Menu

Mundostories #75 Πώς μπορεί να γράψει ιστορία ο Ντιντιέ Ντεσάν

Mundostories #75 Πώς μπορεί να γράψει ιστορία ο Ντιντιέ Ντεσάν

🏆 𝟏𝟐𝟔 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 75 👇 𝚶 𝛒𝛆𝛋𝛐𝛒𝛎𝛕𝛍𝛂𝛎 𝚴𝛕𝛊𝛎𝛕𝛊𝛆 𝚴𝛕𝛆𝛔𝛂𝛎

Ως παίκτης θριάμβευσε με τη φανέλα της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 και στο Euro 2000, συνθέτοντας μαζί με τον Πατρίκ Βιεϊρά ένα από τα καλύτερα δίδυμα κεντρικών χαφ των τελευταίων 30 ετών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Ως προπονητής, ανέλαβε τους «μπλε» το καλοκαίρι του 2012, με στόχο να τους επαναφέρει στην κορυφή και το κατάφερε με μεγάλη υπομονή και με το δικό του τρόπο. Ο Ντιντιέ Ντεσάν -περί ου ο λόγος- είναι ένας απ’ τους ελάχιστους ανθρώπους του ποδοσφαίρου, που μπορούν να περηφανεύεται ότι κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, τόσο μέσα στο γήπεδο ως παίκτης (1998), όσο και ως προπονητής (2018).

Μόλις δύο ακόμη έχουν στο βιογραφικό τους αντίστοιχο επίτευγμα: ο μεγάλος Μάριο Ζαγκάλο με τη Βραζιλία (έπαιξε το 1958 και το 1962, προπονούσε το 1970) κι ο σπουδαίος Φραντς Μπέκενμπαουερ με τη Δυτική Γερμανία (1974 και 1990 αντίστοιχα).

Πλέον ο Ντεσάν, φιλοδοξεί στο φετινό Μουντιάλ 2022 να γίνει ο πρώτος στην ιστορία του ποδοσφαίρου, που θα έχει κατακτήσει δύο φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο μόνος άλλος με ανάλογο επίτευγμα είναι ο Ιταλός Βιτόριο Πότσο το 1934 και το 1938! Ήτοι, ο Γάλλος κυνηγά ένα… στοιχειωμένο ρεκόρ 84 ετών.

Παράλληλα, ο Ντεσάν έχει προπονήσει τη Γαλλία σε 12 αγώνες τελικής φάσης Μουντιάλ, ουδείς άλλος έχει περισσότερους ανάμεσα στους 32 εκλέκτορες του φετινού τουρνουά. Και στην επόμενη νίκη της Γαλλίας θα φτάσει τις 10, αριθμό που μόνο άλλοι έξι έχουν φτάσει ή / και ξεπεράσει: Χέλμουτ Σεν, Λουίς Φελίπε Σκολάρι, Μάριο Ζαγκάλο, Γιόακιμ Λεβ, Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα και Οσκαρ Ταμπάρες.