Menu

Mundostories #65 Ο χασάπης της Σεβίλλης και τα δόντια του Μπατιστόν

Mundostories #65 Ο χασάπης της Σεβίλλης και τα δόντια του Μπατιστόν

🏆 𝟏𝟑𝟔 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 65 👇 𝚶 𝛘𝛂𝛔𝛂𝛑𝛈ς 𝛕𝛈ς 𝚺𝛆𝛃𝛊𝛌𝛌𝛈ς 𝛋𝛂𝛊 𝛕𝛂 𝛅𝛐𝛎𝛕𝛊𝛂 𝛕𝛐𝛖 𝚳𝛑𝛂𝛕𝛊𝛔𝛕𝛐𝛎

8 Ιουλίου 1982. Οι 70.000 θεατές που βρέθηκαν στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν» της Σεβίλλης για τον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982 μεταξύ της Δυτικής Γερμανίας και της Γαλλίας άθελά τους έγιναν μάρτυρες ενός εκ των πιο αντιαθλητικών… μη φάουλ όλων των εποχών. Ο Χάραλντ Σουμάχερ, τερματοφύλακας των «πάντσερ», όρμησε να ανακόψει μία μπαλιά με προορισμό τον Πατρίκ Μπατιστόν. Εχασε πλήρως τη φάση, όμως, και έπεσε με το σώμα του στο κεφάλι του Γάλλου ποδοσφαιριστή, ο οποίος χύθηκε αναίσθητος στο έδαφος και δεν κατάφερε να συνεχίσει.

Η σύγκρουση ήταν σφοδρή, με αποτέλεσμα ο Γάλλος άσσος να μείνει αναίσθητος στον αγωνιστικό χώρο για αρκετή ώρα και να μεταφερθεί με φορείο εκτός αγωνιστικού χώρου λίγα λεπτά αργότερα. Προς στιγμήν όλοι νόμιζαν ότι ο Μπατιστόν είχε πεθάνει. Δεν ανέπνεε και ήταν χλωμός. Του παρείχαν αμέσως οξυγόνο και σε λίγη ώρα οι καρδιές σταμάτησαν να χτυπούν τόσο δυνατά.

Διάσειση, κάταγμα στην κάτω γνάθο, τρία χαμένα δόντια (που σήμερα βρίσκονται σε… μουσείο!) ήταν ο απολογισμός για τον διεθνή άσο. «Εφτασα στην μπάλα όταν ο Μπατιστόν ήταν λίγο πιο μπροστά. Πήδηξα χωρίς να γνωρίζω που ήταν η μπάλα, με τα γόνατα ίσια, αλλά γύρισα και τον χτύπησα με τη λεκάνη. Είκοσι πέντε χρόνια μετά θα έκανα το ίδιο. Θα ερχόταν σίγουρα. Θα άλλαζα μόνο τον Πατρίκ που βρισκόταν αναίσθητος στον αγωνιστικό χώρο. Γύρισα στην εστία μου κι έπαιζα με την μπάλα επειδή ήμουν φοβισμένος», δήλωσε αρκετά χρόνια μετά ο Γερμανός τερματοφύλακας. «Ημουν ο υπ’ αριθμόν ένα δημόσιος κίνδυνος. Ελαβα θανατικές απειλές, ενώ μπράβοι απείλησαν ότι θα απαγάγουν τα παιδιά μου», κατέληξε.

Ο Σουμάχερ – γνωρίζει ότι υπήρξε δειλός και δεν επισκέφθηκε στο νοσοκομείο τον Γάλλο συνάδελφό του, από το φόβο μήπως αυτός είχε πέσει σε κώμα.

