Menu

Ο πονοκέφαλος και η διαδρομή

Ο πονοκέφαλος και η διαδρομή

Είναι μια, ποδοσφαιρικώς ομιλώντας, μια πρωτόγνωρη σεζόν η επικείμενη. Περισσότερο ίσως κι από την προπέρσινη, όταν η πανδημία πάτησε pause στα πάντα.

Είδαμε, μεσοβδόμαδα, τα πρώτα επίσημα για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Άρη, κλασικά ντάλα καλοκαίρι, ακολουθεί αρχές Αυγούστου ο Παναθηναϊκός. Και πριν καν το καταλάβουν, όσες βρεθούν σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έχουν να βγάλουν ως αρχές Νοέμβρη τη… μισή Super League και (ω, ναι) ΟΛΗ τη φάση των ομίλων ως και την πρώτη εβδομάδα εκείνο του μήνα. Πρόγραμμα-εφιάλτης, το δίχως άλλο.

Ακολουθεί το μεγάλο «πρωταθληματικό» break, η μίνι προετοιμασία των εθνικών ομάδων, το Μουντιάλ στο Κατάρ και μετά, ο Θεός και η ψυχή του. Αλλοι θα τρέξουν να παίξουν άμεσα, όπως στην Αγγλία, άλλοι θα κάνουν μίνι προετοιμασία.

Πρόχειρο παράδειγμα; Ας πούμε ο Καρίμ Μπενζεμά της Ρεάλ Μαδρίτης. Αγωνίστηκε, το 2021-22, σε 32 από τις 38 αγωνιστικές της Primera Division, σε 12 από τα 13 παιχνίδια του Champions League, δύο του Supercoppa και γλίτωσε το Copa del Rey. Σούμα; 46 αγώνες με τον σύλλογο, plus σε 11 από τους 13 αγώνες με την εθνική Γαλλίας. 57 ματς σε μια σεζόν, Ιούλιο προς Ιούλιο, δίχως να προσμετράται το περσινό Euro.

Αναλογιστείτε όλες τις μεγάλες ομάδες, με 10+ διεθνείς στο Μουντιάλ η καθεμιά, τι ρόστερ πρέπει να έχουν για να φτάσουν, άνοιξη του 2023, να τους έχουν και υγείες, και φρέσκους, και σε τουλάχιστον καλή φόρμα. Γίνεται; Θα φανεί, αποτελεί βέβαια πονοκέφαλο για γυμναστές και φυσιοθεραπευτές.

Και η διακοπή, η μεγάλη, συχνά δεν κάνει καλό. Θυμηθείτε τη Λίβερπουλ στο after covid break της Premier League, αν είχε 5-6 αγωνιστικές ακόμη, ίσα… που κινδύνευε να το χάσει. Σχεδόν δεν έκανε νίκη. Θυμηθείτε πόσες φορές στην Bundesliga, όταν η χειμερινή διακοπή ήταν μεγάλη, άλλαξαν άρδην τα δεδομένα στον β’ γύρο.

Κοντολογίς, η άνοιξη του ’23 αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Πόσες θα αντέξουν και πόσες θα το διαχειριστούν σωστά; Πόσες θα απαξιώσουν Κύπελλα και Λιγκ Καπ και πόσες θα μετρούν κομβικούς τραυματίες;

Θα το βιώσουμε και στα καθ’ ημών, δεν είναι πολλοί οι μουντιαλικοί διεθνείς βέβαια αλλά δεν βοηθά η μεγάλη διακοπή ελέω Κατάρ.

Νωρίτερα, ο Πέδρο Μαρτίνς, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο Ραζβάν Λουτσέσκου και ο Χέρμαν Μπούργος ψάχνουν για… ντεπόν για να βγουν τα καλοκαιρινά προκριματικά, αναίμακτα. Χωρίς το εκτός έδρας γκολ εν ισχύ, το 2-0 (είτε νικήσεις μέσα, είτε χάσεις έξω, στο πρώτο) δεν λέει κάτι. Ούτε η κακή απόδοση (βλ. Ολυμπιακό). Μετράει, ένα και μόνο: να περάσεις. Θα κριθούν, άπαντες, στο τέλος της προκριματικής διαδρομής ενώ, κάπου στην άκρη, ο Ματίας Αλμέιδα τους βλέπει και χασκογελά.


Δημοσιεύτηκε στο overfm.gr στις 22/7/2022