Menu

Η τελετή αφής ξεκίνησε από τον… Χίτλερ

Η τελετή αφής ξεκίνησε από τον… Χίτλερ

Η πρώτη τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ολυμπία έλαβε χώρα σαν σήμερα, 20 Ιουλίου 1936. Η πρωθιέρεια Κούλα Πράτσικα με τις ιέρειες, που ανάμεσά τους είναι η Μαρία Χορς και η Αλέκα Κατσέλη, ανάβουν τη δάδα του πρώτου λαμπαδηδρόμου Κώστα Κονδύλη. Η φλόγα θα μεταφερθεί στο Βερολίνο από 3.840 λαμπαδηδρόμους.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι δάδες φέρουν το σήμα της γερμανικής εταιρείας Krupp, η οποία παράγει όπλα για τη Βέρμαχτ…

Ο συμβολισμός αυτής της καινοτόμου τελετής ήταν να καταδείξει τη συνέχεια της Άριας φυλής, από την αρχαία Ελλάδα έως τη Γερμανία του 20ου αιώνα. Ο Αδόλφος Χίτλερ πίστευε ότι η αρχαία Ελλάδα ήταν ο φυλετικός και πολιτισμικός πρόγονος της Γερμανίας και ως εκ τούτου, το ένδοξο παρελθόν της πατρίδας του.

Έως εκείνη τη χρονιά, η παράδοση της ολυμπιακής φλόγας δεν υπήρχε. Μπορεί οι λαμπαδηδρομίες να ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, όμως ποτέ δεν αποτέλεσαν κομμάτι των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, στο ιστορικό μνημείο ηχούσε ο ναζιστικός ύμνος της Γερμανίας, Die Fahne Hoch. Ύστερα, Έλληνες δρομείς ξεκίνησαν να τρέχουν με τους πυρσούς που είχαν κατασκευάσει γερμανικά εργοστάσια, ειδικά για τον σκοπό αυτό. Μέχρι τα σύνορα της Βουλγαρίας, οι Έλληνες εθελοντές που συμμετείχαν στη λαμπαδηδρομία ανέρχονταν σε χιλιάδες και, όπως επιβαλλόταν, ήταν όλοι άντρες.

Μέσα σε δώδεκα μέρες και έντεκα νύχτες οι πυρσοί έφτασαν στο Βερολίνο, διανύοντας συνολικά 3.187 χιλιόμετρα στα χέρια 3.331 δρομέων.

Η παράδοση της λαμπαδηδρομίας και της τελετής αφής της ολυμπιακής φλόγας διατηρήθηκε και μετά τους Αγώνες του ’36 και σήμερα πλέον έχει καθιερωθεί ως κορυφαία στιγμή κάθε διοργάνωσης. Συμβολίζει την ειρήνη, την αλληλεγγύη, την συνεργασία των λαών και σίγουρα τίποτα απ’ όσα ήθελε να προβάλει το χιτλερικό καθεστώς.

Η επιβίωσή της τελετής οφείλεται στο γεγονός ότι δεν θυμίζει ναζιστικό κατάλοιπο, καθώς κανείς δεν φέρνει στο νου του τον αλλόκοτο συνειρμό που επιχείρησε να εισαγάγει ο Χίτλερ.