Menu

Ζλάταν VS Κριστιάνο

Ζλάταν VS Κριστιάνο

35 ετών και πέντε μηνών ο ένας, 38 και ετών και οκτώ μηνών ο άλλος. Πιθανότατα βλέπουμε απόψε την τελευταία παράσταση του Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς ενάντια στον Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά και στη Γιουβέντους μιας και όλα δείχνουν ότι από τη νέα σεζόν θα επιστρέψει στη Σουηδία για τα τελευταία… ένσημα. Βέβαια, με τον Ζλάταν ποτέ δεν είσαι σίγουρος, η επιστροφή του οποίου στη Serie A έθρεψε ακόμη περισσότερο το «εγώ» του CR7: επιτέλους ένας δεύτερος σταρ στο πρωτάθλημα, βρε αδερφέ. Από την εποχή που ο Ρονάλντο έπαιζε στη Γιουνάιτεντ (2003-09) ο Ζλάταν δεν είχε πάψει να τον κριτικάρει, μετά την ατάκα «υπάρχει μόνον ένας Ρονάλντο και είναι Βραζιλιάνος» είχε αποθεώσει τον Γουέιν Ρούνεϊ ως τον πραγματικό σταρ των «κόκκινων διαβόλων».

Ζλάταν VS Κριστιάνο

Και με το που έγινε πράξη η επιστροφή του Σουηδού στους «ροσονέρι», ήρθε το αποκορύφωμα: «Αν είμαι έτοιμος να ανταγωνιστώ τον καλύτερο παίκτη του κόσμου; Μα πότε ήρθε ο Μέσι στην Ιταλία;». Α πα πα…

Ο Κριστιάνο ηγείται της Γιουβέντους και απαντά επί του πρακτέου στην κριτική: χρειάστηκαν 43 προσπάθειες για να πετύχει γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ, το έπραξε στο έσχατο 4-1 με την Τορίνο και η κάμερα τον έπιασε να ψελλίζει «επιτέλους». Ποιος, ο Ρονάλντο… Απαντήσεις δίνει και ο… γερο-Ζλάταν: εναντίον της ΣΠΑΛ μπήκε στο 65’ και βοήθησε ώστε το 2-0 να γίνει 2-2, αλλά και στο «Ολίμπικο» κόντρα στη Λάτσιο (3-0), όταν ο Στέφανο Πιόλι πήρε το ρίσκο να του δώσει φανέλα βασικού αν και προερχόταν από τραυματισμό: σκόραρε με πέναλτι και ηγήθηκε ως την ανάπαυλα που αντικαταστάθηκε. Τι ακολουθεί; Πιθανότατα η Χάμαρμπι, της οποίας κατέχει αποκτήσει το 23,5% των μετοχών προκαλώντας τους οπαδούς της Μάλμε, όπου είχε παίξει το 1999-01 ξεκινώντας την καριέρα του, να γκρεμίζουν αγάλματα και να κάψουν πανό. Όπου αλλού έπαιξε, λατρεύτηκε, ακόμη και στη Γιουβέντους φορώντας για δύο χρόνια τη φανέλα της (2004-06).

Τα μόνα γκολ του Ιμπραχίμοβιτς ενάντια σε Γιούβε και… Κριστιάνο 

Επί της στατιστικής, Ζλάταν και Κριστιάνο έχουν αναμετρηθεί 12 φορές στην καριέρα τους, σε συλλογικό ή διεθνές επίπεδο, με τον Σουηδό να έχει νικήσει μονάχα μια φορά, τον Πορτογάλο έξι ενώ πέντε ματς έληξαν ισόπαλα. Η μόνη φορά που πανηγύρισε ο Ιμπραχίμοβιτς ήταν σε clasico, τον Νοέμβριο του 2009, Μπαρτσελόνα – Ρεάλ 1-0 και, δη, με δικό του γκολ στο 56’ ενώ είχε μπει αλλαγή μόλις στο 51’ αντί του τραυματία Τιερί Ανρί για την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα. Βασικός για τους Καταλανούς ήταν ο μετέπειτα «ερυθρόλευκος», ως αλλαγή είχε μπει στο 66’ ο Γιαγιά Τουρέ ενώ ο νυν παίκτης της ΑΕΚ, Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, είχε μείνει στον πάγκο.

