Menu

Περιμένει… 14 χρόνια η ΑΕΚ – 60 χρόνια μετά, ξανά… Ιούλιο με Παναθηναϊκό

Περιμένει… 14 χρόνια η ΑΕΚ - 60 χρόνια μετά, ξανά… Ιούλιο με Παναθηναϊκό

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ, «Σπύρος Λούης», Super League. Χωρίς θεατές.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχασε ούτε στην Τούμπα (0-0), μένοντας για τέταρτο παιχνίδι χωρίς ήττα, ήτοι μετά τον Ολυμπιακό στο Νέο Φάληρο, ωστόσο έχει και μια μόλις νίκη στα play offs αλλά και έχει πέντε ισοπαλίες, την ώρα που ελλείψει κινήτρου (πλην γοήτρου) ο Γιώργος Δώνης δίνει χρόνο συμμετοχές σε πολλά νέα πρόσωπα. Οι 4/5 ισοπαλίες του ήταν με 0-0 ενώ έχει σκοράρει μόνο σε ένα από τα τελευταία έξι, το νικηφόρο με τον αποδεκατισμένο Άρη. Στο ΟΑΚΑ είναι αήττητος στα τελευταία 12 με 9-3-0, ήτοι μετά την ΑΕΛ, στις 27 Οκτωβρίου 2019. Εξέτισε ο Κουρμπέλης, εκτός τέθηκε ο Χατζηθεοδωρίδης, απόντες και οι Αγιούμπ, Πούγγουρας, Νατζ, λογικά διατηρεί το σχήμα με τους τρεις στόπερ ο Δώνης ενώ παίζει να αρχίσει βασικός αντί του Διούδη ένας άλλος νεαρός, ο Ξενόπουλος, όπως και ο μέσος Ζαγαρίτης.

Με την επιστροφή των 7 βαθμών στον ΠΑΟΚ (και βλέπουμε…) η ΑΕΚ βρίσκεται 3 βαθμούς πίσω του αλλά ακόμα ελπίζει στην κατάκτηση της 2ης θέσης και του εισιτηρίου του Champions League, έχοντας να τον υποδεχθεί στο ΟΑΚΑ. Η, δε, ήττα από τον Ολυμπιακό είναι η μοναδική στα τελευταία 15 για το πρωτάθλημα και μοναδική στα τελευταία 21 επίσημα – εκτός έδρας, είναι αήττητη μετά την Τούμπα στις 12 Ιανουαρίου. Πάντως η άμυνα του Μάσιμο Καρέρα δεν είναι το ίδιο… σφιχτή, η «Ενωση» δέχθηκε 13 γκολ στα τελευταία 23 παιχνίδια. Εκτός αποστολής ο Αλμπάνης, με Βέρντε, Ολιβέιρα, Αραούχο μπροστά η ενδεκάδα.

3-2 στον α’ γύρο ο Παναθηναϊκός (με ανατροπή από 0-2), 1-0 η ΑΕΚ στον β’ (με γκολ του Αραούχο) και 1-1 στον α’ γύρο των play offs (76’ Λιβάγια / 65’ Μακέντα) τα άλλα φετινά τους.

Περιμένει… 14 χρόνια η ΑΕΚ - 60 χρόνια μετά, ξανά… Ιούλιο με Παναθηναϊκό

Ο Παναθηναϊκός έχει νικήσει μονάχα μια φορά στα τελευταία επτά την ΑΕΚ (1-4-2) ανεξαρτήτως έδρας και έχει σκοράρει μόνο σε δύο από τα τελευταία έξι (τα φετινά), στο 55-41-38 συνολικά η παράδοσή τους. Με τον Παναθηναϊκό γηπεδούχο η ΑΕΚ δεν έχει διπλό από τον Οκτώβρη του 2006, 2-1 τότε (25’ Παπαδόπουλος / 28’ πέν. Μαντούκα, 76’ Δέλλας). Με Βίκτορ Μουνιόθ τότε το «τριφύλλι», με τους… Μήτσους (Σαλπιγγίδη και Παπαδόπουλο μπροστά), με Κροάτης (Μπίστσαν και Σέριτς), Αργεντινό (Ρομέρο), Αυστριακό (Ιβανσιτς) και Αφρικανούς (Εμπεντε και Μορίς). Η «Ενωση» του Γιόρενς Σέρα Φερέρ έπαιζε με τον Λεωνίδα «Μπατιστούτα» Καμπάνταη μπροστά (και τον Ζούλιο Σέζαρ να έρχεται από τον πάγκο), με Ιταλούς (Σορεντίνο και Τσιρίλο) αλλά και άλλους τους latin Εμερσον, Πατουάσο, Μαντούκα. Από τότε και σε 17 αγώνες ο Παναθηναϊκός έχει 9 νίκες και 9 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα. Η αμέσως προηγούμενη νίκη της ΑΕΚ ήταν το 2001. Στο 31-24-10 η παράδοσή τους στην έδρα του «τριφυλλιού».

Και, σημαντικό, αγωνίζονται Ιούλιο μήνα στο πρωτάθλημα μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία τους. Η προηγούμενη ήταν στις 31 Ιουλίου 1960, πριν από 60 χρόνια δηλαδή, όταν στο Καραϊσκάκη ο Παναθηναϊκός επικράτησε στο μπαράζ με 2-1 και πήρε το πρώτο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής.

60 χρόνια μετά, ξανά… Ιούλιο

Περιμένει… 14 χρόνια η ΑΕΚ - 60 χρόνια μετά, ξανά… Ιούλιο με Παναθηναϊκό

Καλοκαίρι 1960 και στο πρώτο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής η σχεδόν βέβαιη πρωταθλήτρια ΑΕΚ απώλεσε τον τίτλο στα τελευταία δύο ματς. Η «Ενωση» ισοβάθμησε με τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της βαθμολογίας επειδή, αν και ενάντια σε Απόλλωνα Καλαμαριάς και Πανιώνιο της αρκούσε μία νίκη και μία ισοπαλία για να στεφθεί πρωταθλήτρια, ούσα 3 βαθμούς μπροστά. Η «Ενωση» νικά με 6-2 τους Πόντιους και ο Παναθηναϊκός 2-0 τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και όλα θα κρίνονταν στο φινάλε, όπου η ΑΕΚ αντιμετώπιζε τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη και ο Παναθηναϊκός τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, αντίπαλοι αμφότεροι αδιάφοροι βαθμολογικά. Μάλιστα ο Πανιώνιος είχε προτείνει να διεξαχθεί το ματς στη Φιλαδέλφεια και όχι στη Νέα Σμύρνη αλλά αρνήθηκαν οι «πράσινοι». Εντέλει ο Πανιώνιος, αν και αδιάφορος, καταφέρνει να επικρατήσει με 3-2 της ΑΕΚ ενώ ο Παναθηναϊκός θριαμβεύει με 4-0 του Ολυμπιακού!

Όλα θα κρίνονταν σε μπαράζ όπου ο Παναθηναϊκός (βάσει κανονισμών), λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων, βολευόταν και με την ισοπαλία. Το μπαράζ έλαβε χώρα στο Καραϊσκάκη, στις 31 Ιουλίου 1960 και με γκολ των Πανάκη και Παπαεμμανουήλ, αν και από το 40’ έπαιζε με δέκα ελέω αποβολής του Αγγελόπουλου, το «τριφύλλι» νίκησε 2-1 και πήρε τον τίτλο.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 12/7/2020