Menu

There is only one Ronaldo

There is only one Ronaldo

Ιδιοκτήτης της Βαγιαδολίδ είναι… ο Ρονάλντο, ένας από τους ελάχιστους που έχουν φορέσει και τη φανέλα της Μπαρτσελόνα μα και της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ρονάλντο Λουίζ Ναζάριο ντε Λίμα είναι, κατά τον υπογράφοντα, ο κορυφαίος φορ που πέρασε τα τελευταία 20-25 χρόνια από το ποδόσφαιρο παγκοσμίως και θα μπορούσε να είχε κατακτήσει ακόμη περισσότερα αν δεν τον είχαν τσακίσει οι τραυματισμοί. Ωστόσο το προσωνύμιο «φαινόμενο» δεν βγήκε τυχαία. Επιθετικός με τρομερή ντρίπλα, φορ με σπάνιο συνδυασμό δύναμης και ταχύτητας, killer στην περιοχή με εκπληκτική τεχνική και… θανατηφόρα τελειώματα – και με τα δύο πόδια.

Ο Ρονάλντο ήταν, απλά, το κάτι άλλο. Η PSV Αϊντχόφεν τον ανακάλυψε στην Κρουζέιρο και τον έφερε στην Ολλανδία στα 18 του, ρόλο είχε παίξει βέβαια και ο Ρομάριο που είχε εγκαίρως εντοπίσει το ταλέντο του μικρού. Βάζει 54 τέρματα σε 57 εμφανίσεις σε δύο σεζόν και το καλοκαίρι του 1996 πωλείται στην Μπαρτσελόνα κατακτώντας ως και το Κυπελλούχων. Ένα χρόνο μετά όμως ο Μάσιμο Μοράτι κάνει, ως είπε, δώρο στον εαυτό του τον Ρονάλντο και η Ιντερ κάνει ρεκόρ μεταγραφής για τη εποχή (27 εκατ. δολάρια).

Σε πέντε σεζόν και μια ρήξη τένοντα σε ένα παιχνίδι με τη Λέτσε το ’99, ο Ρονάλντο λατρεύεται στο Μιλάνο. Επιστρέφει στη αγωνιστική στις 12 Απριλίου του 2000, στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας απέναντι στη Λάτσιο και παθαίνει ρήξη χιαστών. Η Ιντερ, η οποία ψάχνει τρόπο να τον ξεφορτωθεί αλλά η εξιλέωση ήρθε στο Μουντιάλ του 2002. Ο Ρονάλντο, που είχε ζήσει τον εφιάλτη της επιληπτικής κρίσης λίγες ώρες πριν τον τελικό με τη Γαλλία το ’98, παίρνει το αίμα του πίσω και οδηγεί σχεδόν… σόλο τη «σελεσάο» στο Παγκόσμιο Κύπελλο, έχοντας πάντως δίπλα Ριβάλντο και Ροναλντίνιο. Στον τελικό απέναντι στη Γερμανία, που είχε MVP τον Ολι Καν, ήταν οι άνθρωπος που έκανε τη διαφορά.

Ακολούθησαν οι galacticos του Φλορεντίνο Πέρεθ, η Ρεάλ τον αποκτά και σε 177 συμμετοχές με τη φανέλα της «βασίλισσας» μερά 104 γκολ καταντώντας τίτλους και διακρίσεις. Mένει πέντε χρόνια στη Μαδρίτη, έως ότου πωλείται στη Μίλαν ενώ, στα 31 του, είναι πια εκτός φόρμας. Δεν στέριωσε, πήγε στη Βραζιλία για την Κρουζέιρο και τον Φεβρουάριο του 2011 αποσύρθηκε.

There is only one Ronaldo

Σημειωτέον ότι αρχικά τον αποκαλούσαν… Ροναλντίνιο, με αυτό το όνομα ήταν στην αποστολή του Μουντιάλ του 1994, σε ηλικία 17 ετών αφού στην αποστολή υπήρχε και ο  Ρονάλντο Ροντρίγκες ντε Ζέσους, γνωστός ο Ροναλντάο. Το ’96, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Ρονάλντο φορούσε φανέλα με το όνομα Ροναλντίνιο, αφού και πάλι υπήρχε στην αποστολή ένας γηραιότερος Ρονάλντο. Ο λόγος για τον Ρονάλντο Γκιάρο, που αργότερα έπαιξε στον Αρη! Το 1999 οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Ο Ρονάλντο ντε Ασίς Μορέιρα, ο οποίος ήταν ευρέως γνωστός ως Ροναλντίνιο, κλήθηκε στην εθνική, όπου τον φώναζαν Ροναλντίνιο Γκαούτσο και το Ρονάλντο… καθιερώθηκε για τον ήρωά μας.

Βαγιαδολίδ – Μπαρτσελόνα, «Χοσέ Θορίγια». Χωρίς κόσμο.

Πρακτικά σωσμένη η Βαγιαδολίδ αλλά παίζει με όρεξη σε κάθε ματς, στο «Μεστάγια» με τη Βαλένθια ηττήθηκε 2-1 από γκολ στο 89’ ούσα άτυχη. Πάλι εκτός ο μέσος Μίτσελ και ο αμυντικός Σαλίσου. Η Μπαρτσελόνα ήταν κάκιστη και… βαρετή με την Εσπανιόλ, νίκησε 1-0 (και την… έριξε κατηγορία) με γκολ του Σουάρες στο 56’ και σε ματς με αποβολές εκατέρωθεν από νωρίς. Στο προηγούμενο με τη Βιγιαρεάλ ήταν μόλις το τρίτο διπλό στις τελευταίες εννέα αναμετρήσεις της εκτός «Καμπ Νου». Τιμωρημένος ο νεαρός φορ Φατί, πάγια έξω Ουμτιτί, Ντεμπελέ, Ντε Γιονγκ.

There is only one Ronaldo

11 νίκες στα τελευταία 12 (με 11-1-0 και γκολ… 36-4) έχει η Μπάρτσα ανεξαρτήτως έδρας, έσχατη ισοπαλία το 1-1 στο Βαγιαδολίδ τον Νοέμβριο του 2007 με γκολ από Χοσέμπα και Ροναλντίνιο. Στο 16-16-61 η συνολική τους παράδοση, επιμέρους 12-10-21 στο «Χοσέ Θορίγια».


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 11/7/2020