Ζλάταν VS Κριστιάνο

Το εν λόγω είναι το μοναδικό ματς στο πλαίσιο πρωταθλήματος που βρέθηκαν μαζί στο τερέν ο Ζλάταν και ο Κριστιάνο! Σε Κύπελλο ήταν μόνο ο πρώτος ημιτελικός του φετινού Coppa Italia, Μίλαν – Γιουβέντους 1-1 στις 13 Φεβρουαρίου στο Μιλάνο και με τον Πορτογάλο να ισοφαρίζει με πέναλτι στο 91’.

Άλλες έξι φορές… συγκρούστηκαν σε Champions League. Αρχικά στους «16» την άνοιξη του 2009, 0-0 στο Μιλάνο και 2-0 στο Μάντσεστερ για τη Γιουνάιτεντ του σερ Αλεξ Φέργκιουσον επί της Ιντερ του Ζοσέ Μουρίνιο και με τον Ρονάλντο να σημειώνει το δεύτερο (49’). Συμπαίκτης του Ζλάταν τότε ο μετέπειτα παίκτης του Ολυμπιακού, Εστέμπαν Καμπιάσο. Κι ακολούθησαν δύο φορές, και καρέ αγώνων, σε ομίλους: το 2010-11 με Μίλαν και Ρεάλ (2-2 στο Μιλάνο, 2-0 στη Μαδρίτη με γκολ του Ρονάλντο στο 13’) και το 2015-16 με Παρί και Ρεάλ (0-0 στο Παρίσι και 1-0 στη Μαδρίτη η Ρεάλ).

Ζλάταν VS Κριστιάνο

Και, τέλος, τέσσερις φορές αντάμωσαν σε εθνικό επίπεδο. Η πρώτη τους, και πρώτη τους συνάντηση συνολικά ως αντίπαλοι, ήταν σε φιλικό, ενόψει Euro 2004, Πορτογαλία – Σουηδία 2-2 στην Κοΐμπρα με τον πιτσιρικά Κριστιάνο να μπαίνει στο 62’ αντί του Σιμάο Σαμπρόσα. Η επόμενη στα προκριματικά του Μουντιάλ 2010 στη Στοκχόλμη (0-0) και, οι κορυφαίες, στα μπαράζ για την πρόκριση στο Μουντιάλ της Βραζιλίας τον Νοέμβριο του 2013: 1-0 στο «Λουζ» της Λισσαβώνας με γκολ του Ρονάλντο στο 82’ η Πορτογαλία και 3-2 στη ρεβάνς της Στοκχόλμης με δύο γκολ του Ζλάταν (68’ και 72’) και χατ-τρικ του Κριστιάνο (50’, 77’ και 79’)!

Επί της στατιστικής, με τον Ζλάταν… γηπεδούχο σε συλλογικό επίπεδο, ο Σουηδός δεν έχει ηττηθεί ποτέ (2-3-0) και στα εν λόγω ματς ο… φιλοξενούμενος Ρονάλντο σημείωσε ένα γκολ, κι άλλα τρία στο προαναφερθέν επικό ματς της Στοκχόλμης με τις εθνικές τους…

Συνάμα, ενάντια στη Γιουβέντους ο Ιμπραχίμοβιτς έχει τεθεί αντιμέτωπος δέκα φορές και έχει σημειώσει μονάχα ένα γκολ: σε μια ήττα της Μίλαν στο «Σαν Σίρο» τον Οκτώβριο του 2010 με 2-1, μειώνοντας στο 82’ κι ενώ οι «μπιανκονέρι» του Τζίτζι ντελ Νέρι είχαν πάρει γερό προβάδισμα με τα γκολ των Κουαλιαρέλα (24’) και Ντελ Πιέρο (66’), το πρώτο από λάθος (τίποτε τυχαίο…) του Σωκράτη Παπασταθόπουλου κάνοντας έξαλλο τον Αλεσάντρο Νέστα.