Menu

Mundostories #79 Αντρές Εσκομπάρ, το ματωμένο αυτογκόλ

Mundostories #79 Αντρές Εσκομπάρ, το ματωμένο αυτογκόλ

🏆 𝟏𝟐𝟐 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 79 👇 𝚻𝛐 𝛍𝛂𝛕𝛚𝛍𝛆𝛎𝛐 𝛂𝛖𝛕𝛐𝛄𝛋𝛐𝛌

22 Ιουνίου 1994, «Ρόουζ Μπόουλ», Πασαντίνα του Λος Αντζελες. Εκεί, που διεξήχθη αργότερα ο τελικός Βραζιλίας – Ιταλίας, η Κολομβία παρατάσσεται ενώπιον 93.000 θεατών για τη νίκη απέναντι στους διοργανωτές που θα την έστελνε στην επόμενη φάση του Μουντιάλ. Στο 13ο λεπτό ο Αντρές Εσκομπάρ προσπάθησε να διώξει σε ένα γέμισμα του Τζον Χαρκς, αλλά με την προβολή του έστειλε την μπάλα στα δίχτυα… Το νήμα της ζωής του είχε κοπεί, έστω κι αν ο ίδιος δεν το γνώριζε ακόμη. Το ματς τελείωσε 2-1 υπέρ των ΗΠΑ η Κολομβία πήρε πρόωρα το δρόμο της επιστροφής, κόντρα στα προγνωστικά που την ήθελαν απόλυτο φαβορί του ομίλου και ικανή για μεγάλα πράγματα. Η απογοήτευση για τον αποκλεισμό μετατράπηκε σε οργή που στοχοποιήθηκε πάνω στον Εσκομπάρ.

Δέκα μέρες μετά, στις 2 Ιουλίου, κι ενώ το Μουντιάλ ήταν ακόμα σε εξέλιξη, ο Εσκομπάρ έβγαινε από ένα μπαρ στο Μεντεγίν, όπου είχε πάει να διασκεδάσει εν μέσω των διακοπών του. Ο Ουμπέρτο Μουνιόζ Κάστρο βγήκε μπροστά του και με δώδεκα σφαίρες, τον εκτέλεσε εν ψυχρώ. Ήταν μόλις 27 ετών.

Θα μπορούσε να είχε… ντριπλάρει τους δολοφόνους του, παραμένοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (όπως τον προέτρεψαν) για διακοπές με την οικογένειά του, αλλά επέλεξε να μην κρυφτεί, όπως έκαναν οι συμπαίκτες του. Θα μπορούσε να αφήσει να κυλήσει λίγος καιρός και να περάσει η… μπόρα, αλλά επέλεξε να μην το πράξει και το πλήρωσε με τον πιο σκληρό τρόπο. Επιπλέον, είχε προγραμματίσει να παντρευτεί την αγαπημένη του, Πάμελα Κασκάρδο, το φθινόπωρο του 1994. Λίγους μήνες μετά δηλαδή.

Η πιθανόν καλύτερη Κολομβία όλων των εποχών (ξεχώριζαν Κάρλος Βαλντεράμα, Φρέντι Ρινκόν και Φαουστίνο Ασπρίγια, πέραν του Εσκομπάρ), που ήθελε το τρίποντο για να ελπίζει σε πρόκριση, ζευγάρωσε τις ήττες μετά και το 3-1 από τη Ρουμανία στην πρεμιέρα. Εν τέλει τερμάτισε τέταρτη και τελευταία, νικώντας την Ελβετία με 2-0 και αποχαιρέτησε τη διοργάνωση, αν και είχε ξεκινήσει με μεγάλες φιλοδοξίες λόγω και του 5-0 επί της Αργεντινής μέσα στο «Μπουένος Άιρες» στα προκριματικά. Ο Αντρές Εσκπομπάρ έβγαλε 90λεπτο και στις τρεις αναμετρήσεις.

Ο Κάστρο καταδικάστηκε αρχικώς σε κάθειρξη 43 ετών, αλλά έντεκα χρόνια αργότερα η ποινή του μειώθηκε σε 23 και ο δικαστής διέταξε την απελευθέρωσή του λόγω «καλής διαγωγής». Ποτέ δεν αποσαφηνίστηκε, αν ο Κάστρο έδρασε με προσωπική του πρωτοβουλία ή αν εκτέλεσε διατεταγμένη υπηρεσία του παράνομου συνδικάτου του στοιχήματος, το οποίο είχε ποντάρει μυθικά ποσά στην πρόκριση της Κολομβίας στη δεύτερη φάση του Μουντιάλ. Υπάρχει και η θεωρία, πως η δολοφονία ήταν απλά αποτέλεσμα ενός καυγά, στον οποίο τραυματίστηκαν αρκετά άτομα. Ο Κάστρο κρίθηκε ένοχος, τον Ιούνιο του ’95 απελευθερώθηκε και σήμερα απολαμβάνει την οικογενειακή θαλπωρή.