Menu

Το ρεκόρ του Μούμογλου με τους 145 πόντους!

Το ρεκόρ του Μούμογλου με τους 145 πόντους!

Λίγοι γνωρίζουν σήμερα τον Αριστείδη Μούμογλου, αν και είναι ο κάτοχος του απόλυτου ρεκόρ στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Σαν σήμερα, 13 Ιουλίου 1972, ο άσος του Ηρακλή σημείωσε 145 πόντους στη νίκη της ομάδας του επί του ΒΑΟ με 170-94, σε μία εποχή μάλιστα που δεν υπήρχε ακόμα το τρίποντο! Αξίζει να αναφερθεί ότι το παλιό ρεκόρ ήταν οι 71 πόντοι του Παράσχου Τσάνταλη του Πανελληνίου, όπως κι ότι οι 145 ήταν και παγκόσμιο ρεκόρ την ημέρα που επιτεύχθηκαν.

Ο Μούμογλου κυνηγούσε τον τίτλο του κορυφαίου σκόρερ του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής και ο αγώνας του Ηρακλή, με τη φανέλα του οποίου αγωνιζόταν εκείνη την εποχή, εναντίον του ΒΑΟ, στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος, αποτελούσε την ευκαιρία για μια ύστατη προσπάθεια.

Μπροστά του βρισκόταν μόνο ο Τάκης Μάγλος (πατέρας του Κώστα Μάγλου) που τότε αγωνιζόταν στο Παγκράτι και οι συμπαίκτες του μυστακοφόρου φόργουορντ του «Γηραιού» φρόντισαν να του κάνουν ένα… δωράκι, αφού το ματς κόντρα στον ΒΑΟ ήταν το τελευταίο για τον Μούμογλου με τα χρώματα του Ηρακλή: του πάσαραν συνεχώς την μπάλα σε κάθε επίθεση!

Κάπως έτσι, έκλεισε το ημίχρονο με 52 πόντους, ενώ στο δεύτερο μέρος πέτυχε τους 93 από τους 109 πόντους των Θεσσαλονικέων! Τα 72 (!) εύστοχα δίποντα (σ.σ. ο ίδιος είχε κάνει τη φοβερή δήλωση: «το χέρι μου έπαθε… αγκύλωση») και η 1/6 βολές (ο Μούμογλου δε φημιζόταν για την ευστοχία του από τη γραμμή του φάουλ) έφταναν και περίσσευαν ώστε να πάρει τελικά τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος της σεζόν 1971-72 με 654 πόντους έναντι 601 του Μάγλου.