Menu

Mundostories #70 Το ιστορικό, πρώτο παιχνίδι στην ιστορία των Μουντιάλ

Mundostories #70 Το ιστορικό, πρώτο παιχνίδι στην ιστορία των Μουντιάλ

🏆 𝟏𝟑𝟏 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 70 👇 𝚻𝛐 𝛊𝛔𝛕𝛐𝛒𝛊𝛋𝛐, 𝛑𝛒𝛚𝛕𝛐 𝛑𝛂𝛊𝛘𝛎𝛊𝛅𝛊 𝛔𝛕𝛈𝛎 𝛊𝛔𝛕𝛐𝛒𝛊𝛂 𝛕𝛚𝛎 𝚳𝛐𝛖𝛎𝛕𝛊𝛂𝛌

Σαν σήμερα, 13 Ιουλίου 1930 ξεκίνησε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ουρουγουάη. Και ο αγώνας Γαλλία-Μεξικό 4-1 ήταν ιστορικός από κάθε άποψη.

Το παιχνίδι διεξήχθη κάτω από χιονόπτωση μιας και η Ουρουγουάη, ούσα στο νότιο ημισφαίριο, είχε βαρύ χειμώνα. Και στο 19ο λεπτό της συνάντησης, ο Γάλλος Λουσιέν Λοράν έμελλε να βάλει πρώτος το όνομα του στην μακρά λίστα με τους σκόρερ των Μουντιάλ. Με άπιαστο βολέ έστειλε την μπάλα στο παραθυράκι της εστίας του Μεξικανού τερματοφύλακα, πετυχαίνοντας έτσι το παρθενικό γκολ των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Το πανηγύρισε αρχικά χαλαρά, με μια απλή χειραψία με τους συμπαίκτες του, και αρκετές ώρες αργότερα λίγο πιο έντονα, με μια εορταστική επίσκεψη σε… κοντινό οίκο ανοχής!

Ο Λοράν αγωνιζόταν ως κεντρικός και δεξιός μέσος. Όπως κι οι συμπαίκτες του Ζαν Λοράν (αδελφός του), Ετιέν Ματλέ ήταν υπάλληλοι της αυτοκινητοβιομηχανίας Peugeot κι οι άδειές τους για να πάρουν μέρος στη διοργάνωση εγκρίθηκαν με πολύ κόπο, άνευ αποδοχών όμως! Όταν αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο έγινε προπονητής. Έως το 1950, διετέλεσε προπονητής της Μπεζανσόν. Στη συνέχεια, άνοιξε ένα ζυθοποιείο, το οποίο κατείχε μέχρι το 1972, όταν και συνταξιοδοτήθηκε. Ήταν ο τελευταίος επιζών της ομάδας ποδοσφαίρου της Γαλλίας, που συμμετείχε στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο και ο μόνος εν ζωή που είδε τη Γαλλία να σηκώνει το Μουντιάλ το 1998.  Ο Λοράν απεβίωσε στις 22 Απριλίου 2005 σε ηλικία 97 ετών. Είχε 10 συμμετοχές με την εθνική Γαλλίας, σκοράροντας δύο φορές.

Με το πέρας των 90 λεπτών του αγώνα, η Γαλλία ήταν νικήτρια με 4-1, αν και έπαιζε με παίκτη λιγότερο από το 24’, μετά τον τραυματισμό του τερματοφύλακας της. Επιστρατεύτηκε να καλύψει την απουσία του τερματοφύλακα Τεπό ο αριστερός χαφ Σαντρέλ!

Ο Ετιέν Ματλέ, υπήρξε ένας από τους ήρωες της γαλλικής αντίστασης (ΜΑΚΙ) στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής και παρασημοφορήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για τον αγώνα του από τον πρόεδρο της Γαλλίας Σαρλ ντε Γκολ. Αντίθετα, εκτελέστηκε ως συνεργάτης των Ναζί ένα άλλο μέλος της τότε γαλλικής ομάδας, ο Αλέξ Βιγιαπλάν.

Η είδηση της πρώτης νίκης της Γαλλίας πέρασε στα ψιλά στον υπόλοιπο πλανήτη. Ακόμα και στο Παρίσι οι άνθρωποι πληροφορήθηκαν τη νίκη λίγες μέρες μετά, από ένα μονόστηλο στην εφημερίδα στο οποίο αναγραφόταν το σκορ (4-1) αλλά όχι και τα ονόματα των ιστορικών σκόρερ.

Για την ιστορία τα υπόλοιπα τέρματα των Γάλλων στο ματς απέναντι στο Μεξικό σημείωσαν οι Λανζιλέ (40’) και Μασινό (43’, 87’). Για το Μεξικό είχε μειώσει προσωρινά ο Καρένιο στο 70’. Την ίδια ημέρα και ώρα με την αναμέτρηση Γαλλία-Μεξικό, διεξήχθη και ο αγώνας των ΗΠΑ με το Βέλγιο (3-0), με τους Αμερικανούς να σημειώνουν το πρώτο τους γκολ στο 23’ με τον ΜακΓκι.