Menu

Mundostories #64 Όταν ο Φογκτς έσβησε τον Κρόιφ…

Mundostories #64 Όταν ο Φογκτς έσβησε τον Κρόιφ…

🏆 𝟏𝟑𝟕 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 64 👇 𝚶𝛕𝛂𝛎 𝛐 𝚽𝛐𝛄𝛋𝛕ς 𝛆𝛔𝛃𝛈𝛔𝛆 𝛕𝛐𝛎 𝚱𝛒𝛐𝛊𝛗…

Η αναμέτρηση των δύο κορυφαίων δυνάμεων της δεκαετίας του ’70 έλαβε χώρα στις 7 Ιουλίου 1974 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου. Η οικοδέσποινα Δυτική Γερμανία εναντίον της υπέροχης Ολλανδίας που ήταν φαβορί μετά τα όσα είχε επιδείξει σε διεθνές και διασυλλογικό (μέσω της βάσης της, του Αγιαξ) επίπεδο. Από την άλλη, η Δυτική Γερμανία είχε ως δική της βάση έξι παίκτες της Μπάγερν Μονάχου, της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 1974.

Πριν τη σέντρα ο Χέλμουτ Σεν έκανε… φροντιστήριο στον Μπέρτι Φογκτς για το πώς θα αντιμετώπιζε τον Γιόχαν Κρόιφ ενώ ο Φραντζ Μπεκενμπάουερ έλεγε στους συμπαίκτες του: «όταν βρισκόμαστε στην επίθεση και χάνουμε την μπάλα, να κάνουμε αμέσως φάουλ για να προλάβουμε να επιστρέψουμε στην περιοχή. Οι Ολλανδοί είναι γρήγοροι». Ο, δε, Ρίνους Μίχελς, μακριά από σκοπιμότητες ανέλυσε στους παίκτες του την τακτική των Γερμανών και τους είπε να παίξουν την μπάλα που γνωρίζουν.

Το εναρκτήριο λάκτισμα ήταν για την Ολλανδία και μετά από ένα λεπτό με πάσες μεταξύ των «οράνιε», ο Κρόιφ πήρε την μπάλα πίσω από τη σέντρα, έφτασε μέχρι τα όρια της αντίπαλης περιοχής, ανατράπηκε από τον Ούλι Χένες και ο Αγγλος διαιτητής Τζακ Τέιλορ καταλόγισε πέναλτι.

Ο Γιόχαν Νέεσκενς ευστόχησε και έβαλε μπροστά στο σκορ την Ολλανδία, δίχως οι Γερμανοί να έχουν αγγίξει ακόμα την μπάλα. Οι παίκτες του Ρίνους Μίχελς έκαναν επίδειξη δύναμης στα επόμενα 20 λεπτά, παίζοντας σαν τη γάτα με το ποντίκι τους Γερμανούς, αλλά δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν αυτήν την υπεροχή, μένοντας στο 1-0. Αυτό ήταν και το λάθος τους, αφού στο 25’ ο Μπερντ Χίλτσενμπαϊν έπεσε στην περιοχή μετά από μαρκάρισμα του Βιμ Γιάνσεν, ο διαιτητής έδωσε νέο πέναλτι (αμφότερα ήταν τα πρώτα σε τελικό Μουντιάλ) και ο Πολ Μπράιτνερ πήρε την πρωτοβουλία της εκτέλεσης και ισοφάρισε σε 1-1.

Δύο λεπτά πριν τη λήξη του ημιχρόνου, ο Γκερντ Μίλερ έβαλε τη δική του «σφραγίδα» στο ματς, με ένα τυπικό του γκολ, το οποίο αποδείχθηκε το τελευταίο στη διεθνή του καριέρα. Ηταν, όμως, αρκετό για την ομάδα του Χέλμουτ Σεν, η οποία στο δεύτερο μέρος δεν χρειάστηκε τρίτο τέρμα (παρότι το πέτυχε με τον Μίλερ, αλλά ακυρώθηκε ως οφσάιντ), αλλά τις σωτήριες επεμβάσεις του Σεπ Μάιερ, οι οποίες διατήρησαν το 2-1 μέχρι τέλους.

Στο ημίχρονο ο Μίχελς είχε βγάλει τον τραυματία Ρομπ Ρέσενμπρικ και έριξε τον Ρενέ Φαν ντε Κέρκοφ. Οι Ολλανδοί μπήκαν αποφασισμένοι και τα έδωσαν όλα για να πετύχουν γκολ. Όμως ο Μάιερ ήταν σε εκπληκτική μέρα ενώ ο Φογκτς όντως περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τη δράση του Κρόιφ.

Το τελευταίο σφύριγμα βρήκε τον Μπεκενμπάουερ και την παρέα του να πανηγυρίζουν σα μικρά παιδιά και τους Ολλανδούς να μην μπορούν να καταλάβουν πως έχασαν. Η Ολλανδία ήταν χωρίς την παραμικρή αμφιβολία η «βασίλισσα» του τουρνουά, όμως μια βασίλισσα χωρίς στέμμα…