Menu

Mundostories #68 Tο μπρίο και η φαντασία επικράτησαν των… γερμανικών ρομπότ

Mundostories #68 Tο μπρίο και η φαντασία επικράτησαν των… γερμανικών ρομπότ

🏆 𝟏𝟑𝟑 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 68 👇 𝐓𝛐 𝛍𝛑𝛒𝛊𝛐 𝛋𝛂𝛊 𝛈 𝛗𝛂𝛎𝛕𝛂𝛔𝛊𝛂 𝛆𝛑𝛊𝛋𝛒𝛂𝛕𝛈𝛔𝛂𝛎 𝛕𝛚𝛎… 𝛄𝛆𝛒𝛍𝛂𝛎𝛊𝛋𝛚𝛎 𝛒𝛐𝛍𝛑𝛐𝛕

11 Ιουλίου 1982. Η Ιταλία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο για τρίτη φορά, εκπλήσσοντας το κοινό με το επιθετικό της ποδόσφαιρο, χάρη στο οποίο νίκησε στον τελικό της Μαδρίτης τη Δυτική Γερμανία με 3-1. Με γκολ των Ρόσι (57’), Ταρντέλι (69’) και Αλτομπέλι (81’), το μπρίο και η φαντασία της «σκουάντρα ατζούρα» επικράτησαν των… γερμανικών ρομπότ – κατά την αξέχαστη αποστροφή του Γιάννη Διακογιάννη, στην περιγραφή του για την ΕΡΤ.

Τον τελικό έσπευσε να παρακολουθήσει και ο Σάντρο Περτίνι, ο μεγάλος αυτός πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας και φανατικός υποστηρικτής της «σκουάντρα ατζούρα» που έκανε σα μικρό παιδί από την αγωνία του για την έκβαση του αγώνα. Παρόντες ήταν και ο καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας  Χέλμουτ Κολ, ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, και πολλές άλλες προσωπικότητες της πολιτικής της τέχνης και του αθλητισμού.

Ο Έντζο Μπέαρζοτ προβληματιζόταν με την απουσία του Αντονιόνι , ο οποίος ήταν τραυματίας. Αποφάσισε λοιπόν να βάλει στη θέση του τον Οριάλι, εμπιστεύθηκε στον 18χρονο Μπέργκομι τη θέση του κεντρικού αμυντικού δίπλα στον Κολοβάτι, ενώ ο Γκαετάνο Σιρέα ανέλαβε να βοηθάει περισσότερο τη μεσαία γραμμή. Ο Γιούπ Ντέρβαλ ξεκίνησε τον Ρουμενίγκε ο οποίος δε βρισκόταν στην καλύτερή του κατάσταση και άφησε εκτός αγώνα τον Χορστ Χρούμπες ο οποίος τον έβριζε… διαρκώς.

Στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», η Δυτική Γερμανία προερχόταν από τον εξουθενωτικό ημιτελικό κόντρα στη Γαλλία και απέναντι στην αναγεννημένη Ιταλία ήταν το αουτσάιντερ. Το πρώτο ημίχρονο πέρασε… αναίμακτα για τις δύο ομάδες, αφού από τη μία ο Αντόνιο Καμπρίνι αστόχησε σε πέναλτι και από την άλλη ο νεαρότερος παίκτης της «σκουάντρα ατζούρα» που αγωνίστηκε σε Μουντιάλ, ο 18χρονος Τζιουζέπε Μπέργκομι, έγινε «σκιά» του πρώτου σκόρερ των Γερμανών (με 5 γκολ) Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, με πλήρη αποτελεσματικότητα.

Στο δεύτερο μέρος οι Δυτικογερμανοί. Την αρχή έκανε ο συνήθης ύποπτος Πάολο Ρόσι, μόνο που αυτή τη φορά είχε συμπαραστάτες τους Μάρκο Ταρντέλι (με τον περίφημο πανηγυρισμό) και Αλεσάντρο Αλτομπέλι. Το τέρμα του επιθετικού της Ιντερ συνοδεύτηκε από ένα αξιοπρόσεκτο περιστατικό στις εξέδρες, με τον Ιταλό πρόεδρο Σάντρο Περτίνι, που καθόταν δίπλα από τον βασιλιά της Ισπανίας, να κουνά το δάχτυλό του μπροστά στην κάμερα στέλνοντας το μήνυμα πως οι Γερμανοί δεν μπορούν να ανατρέψουν πάλι τα δεδομένα.

Οπερ και εγένετο, αν και ο Πολ Μπράιτνερ μείωσε σε 3-1 στο 83′, χωρίς να έχει συνέχεια αυτό το γκολ. Τίποτα δεν μπορούσε να στερήσει τη χαρά από τον γηραιότερο τερματοφύλακα στην ιστορία του θεσμού, τον Ντίνο Τζοφ, που σε ηλικία 40 ετών, 4 μηνών και 13 ημερών σήκωνε ως αρχηγός το τρίτο τρόπαιο για την «σκουάντρα ατζούρα».

Η Μαδρίτη τη νύχτα της 11ης Ιουλίου δεν κοιμήθηκε από τους πανηγυρισμούς 40.000 «τιφόζι» που ξεχύθηκαν στους δρόμους , ενώ η Ιταλία «καιγόταν» ολόκληρη από τα πανηγύρια ενός ολόκληρου λαού που ανέβαινε στην κορυφή του κόσμου ξανά μετά από 44 χρόνια…