Menu

Mundostories #82 Πόσοι «Έλληνες» πάνε… Μουντιάλ; 34+1!

Mundostories #82 Πόσοι «Έλληνες» πάνε… Μουντιάλ; 34+1!

Η Εθνική Ελλάδος μπορεί να απουσιάζει από το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 αλλά αρκετοί, νυν και πρώην… γνώριμοί μας, θα δώσουν το «παρών» στα γήπεδα του Κατάρ.

Υπό την αίρεση βέβαια ότι, όπως μερικοί που σήμερα ανήκουν σε ομάδες της Super League ίσως αποχωρήσουν, έτσι και κάποιοι «μουντιαλικοί» ίσως αφιχθούν στα ρόστερ τους.

Αυστραλία: στην προεπιλογή αναμένεται να είναι ο Ουρουγουανός άλλοτε φορ του Παναθηναϊκού, Μπρούνο Φορναρόλι, που χρίστηκε πρόσφατα διεθνής με τα «καγκουρό». 

Αργεντινή: είναι ενίοτε στις κλήσεις, δύσκολο αλλά όχι απίθανο να είναι στην αποστολή της «αλμπισελέστε» ο Λούκας Μπογέ, δανεικός το 2018-19 στην ΑΕΚ και νυν βασικός στην Ελτσε. 

Βέλγιο: προπονητής τερματοφυλάκων και συνεργάτης του εκλέκτορα Ρομπέρτο Μαρτίνεθ είναι ο άλλοτε γκολκίπερ του Ολυμπιακού (2005-06), Ερβιν Λέμενς.

Γκάνα: στις κλήσεις ο μπακ Μπαμπά Ραχμάν (ΠΑΟΚ 2021), Μουμπάρακ Γουακάσο (Παναθηναϊκός 2016-17). Βοηθός προπονητή είναι ο Τζορτζ Μπόατενγκ που το 2010-11 πέρασε από την Ξάνθη.

Ελβετία: ο Στίβεν Τσούμπερ της ΑΕΚ είναι βασικό της στέλεχος. Παρών στις κλήσεις και ο Λεωνίδας Στεργίου, ο 20χρονος στόπερ της Σεντ Γκάλεν με Έλληνα πατέρα, Σέρβα μητέρα και γεννημένος στη Βάτβιλ της Ελβετίας… 

Ιράν: δεν ξενίζει η παρουσία του Εχσάν Χατζισαφί της ΑΕΚ, μόνιμος στις κλήσεις και ο συμπαίκτης του ως πέρυσι στην Ενωση, Καρίμ Ανσαριφάρντ, ερώτημα αν είναι στην τελική αποστολή ο άλλος περσινός «κιτρινόμαυρος» Ιρανός, ο Μιλάντ Μοχαμαντί. 

Καμερούν: ερώτημα, αλλά μάλλον με θετική απάντηση, το αν κληθεί στην τελική αποστολή ο Πιέρ Κούντε του Ολυμπιακού, ομοίως και για τον γκολκίπερ Ντεβίς Επασί του ΟΦΗ, ερώτημα και ο Κέβιν Σόνι του Αστέρα Τρίπολης που όμως δείχνει να υπολογίζεται. 

Καναδάς: πιθανώς να είναι στην 26άδα ο μπακ Ντέρεκ Κορνέλιους του Παναιτωλικού (αγωνίστηκε ως δανεικός από τους Βανκούβερ Γουάιτκαπς). 

Κόστα Ρίκα: δεν πέρασαν, δα, και λίγοι Κοσταρικανοί από… τα μέρη μας, από τους πλέον γνωστούς ήταν ο φορ Ρόναλντ Γκόμεζ (ΟΦΗ 1999-022) που είναι βοηθός στην εθνική του Κολομβιανού εκλέκτορα Λουίς Φερνάντο Σουάρες. Βασικός στους «τίκος» είναι ο Τζόελ Κάμπελ που το 2013-14 πέρασε από τον Ολυμπιακό. 

Κροατία: «μουντιαλικός» ούτως ή άλλως ο Σίμε Βρσάικο που από την Ατλέτικο μεταπήδησε φέτος στον Ολυμπιακό. Θέση στην 26άδα διεκδικούν επίσης ο γκολκίπερ Ιβιτσα Ιβουσιτς που πέρασε το 2018 από τον Ολυμπιακό αλλά δεν αγωνίστηκε σε επίσημο ματς, ο Μάρκο Λιβάγια (ΑΕΚ 2017-21) της Χάιντουκ και ο Αντόνιο Τσόλακ του ΠΑΟΚ που έπαιξε ως δανεικός στη Μάλμε και πλέον ανήκει στη Ρέιντζερς. 

Μαρόκο: στις κλήσεις ο Γιαχιά Ατίγια που πέρασε από τον Βόλο το 2019. 

Μεξικό: με αξιώσεις διεκδικεί θέση στην αποστολή ο 31χρονος, πια, επιθετικός Αλαν Πουλίδο, άλλοτε παίκτης Ολυμπιακού και Λεβαδειακού και νυν του Κάνσας.

Νότια Κορέα: εκλέκτορας ο Πορτογάλος Πάουλο Μπέντο που το 2016-17 ήταν στον πάγκο του Ολυμπιακού. 

Πολωνία: παρόντες οι Γκρέγκορζ Κριχόβιακ (πέρυσι στην ΑΕΚ, πλέον στην Αλ Σαμπάμπ) και ο Νταμιάν Σιμάνσκι της ΑΕΚ, πιθανώς και ο Κάρολ Σβιντέρσκι που τον χειμώνα παραχωρήθηκε από τον ΠΑΟΚ στη αμερικάνικη Σάρλοτ.

Πορτογαλία: τελευταία… παράσταση για τον δικό μας, Φερνάντο Σάντος (ΑΕΚ 2001-02 και 2004-06, Παναθηναϊκός 2002, Εθνική 2010-14). Πιθανώς στην 26άδα οι γνώριμοί μας Ζοσέ Σα (Ολυμπιακός 2019-21), Σέρζιο Ολιβέιρα (ΠΑΟΚ 2019). 

Σενεγάλη: ο Πιέρ Αμπού Σισέ του Ολυμπιακού είναι τρίτος στόπερ στην εθνική του πίσω από τους Κουλιμπαλί της Νάπολι και Ντιαλό της Παρί.

Σερβία: μόνιμα στις κλήσεις της Σερβίας ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς του ΠΑΟΚ. Και, προπονητής τερματοφυλάκων στους «πλάβι» είναι ο Στέφαν Στογιάνοβιτς που έκλεισε την καριέρα του ως κίπερ του Εθνικού Αστέρα το 1999-00. 

Τυνησία: στέλεχος της εθνικής ο Μοχάμεντ Ντράγκερ που πέρυσι ανήκε στον Ολυμπιακό.

  • Bonus. Προφανώς ο αμυντικός της Σέλτικ (ανήκει στην Τότεναμ) Κάμερον Κάρτερ-Βίκερς, διεθνής με τις ΗΠΑ, δεν έχει ελληνικές ρίζες ή έπαιξε εν Ελλάδι. Αγωνίστηκε όμως ο μπασκετμπολίστας πατέρας του, Χάουαρντ Κάρτερ, έπαιξε στην Α1 με το Ηράκλειο το 1996-99!