Menu

Η πανηγυρική υποδοχή του Τσικλητήρα το 1912

Η πανηγυρική υποδοχή του Τσικλητήρα το 1912

23 Ιουλίου 1912. Σαν σήμερα έλαβε χώρα η πανηγυρική υποδοχή στην Αθήνα του Κωνσταντίνου Τσικλητήρα (ξεχωρίζει από το ύψος του στη μέση της φωτογραφίας), μετά τις επιτυχίες του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης και στους διεθνείς αγώνες του Βερολίνου.

Αποβιβάζεται στον σιδηροδρομικό σταθμό Πελοποννήσου, όπου ο λαός του επιφυλάσσει ενθουσιώδη υποδοχή. Ολυμπιονικών. Δεν υπήρχαν ούτε τηλεοπτικές κάμερες να καλύπτουν ανάλογες φιέστες, ούτε φυσικά και ο Τάσος Μπρισίμ για να τις σκηνοθετεί!

Ο Τσικλητήρας στη σουηδική πρωτεύουσα είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς (3,37) και το χάλκινο στο ύψος άνευ φοράς (1,55). Οι εφημερίδες είχαν καθημερινό ρεπορτάζ για το ταξίδι της επιστροφής του Ολυμπιονίκη. Στη Κέρκυρα τον υποδέχτηκαν όλα τα εξέχοντα μέλη της τοπικής κοινωνίας και πάει λέγοντας.

Στον σιδηροδρομικό σταθμό πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί για να θαυμάσει τον Ολυμπιονίκη. Η ώρα είναι 19:15 το τρένο μπαίνει στον σταθμό. Οι περισσότεροι κουνούν τα καπέλα τους στον αέρα. Ο πατέρας του είναι στην αποβάθρα.

Σχηματίζεται πομπή με κατεύθυνση τα γραφεία του Πανελληνίου. Περνά από την Αγίου Κωνσταντίνου, φθάνει στην Ομόνοια, στρίβει στην Πατησίων και καταλήγει στα γραφεία του συλλόγου δίπλα στο Πεδίον του Άρεως. Εκεί έχει στηθεί η γιορτή. Γιρλάντες και σημαίες στολίζουν τα γραφεία του συλλόγου. Όλα γίνονται με κάθε επισημότητα. Βρίσκονται ο γ.γ του Υπουργείου Παιδείας Βολωνάκης, ο Νομάρχης Αθηναίων Δάσιος, ο πρόεδρος του ΠΓΣ Μίλνδερ. Ποιος λείπει; Ο Δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος δεν πρόλαβε να ετοιμάζει το δώρο στον Ολυμπιονίκη και ντρέπεται να πάει (!). Αντ’ αυτού στέλνει τον ιδιαίτερό του.

Για τον Ολυμπιονίκη, ο οποίος ήταν και ο πρώτος τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού τα γεγονότα θα εξελιχτούν ραγδαία. Σε λίγους μήνες ξεσπά ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος. Ζητά να πολεμήσει στη πρώτη γραμμή κι όχι στα μετόπισθεν. Πηγαίνει στα Γιάννινα και τον Φεβρουάριο του 1913, δηλαδή επτά μήνες αργότερα, παθαίνει μηνιγγίτιδα και πεθαίνει στην Αθήνα…