Menu

Τσαϊκόφσκι, Βάισβαϊλερ και «Κάιζερ». Αυτό είναι το αυθεντικό Klassiker

Τσαϊκόφσκι, Βάισβαϊλερ και «Κάιζερ». Αυτό είναι το αυθεντικό Klassiker

🇩🇪⏳📜 Οι Γερμανοί έχουν το δικό τους… Clasico, το αντίστοιχο Ρεάλ – Μπάρτσα, τα τελευταία χρόνια: τα ματς ανάμεσα σε Μπάγερν και Μπορούσια Ντόρτμουντ τα ονομάζουν «Klassiker» – και είναι άδικο. Διότι το… αυθεντικό Klassiker της Γερμανίας, πέντε δεκαετίες πριν, ήταν αυτό ανάμεσα στην Μπάγερν και μια άλλη Μπορούσια: την Γκλάντμπαχ. Ο λόγος, εύλογος: τον πρώτο μεταπολεμικό, βαυαρικό τίτλο το 1968-69 ακολούθησαν άλλες οκτώ σεζόν που μια εκ των δύο ήταν στην κορυφή. Σε αυτά τα εννέα χρόνια δημιουργήθηκε ένα χάσμα που γιγαντώθηκε συν τω χρόνω.

🔴 Και οι δύο σύλλογοι πρωτοεμφανίστηκαν στην Bundesliga δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της και άμεσα καθιερώθηκαν: το 1965-66 έλαβαν το βάπτισμα του πυρός με την Μπάγερν γρήγορα να ξεπερνά σε δυναμική την κραταιά Μόναχο 1860 χάρη σε έναν γνώριμό μας, τον Γιουγκοσλάβο σταρ των 40s, Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι που έθεσε τις βάσεις (1963-68) για τη μελλοντική ευρωπαϊκή κυριαρχία της Μπάγερν και το 1977-78 εργάστηκε στην ΑΕΚ, στην οποία επέστρεψε για λίγο το 1982. Πρωταθλητής με την Κολωνία το 1961-62 οδήγησε την Μπάγερν, αν και νεοφώτιστη, στην κατάκτηση του Κυπέλλου και, ένα χρόνο μετά, στον θρίαμβο του Κυπελλούχων το ’67 επί της Ρέιντζερς στη Νυρεμβέργη.

Τσαϊκόφσκι, Βάισβαϊλερ και «Κάιζερ». Αυτό είναι το αυθεντικό Klassiker

Ο Τσαϊκόφσκι έφτιαξε μια εξαιρετική ομάδα στηριζόμενος στη «χρυσή» τριάδα του τρομερού κίπερ Σεπ Μάιερ, του λίμπερο Φραντζ Μπέκενμπαουερ και του μυθικού γκολτζή Γκερντ Μίλερ. Ωστόσο δεν έμελλε να κατακτήσει πρωτάθλημα με τους Βαυαρούς, το πέτυχε στην πρώτη του σεζόν (1968-69) ο άλλοτε συμπαίκτης του στους «πλάβι» Μπράνκο Ζέμπεκ, στην πρώτη… πρωτιά μετά το 1932 για τον σύλλογο. Και μάλιστα παίζοντας με «όπλο» την άμυνα και όχι την επίθεση, ελέω της παρουσίας του «Κάιζερ» στην ενδεκάδα, ο οποίος ήταν σχεδόν απροσπέλαστος.

🟢 Η, δε, Μπορούσια Γκλάντμπαχ, μετά από δύο συνεχόμενα πλασαρίσματα στην τριάδα, έλαβε τη σκυτάλη την αμέσως επόμενη, των Βαυαρών, σεζόν χάρη στον εμβληματικό της προπονητή (και ενός εκ των κορυφαίων όλων των εποχών), Χένες Βάισβαϊλερ που εργάστηκε επί έντεκα σεζόν (1964-75). Και ο Ούντο Λάτεκ ήταν αυτός που ολοκλήρωσε το έργο, οδηγώντας την μέχρι τον τελικό του Πρωταθλητριών το ’77 απέναντι στην πανίσχυρη, αλλά πρωτάρα σε τελικό τότε, Λίβερπουλ χάνοντας με 3-1.

Τσαϊκόφσκι, Βάισβαϊλερ και «Κάιζερ». Αυτό είναι το αυθεντικό Klassiker

Ο Βάισβαϊλερ όμως είχε δημιουργήσει μια ομάδα που για αρκετά χρόνια ήταν, μαζί με τον Άγιαξ, τα σημεία αναφοράς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου της εποχής και ο πρώτος θιασώτης του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου. Ήταν το αντίπαλο δέος της Μπάγερν και, ίσως, καλύτερη από αυτήν, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε αυτά τα εννέα χρόνια κατέκτησε πέντε φορές την Bundesliga και μία το Κύπελλο Γερμανίας – βέβαια η Μπάγερν εκείνα τα χρόνια πήρε τρία συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών. Η Μπάγερν είχε τον Μπέκενμπαουερ, η Γκλάντμπαχ είχε όμως τον Γκίντερ Νέτσερ, ένα από τα πολλά ταλέντα που έβγαλε ο Βάισβαϊλερ που εμπιστεύτηκε τους νέους: ακολούθησαν ο Γιουπ Χάινκες, ο Χέρμπερτ Βίμερ, ο Μπέρτι Φογκτς και άλλοι, εξ ου και το παρατσούκλι: «Die Fohlen», δηλαδή «τα πουλάρια» ελέω του δυναμισμού της ως ομάδα.

