Menu

Ντέρμπι με… αιτία στη Σεβάστεια

Ντέρμπι με… αιτία στη Σεβάστεια

Σίβασπορ εναντίον Κάισερισπορ στο «Γενί 4 Εγιούλ» της Σεβάστειας για τη SuperLig. Χωρίς κόσμο.

Πρόκειται για ντέρμπι με… αιτία, οι έδρες τους απέχουν 197 χλμ. στην κεντρικής Ανατολίας. Και με κύρια αφορμή την αναμέτρηση στις 17 Σεπτεμβρίου 1967 στην Καισαρεία, όπου 21.000 φανατικοί οπαδοί της πλούσιας και αρχοντικής Καϊσερίσπορ πήγαν να παρακολουθήσουν το ματς με τη φτωχή και ταπεινή Σίβασπορ. Στο 20λεπτό ο Οκτάι Ακτάν «έγραψε» το 1-0, για να ακολουθήσει η… κόλαση του Δάντη: 43 νεκροί και πάνω από 300 τραυματίες. Αφορμή στάθηκε η παρουσία περίπου 5.000 οπαδών της Σίβασπορ στην πόλη για το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της περιοχής μετά τις συγχωνεύσεις πολλών μικρών σωματείων κάθε περιοχής, με αποτέλεσμα να «γεννηθούν» η Καϊσερίσπορ και η Σίβασπορ. Πριν το ματς, στους δρόμους της πόλης οι μεν έδερναν αλύπητα τους δε. Εκτοτε, για πολλά χρόνια τα ντέρμπι διεξάχθηκαν κεκλεισμένων των θυρών και σε μακρινά ουδέτερα γήπεδα. Και η κόντρα κρατάει μέχρι σήμερα, ευτυχώς έκτοτε χωρίς άλλα θύματα.

Η Σίβασπορ έχει την ευκαιρία να πλησιάσει, με νίκη, στους 2 βαθμούς την Τράμπζονσπορ και τη 2η θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League, στο τελευταίο όμως ήταν κακή ισοφαρίζοντας στις καθυστερήσεις στο Ικόνιο την Κόνιασπορ. Βέβαια, αν παραμείνει η ευρωπαϊκή τιμωρία της Τράμπζον, τότε η 3η θέση θα είναι η προνομιούχος! Και η Σίβασπορ, θυμίζω, έχει παίξει ξανά σε προκριματικά Champions League, το 2009-10, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από την Αντερλεχτ. Στα… του τώρα, είναι από τον Απρίλη του ’19 αήττητη εντός Σεβάστειας (10-4-0). Εκ νέου εκτός οι μέσοι Αρσλάν, Εζτεκίν, αμφίβολοι ο μπακ Ερντάλ, ο μέσος Γιαντάς και ο αρχισκόρερ φορ Γιαταμπαρέ (12 γκολ).

Η Κάισερισπορ έχει βελτιωθεί επί ημερών Ρόμπερτ Προσινέτσκι στον πάγκο, 4-2-2 στα τελευταία οκτώ, παραμένει ουραγός μεν αλλά χάρη στο ντεμαράζ έχει πια ελπίδες σωτηρίας. Ένα διπλό (Ντενιζλί) και 11 ήττες στα τελευταία 12 εκτός Καισάρειας, 13-3-1 μετά το αμέσως προηγούμενο διπλό της, στο πρωτάθλημα, στη… Σεβάστεια επί της Σίβασπορ (6 Απριλίου ’19)! Εξέτισε ο στόπερ Σαπουνάρου, εκτός ο παγκίτης στόπερ Κβρζιτς.

Στο 7-10-8 η συνολική τους παράδοση και, επιμέρους, 5-4-4 στη Σεβάστεια, το 4-1 των «γιγιντολάρ» στην Καισάρεια, στον α’ γύρο, τερμάτισε αρνητικό σερί έξι αγώνων (0-3-3). Χωρίς άσο από το Ιανουάριο του ’14 και έκτοτε 0-1-2, τότε με τεχνικό της Σίβασπορ τον… Ρομπέρτο Κάρλος.