Ο Μπατιστόν, από την πλευρά του, συγχώρεσε τον Σουμάχερ με τον καιρό: «Το γήπεδο ήταν σαν διάδρομος και δεν υπήρχε κανείς. Σαν τα Ηλύσια Πεδία τον Αύγουστο στις 5 το πρωί. Είδα έναν μαυροφορεμένο άντρα να με πλησιάζει και δεν μπορώ να θυμηθώ τίποτε άλλο». Οσο για τον Ολλανδό διαιτητή Τσαρς Κόφερ, δεν καταλόγισε ούτε φάουλ…

Μετά το ματς πάντως, όταν ένας δημοσιογράφος του είπε για την κατάσταση του Μπατιστόν, ο Σουμάχερ απάντησε: «Θα του πληρώσω τα σφραγίσματα». Το 1987 στην αυτοβιογραφία του «Anpfiff» o Σουμάχερ παραδέχθηκε πως όλη η ομάδα της Δυτικής Γερμανίας είχε τάση επιθετικότητας, καθώς είχε κάνει χρήση εφεδρίνης.

Έπειτα από το περιστατικό αυτό, ο Δυτικογερμανός τερματοφύλακας απέκτησε το παρατσούκλι «ο χασάπης της Σεβίλλης».

Mundostories #65 Ο χασάπης της Σεβίλλης και τα δόντια του Μπατιστόν

Όσο για το ματς αυτό καθαυτό; Ο αρχηγός των Δυτικογερμανών και Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς τότε, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε είναι τραυματίας και δεν μπορεί να βγάλει 90λεπτο, βρίσκεται στον πάγκο ενώ μια ιογενής γαστρεντερίτιδα αναστατώνει την ομάδα του Γιούπ Ντέρβαλ. Οι αδερφοί Φέρστερ κι ο Φίσερ είναι μεταξύ των άτυχων, αλλά δίνουν το «παρών» στο βασικό σχήμα, μολονότι ταλαιπωρημένοι.  Στη Γαλλία ο Μισέλ Ινταλγκό εμφανίζει σε αυτό το τουρνουά την πρώτη εκδοχή του carré magique -μαγικό τετράγωνο- με τέσσερις μέσους με άρτια τεχνική: Πλατινί, Ζιρές, Τιγκανά και Ζενγκινί (στη δεύτερη εκδοχή του στο νικηφόρο για τους «μπλε» στο Euro ’84, ο Φερναντέζ παίρνει τη θέση του Ζενγκινί).

Ο Πολ Μπράιτνερ είναι ο μοναδικός «επιζών» από την παγκόσμια πρωταθλήτρια του ’74. Είχε αποσυρθεί, αλλά ο Ντέρβαλ τον έπεισε να επιστρέψει. Πλέον έχει διαφορετικό ρόλο, αγωνιζόμενος ως κεντρικό χαφ. Στο 17’ κινείται περίφημα στον άξονα, δίνει στον Φίσερ, το κοντρόλ του οποίου δεν είναι καλό, ο Ετορί στην έξοδό του δεν μπλοκάρει τη μπάλα, με δυνατό σουτ ο Λιτμπάρσκι ανοίγει το σκορ.

Το 1-0 δεν κρατάει για πολύ. Στο 26’ οι Γάλλοι έχουν φάουλ, κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Εκτέλεση με δεξί εξωτερικό από Ζιρές, κεφαλιά Πλατινί, ο Μπερντ Φέρστερ ανατρέπει τον Ροστό. Πέναλτι που μετατρέπει σε γκολ ο Πλατινί.

1-1 και παράταση. Η ομάδα του Ινταλγκό κάνει φοβερή εκκίνηση: 1-2 με τον Τρεζόρ στο 92’ και 1-3 στο 98’ με δυνατό σουτ από τον Ζιρές.  O Ντέρβαλ από το 97’ έχει ρίξει στη μάχη τον Ρουμενίγκε. Οι Γάλλοι δεν σταματούν και συνεχίζουν τις επιθέσεις, αλλά οι Δυτικογερμανοί είναι αλύγιστοι. Μειώνουν στο 102’ με τον Ρουμενίγκε και στο 108’ ο Φίσερ με κοντινό ψαλιδάκι ισοφαρίζει σε 3-3!

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που τα πέναλτι ορίζουν το νικητή. O Ετορί πιάνει το τρίτο γερμανικό πέναλτι του Στίλικε.  Όμως ο Σουμάχερ δεν έχει πει την τελευταία λέξη του. Αποκρούει τα πέναλτι των Σις και Μποσίς. Ο Χρούμπες στέλνει τη Δυτική Γερμανία στον τελικό της Μαδρίτης…