Menu

Mundostories #76 Όταν η Βόρεια Κορέα τρέλανε κόσμο…

Mundostories #76 Όταν η Βόρεια Κορέα τρέλανε κόσμο…

🏆 𝟏𝟐𝟓 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 76 👇 𝚶𝛕𝛂𝛎 𝛈 𝚩𝛐𝛒𝛆𝛊𝛂 𝚱𝛐𝛒𝛆𝛂 𝛕𝛒𝛆𝛌𝛂𝛎𝛆 𝛋𝛐𝛔𝛍𝛐… 

Η… μυστηριώδης εθνική ομάδα της Βορείου Κορέας είχε κερδίσει συμπάθειες με το που έφτασε στην Αγγλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966. Κανείς δεν φανταζόταν, όμως, αυτό που συνέβη στις 19 Ιουλίου 1966 ενάντια στους «ατζούρι»…

Τότε, η Βόρεια Κορέα προκρίθηκε για πρώτη φορά στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού κέρδισε δύο φορές την Αυστραλία στα μπαράζ που έγιναν στην Καμπότζη.

Αυτή η εξέλιξη προξένησε πολλά προβλήματα στη βρετανική κυβέρνηση. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν αναγνώριζε τη Βόρεια Κορέα ως ανεξάρτητο κράτος. Αν τους επέτρεπε να αγωνιστούν, θα ήταν σαν να τους αναγνώριζε ως κράτος και αυτό θα προκαλούσε ντόμινο πολιτικών και διπλωματικών εξελίξεων και με τη Νότια Κορέα. Αποφασίστηκε λοιπόν, ως η πιο δόκιμη λύση, να αρνηθούν να δώσουν βίζα στους παίκτες ώστε να μην μπορέσουν να ταξιδέψουν. Όταν ενημερώθηκε η FIFA, αντέδρασε οργισμένα. Ενημέρωσε τη βρετανική κυβέρνηση ότι αν αρνηθούν τις βίζες, θα αποσύρει τη διοργάνωση από την Αγγλία και θα την πραγματοποιήσει σε άλλη χώρα.

Σύμφωνα με πρόσφατα αρχεία που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ενέδωσε και εξέδωσε τις απαραίτητες βίζες φοβούμενο τον αντίκτυπο που θα έχει στον Τύπο μία απόφαση που θα συσχέτιζε την πολιτική με τον αθλητισμό. Ανασταλτικοί παράγοντες ήταν επίσης το ενδιαφέρον των Βρετανών για το Μουντιάλ και η ενδεχόμενη οικονομική καταστροφή, αν το Μουντιάλ άλλαζε χώρα διεξαγωγής, ενώ είχαν ήδη δαπανηθεί μεγάλα ποσά. Για να αντισταθμίσουν την έκδοση βίζας, απαγόρευσαν την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Βόρειας Κορέας. Επειδή όμως θα ήταν πολύ άσχημο να ακούγεται ο εθνικός ύμνος των υπολοίπων δεκαπέντε χωρών εκτός της Βόρειας Κορέας, η αγγλική ομοσπονδία (FA) αποφάσισε να ακουστούν οι εθνικοί ύμνοι των ομάδων που θα συμμετείχαν μόνο στο εναρκτήριο ματς και στον τελικό.

Οι Βρετανοί επίσημοι ανησυχούσαν και για τις αντιδράσεις του κοινού κατά της Βόρειας Κορέας. Οι αναμνήσεις από τον Πόλεμο της Κορέας ήταν ακόμα νωπές. «Ας τους στείλουμε στο Βορά, όσο πιο μακριά γίνεται από το Λονδίνο», σκέφτηκε η FA και εγκατέστησε την αποστολή της Βόρειας Κορέας στο Μίντλεσμπρο. Ως προπονητικό κέντρο θα χρησιμοποιούσαν το εργοστάσιο της εταιρείας χημικών Imperial Chemical Industries (ICI).

Όταν οι Βορειοκρεάτες έφτασαν στο Μίντλεσμπρο, συνέβη κάτι απίστευτο. Παρότι οι Βρετανοί πολεμούσαν τους Βορειοκορεάτες πριν μια δεκαετία, οι κάτοικοι του Μίντλεσμπρο έδειχναν σαν να το είχαν ξεχάσει. Έτσι ήταν το ποδόσφαιρο. Δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική. Οι Βορειοκορεάτες παίκτες ήταν πάνω από όλα άνθρωποι και ως τέτοιοι θα αντιμετωπίζονταν. Δεν έφταιγαν αυτοί που χωρίστηκε στα δύο η κορεάτικη χερσόνησος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έγιναν δέκτες μίας απίστευτα θερμής υποδοχής. Το Μίντλεσμπρο τους υιοθέτησε. Καθώς οι μέρες περνούσαν, το πλήθος που συνέρρεε για να δει την προπόνηση και που τους περίμενε στο ξενοδοχείο για να πάρει αυτόγραφα αυξανόταν συνεχώς.

Ο πρώτος αγώνας ήταν ενάντια στη Σοβιετική Ένωση. Η Βόρεια Κορέα έχασε 3-0, αλλά το γρήγορο και επιθετικό παιχνίδι της, σε συνδυασμό με τις κόκκινες εμφανίσεις της, σαν αυτές που φορούσε και η Μίντλεσμπρο, ανάγκασε τους ντόπιους να αγκαλιάσουν την ομάδα. Ακολούθησε το 1-1 με τη Χιλή με τους  ντόπιους να ζητωκραυγάζουν υπέρ της (!)και να ισοφαρίζουν με τον Πακ Σιουνγκ-Ζιν στο 88’.

Η πρόκριση θα ερχόταν μόνο αν κέρδιζαν την ισχυρή Ιταλία στο τελευταίο ματς του ομίλου. Και πράγματι, έγινε! Στο 42’ ο Πακ Ντου-Ικ  σκοράρει το μοναδικό γκολ του αγώνα και δίνει προβάδισμα στη Βόρεια Κορέα. Η Ιταλία αποκλείστηκε και ο Πακ θα γινόταν λαϊκός ήρωας στην πατρίδα του, αφού προκάλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη ως τότε σε Μουντιάλ.

Η Βόρεια Κορέα πέρασε έγινε η πρώτη χώρα από την Ασία και την Κεντρική και Βόρεια Αμερική που περνά τη φάση των ομίλων και στα προημιτελικά αντιμετώπισε στο «Γκούντισον Παρκ» την Πορτογαλία του θρυλικού Εουσέμπιο.

Η Βόρεια Κορέα με γκολ των Πακ στο 1’, Λι-Ντονγκ Γουν στο 22’ και Γιανγκ Σιουνγκ Κουκ στο 25’ προηγήθηκαν με 3-0, έκτοτε όμως το πήρε πάνω του ο «μαύρος πάνθηρας» και οι Ιβηρες πέρασαν με 5-3 σε ένα από τ α κορυφαία μουντιαλικά ματς στην ιστορία. Οι Βορειοκορεάτες αποκλείστηκαν, αλλά το βρετανικό κοινό τους αποθέωσε σαν ήρωες.