Menu

Mundostories #78 Το παραμύθι της Σουηδίας το 1958

Mundostories #78 Το παραμύθι της Σουηδίας το 1958

🏆 𝟏𝟐𝟑 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 78 👇 𝚻𝛐 𝛑𝛂𝛒𝛂𝛍𝛖𝛉𝛊 𝛕𝛈ς 𝚺𝛐𝛖𝛈𝛅𝛊𝛂ς 𝛕𝛐 𝟏𝟗𝟓𝟖

Οι καλές πορείες των διοργανωτών του Παγκοσμίου Κυπέλλου έτειναν να εξελιχθούν σε συνήθεια, ωστόσο η παρουσία μέχρι τον τελικό μιας ομάδας που δεν είχε (θεωρητικά) τα φόντα να φτάσει σε ένα τόσο προχωρημένο σημείο, σαφώς και προκαλεί έκπληξη. Η εξήγηση, βέβαια, είναι σχετικά απλή, αφού η χρυσή ολυμπιονίκης του 1948, Σουηδία, είχε και πάλι στη διάθεσή της τους «Ιταλούς» Γκούναρ Γκρεν και Νιλς Λίντχολμ, έστω και στη «δύση» της καριέρας τους, καθώς και τον νεαρό ακραίο επιθετικό Κουρτ Χάμριν.

Η άνεση με την οποία άφησαν πίσω τους τον όμιλο σκόρπισε ενθουσιασμό στους φιλάθλους, αλλά η επόμενη αποστολή ήταν πραγματικά δύσκολη. Η Σοβιετική Ενωση ήταν μία ανερχόμενη αν όχι ήδη καταξιωμένη δύναμη και απέναντι στον Λεβ Γιασίν, ουδείς επιθετικός μπορούσε να θεωρεί σίγουρη την επίτευξη κάποιου τέρματος. Εξάλλου, ορισμένοι παίκτες των Σκανδιναβών είχαν μαζέψει τις βαλίτσες τους για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αφού δεν πίστευαν ότι μπορούν να νικήσουν τους Σοβιετικούς. Δύο τέρματα στο δεύτερο μέρος από τους Χάμριν και Σίμονσον έδωσαν τη λύση για τους Σκανδιναβούς, που προχώρησαν στην επόμενη αποστολή, ακόμα πιο δύσκολη.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Δυτική Γερμανία σαφώς και είχε προβάδισμα για την πρόκριση, πόσο μάλλον από τη στιγμή που βρέθηκε μπροστά στο σκορ με τον Χανς Σάφερ. Ο Λέναρτ Σκόγκλουντ απάντησε σχεδόν αμέσως και σε συνδυασμό με την αποβολή του Εριχ Γιουσκόβιακ (η πρώτη κόκκινη σε Γερμανό στην ιστορία του θεσμού) και τον τραυματισμό του αρχηγού Φριτς Βάλτερ, ο δρόμος για τον θρίαμβο είχε ανοίξει. Ο Γκρεν στο 81′ και ο Χάμριν στο 88′ διαμόρφωσαν το 3-1 και έδωσαν την ιστορική πρόκριση στη Σουηδία. Φυσικά ο τελικός τους έφερε αντιμέτωπους με την ακαταμάχητη Βραζιλία, αλλά ακόμα και το ταξίδι μέχρι τη Στοκχόλμη ήταν αρκούντως μαγικό.

Υστερία… επικράτησε στη Βραζιλία όταν η Σουηδία προηγήθηκε στον τελικό. Στα 6 λεπτά που πέρασαν μέχρι να ισοφαρίσουν οι Βραζιλιάνοι δεν ήταν λίγοι αυτοί που έχασαν τη ζωή τους στην χώρα αυτή από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια καθώς και από αυτοκτονίες (περίπου 250 άτομα). Ο ποδοσφαιρόφιλος λαός δεν είχε ξεχάσει το «κάζο» του 1950, αλλά «ευτυχώς» για αρκετούς η «σελεσάο» ισοφάρισε γρήγορα και πήρε τα ηνία του αγώνα γλιτώνοντας προφανώς τη ζωή πολλών ακόμα…