Ο Βάισβαϊλερ, ο Κρόιφ και η εκδίκηση της 5άρας

Παρένθεση αλλά… κολλάει με τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος τυγχάνει της ίδιας ασυλίας που είχε στα 70s ο Γιόχαν Κρόιφ στην Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί προσέλαβαν τον Χένες Βάισβαϊλερ το 1975 και άντεξε μόνο για οκτώ μήνες στον πάγκο καθότι ο Ολλανδός… δεν τον πήγαινε. Κι όταν ο Γερμανός απολύθηκε στις 2 Απριλίου, ενώ είχε αρχίσει να αφήνει στον πάγκο τον Κρόιφ, αποχαιρέτησε όλους τους παίκτες. Οταν έφτασε στον Κρόιφ, αυτός τράβηξε το χέρι του. Στις 30 Ιουνίου 1976 ο Ρίνους Μίχελς ήταν ξανά προπονητής στην Μπαρτσελόνα.

Τσαϊκόφσκι, Βάισβαϊλερ και «Κάιζερ». Αυτό είναι το αυθεντικό Klassiker

Η δυναμική των Μπάγερν και Γκλάντμπαχ ήταν τέτοια που η (Δυτική, ακόμη) Γερμανία κατέκτησε με 3-0 στον τελικό επί της ΕΣΣΔ το UEFA Euro 1972 έχοντας εννέα παίκτες των δύο τους στην ενδεκάδα (και με γκολ από Μίλερ και Βίμπερ). Δύο χρόνια αργότερα, οκτώ παίκτες των Μπάγερν και Γκλάντμπαχ ξεκίνησαν βασικοί στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1974 στο Μόναχο ενάντια στην Ολλανδία του Γιόχαν Κρόιφ.

Μετά τα 70s, η Μπάγερν συνέχισε στο ίδιο τέμπο καθώς, και επί του πρακτέου, δεν ήταν τόσο εξαρτημένη από τα πρόσωπα, αντίθετα με την Μπορούσια που δεν κατέκτησε ξανά τον τίτλο από το 1976-77. Και οι Βαυαροί φρόντισαν, στη δύση της ισχύος της Γκλάντμπαχ, να αφήσουν και το στίγμα τους με το απίστευτο 7-1 στο «Μπέκελμπεργκσταντιον» τον Μάρτιο του 1979, με χατ τρικ του Καρλ Χάιντζ Ρουμενίγκε.

Τσαϊκόφσκι, Βάισβαϊλερ και «Κάιζερ». Αυτό είναι το αυθεντικό Klassiker

Ηταν η εκδίκηση της Μπάγερν για τη συντριβή με 5-0 τον Μάιο του 1974 στο Μένχενγκλαντμπαχ, ακριβώς ένα 24ωρο μετά την κατάκτηση του Πρωταθλητριών στον επαναληπτικό ενάντια στην Ατλέτικο Μαδρίτης! Εκείνη την εποχή, δεν ήταν και σπάνιο να αγωνίζονται οι ομάδες την άλλη, ή την παράλλη, μέρα.

Ενάντια στην τελευταία ομάδα που… τη νίκησε

🇩🇪 Στα… του σήμερα, Μπάγερν Μονάχου εναντίον Μπορούσια Γκλάντμπαχ στην άδεια, ελέω πανδημίας, «Αλιάντζ Αρένα» για την Bundesliga.

📝 Η Μπάγερν οδεύει για το νταμπλ μετά τη μεσοβδόμαδη πρόκριση με 2-1 επί της Αϊντραχτ, φτάνοντας τα 21 σερί αήττητα επίσημα παιχνίδια (20-1-0, επιμέρους 15-1-0 στο πρωτάθλημα). Εσχατη ήττα, με 2-1 στις 7 Δεκεμβρίου στο Μένχενγκλαντμπαχ από την… Μπορούσια! Συν ότι παρατάσσεται με σοβαρές ελλείψεις: νοκ άουτ ο Τιάγκο στα χαφ, τιμωρημένοι και ο Τόμας Μίλερ και ο «μπομπέρ» Λεβαντόφσκι των 30 γκολ σε 28 ματς ενώ αμφίβολος είναι ο εξτρέμ Γκνάμπρι των 12 γκολ. Ο πιτσιρικάς Ζίρκζεε ξεκινά βασικός φορ (αν δεν προλάβει ο Γκνάμπρι)! Η Γκλάντμπαχ παραμένει στην 4η θέση παρά την ήττα με 1-0 στο Φράιμπουργκ, όπου έκανε χείριστο ματς ενώ της λείπει ελέω τιμωρίας ο φορ Πλεά των 10 γκολ φέτος, πάλι καλά που επιστρέφει ο Εμπολό (έχει βάλει άλλα τόσα).

🏟️ Η Γκλάντμπαχ έχει εσχάτως καλή παράδοση στο Μόναχο (2-1-2) και είναι από το 2014 η ομάδα που έχει κερδίσει τους περισσότερους βαθμούς κόντρα στην Μπάγερν: 17 σε 11 αγώνες. Στο 36-11-4 συνολικά η παράδοση στο Μόναχο, η Γκλάντμπαχ σκόραρε στις 12/15 τελευταίες επισκέψεις της.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 13/6/2020