Menu

Mundostories #69 Όταν οι Γάλλοι έκαναν… μπλε τον ουρανό

Mundostories #69 Όταν οι Γάλλοι έκαναν… μπλε τον ουρανό

🏆 𝟏𝟑𝟐 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 69 👇 𝚶𝛕𝛂𝛎 𝛐𝛊 𝚪𝛂𝛌𝛌𝛐𝛊 𝛆𝛋𝛂𝛎𝛂𝛎… 𝛍𝛑𝛌𝛆 𝛕𝛐𝛎 𝛐𝛖𝛒𝛂𝛎𝛐 

Ναι μεν το 1998 κυριάρχησε, και έμεινε στην… ιστορία αν θέλετε, ο ωσεί παρόντας στον τελικό Ρονάλντο αλλά τούτο δεν πρέπει επ’ ουδενί να μειώσει την αξία της επιτυχίας της Γαλλίας, η οποία στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια για πρώτη φορά.

Η ομάδα του Εμέ Ζακέ είχε κάνει… πάρτι στον 3ο όμιλο με 3 νίκες και 9-1 τέρματα, ωστόσο την παράσταση έκλεψε με αρνητικό τρόπο ο ηγέτης των «τρικολόρ», Ζινεντίν Ζιντάν, λόγω της αποβολής του απέναντι στη Σαουδική Αραβία.

Απόντος «Ζιζού», στον 2ο γύρο η Γαλλία δυσκολεύτηκε κόντρα στην Παραγουάη του Χοσέ Λουίς Σιλαβέρτ, ωστόσο το πρώτο «χρυσό γκολ» στην ιστορία, αυτό του Λοράν Μπλαν στο 113ο λεπτό, έδωσε την πρόκριση στους διοργανωτές.

Στα προημιτελικά, οι διοργανωτές «μπλε» αντιμετώπισαν στο «Σταντ ντε Φρανς» την Ιταλία σε ένα εξαιρετικό ματς, από το οποίο έλειπε μόνο το γκολ για 120 λεπτά. Στα πέναλτι, ο Ρομπέρτο Μπάτζιο εκτέλεσε αυτή τη φορά το πρώτο, αντί για το τελευταίο (και ευστόχησε!), εν αντιθέσει με το Λουίτζι ντι Μπιάτζιο που αστόχησε στο κρίσιμο πέμπτο κι η Γαλλία, έστω και δύσκολα, προκρίθηκε στην επόμενη φάση. Και στα ημιτελικά βρήκε απέναντί της την ομάδα-έκπληξη, τότε, της Κροατίας η οποία στους «8» είχε διαλύσει με 3-0 τη Γερμανία με γκολ από Ρόμπερτ Γιάρνι, Γκόραν Βλάοβιτς και Νταβόρ Σούκερ.

Στον ημιτελικό Κροάτες δεν φοβήθηκαν ούτε μία στιγμή και μάλιστα πήραν προβάδισμα στο σκορ με την έναρξη του β’ ημιχρόνου, χάρη στον Σούκερ. Ο Λιλιάν Τιράμ, όμως, στην καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του, σημείωσε δύο τέρματα για τους «μπλε» (το πρώτο με τη σέντρα από το 0-1) και τους έδωσε την πρόκριση για τον «παρθενικό» τελικό Μουντιάλ της ιστορίας τους.

Εκεί θα αντιμετώπιζαν τη Βραζιλία, η οποία σε ένα αμφίρροπο παιχνίδι κόντρα στην Ολλανδία πήρε την πρόκριση στα πέναλτι, αφού οι Φιλίπ Κοκού και Ρόναλντ ντε Μπουρ δεν κατάφεραν να νικήσουν τον Κλαούδιο Ταφαρέλ, όπως έκανε ο Πάτρικ Κλάιφερτ στο 87ο λεπτό της κανονικής διάρκειας του αγώνα.

Το θρίλερ του τελικού, όπου για πρώτη φορά τέθηκε αντιμέτωπη η διοργανώτρια χώρα με την κάτοχο του τροπαίου, είχε αρχίσει πολύ πριν έρθει το βράδυ της 12ης Ιουλίου: το γνωστό συμβάν με τον Ρονάλντο. Το «φαινόμενο» ξεκίνησε στην ενδεκάδα ενώ και ο Ζακέ, πάντως, είχε κι αυτός τους δικούς του προβληματισμούς, αφού ο τιμωρημένος Λοράν Μπλαν δεν θα μπορούσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην άμυνα. Δύο κεφαλιές του Ζιντάν, όμως, στο 27ο λεπτό και στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του α’ ημιχρόνου, διαμόρφωσαν συνθήκες νίκης για τη Γαλλία, έστω κι αν στην επανάληψη έμεινε με δέκα παίκτες λόγω της αποβολής του Μαρσέλ Ντεσαγί. Η Βραζιλία πίεσε, έκλεισε τους «τρικολόρ» στα καρέ τους, αλλά δεν πέτυχε κάτι απτό. Στις καθυστερήσεις, ο Εμανουέλ Πετί σημείωσε το τρίτο γαλλικό γκολ και έδωσε το σύνθημα για την έναρξη των πανηγυρισμών από περίπου 1.000.000 φιλάθλους στους δρόμους του Παρισιού και στα Ηλύσια Πεδία.

Ο Μαροκινός διαιτητής του τελικού Σαΐντ Μπελκολά, ο πρώτος Αφρικανός που διηύθυνε έναν τελικό Μουντιάλ, σφυρίζοντας για τελευταία φορά στην καριέρα του, έχρισε τη Γαλλία παγκόσμια πρωταθλήτρια και την κατέστησε 7η χώρα που κατακτά το τρόπαιο στην έδρα της, μετά την Ουρουγουάη, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, την Αγγλία και την Αργεντινή.