Menu

Mundostories #83 Ήταν γκολ ή όχι;

Mundostories #83 Ήταν γκολ ή όχι;

🏆 𝟏𝟏𝟖 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 83 👇 𝚮𝛕𝛂𝛎 𝛄𝛋𝛐𝛌;

30 Ιουλίου 1966. Η πλέον ιστορική ημερομηνία για το αγγλικό ποδόσφαιρο, στο Μουντιάλ, τότε που σκαρφάλωσε για πρώτη και μοναδική έως τώρα φορά στην κορυφή του κόσμου. Η Αγγλία αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια, επικρατώντας με 4-2 στην παράταση στον τελικό της Δυτικής Γερμανίας, μπροστά σε 96.924 θεατές, στην κορυφαία διοργάνωση που φιλοξένησε.

Ένα ματς που έμεινε στην ιστορία για το γκολ «φάντασμα « του Τζεφ Χαρστ στο 101’. Στο σουτ του η μπάλα βρήκε το οριζόντιο δοκάρι πριν καταλήξει στο έδαφος, πάνω στην γραμμή του τέρματος και στη συνέχεια την απομακρύνουν οι αμυντικοί.

Ο Ελβετός διαιτητής Γκότφριντ Ντινστ σαστίζει καθώς δεν έχει ξεκάθαρη γνώμη για τη φάση. Απευθύνεται στον επόπτη που ήλεγχε την περιοχή των Γερμανών. Είναι ο Τοφίκ Μπαχράμοφ από το Αζερμπαϊτζάν, τότε Σοβιετικός. Η δυσκολία συνεννόησης με το διαιτητή είναι μεγάλη. Τελικά με νοήματα του υποδεικνύει πως πρέπει να κατακυρώσει το γκολ. Ο διαιτητής το πράττει και οι Άγγλοι προηγούνται έτσι με 3-2. Οι Γερμανοί διαμαρτύρονται έντονα αλλά η απόφαση δεν αλλάζει.

Οι Δυτικογερμανοί διαμαρτυρήθηκαν έντονα, θεωρώντας πως ουδέποτε πέρασε η μπάλα τη γραμμή της εστίας του Τιλκόφσκι, ενώ πολλοί μίλησαν  για ευνοϊκής μεταχείρισης της Αγγλίας, κυρίως λόγω του τότε προέδρου της FIFA, του Άγγλου σερ Στάνλεϊ Ράους.

Από τα εκατοντάδες ριπλέι δεν φαίνεται πουθενά πως η μπάλα έχει περάσει ολόκληρη τη γραμμή του τέρματος. Ο κανονισμός είναι σαφής. Για να μετρήσει ένα γκολ, πρέπει ολόκληρη η μπάλα να περάσει τη γραμμή.

Οι Γερμανοί εισήγαγαν στην ποδοσφαιρική τους ορολογία τη φράση Wembley-Tor (γκολ του Γουέμπλεϊ) για να περιγράφουν τέτοιου είδους αμφισβητούμενα γκολ. Έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια για να έλθει η δικαίωση για τους Γερμανούς και μάλιστα από Άγγλους ερευνητές. Επιστήμονες του Imperial College London και του University of Oxford, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές ανάλυσης φιλμ και προσομοιώνοντας τη φάση σε υπολογιστή, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η μπάλα ήθελε ακόμη 6 εκατοστά για να περάσει τη γραμμή, οπότε το γκολ δεν έπρεπε να μετρήσει ποτέ.

Αντίθετα, επίσης προ ολίγων ετών, το δίκτυο, Sky Sports, μαζί με την τεχνογνωσία των Opta και EA Sports υποστήριξε ότι το γκολ του 101ου λεπτού ήταν κανονικό, η μπάλα πέρασε τη γραμμή και ορθά μέτρησε. Μπορεί η τεχνογνωσία να ήταν ελλιπής το 1966, ο Τζέιμι Κάραχερ να παρουσίασε την εξήγηση, ωστόσο είναι αμφίβολο εάν αυτή θα γίνει ποτέ αποδεκτή από τους Δυτικογερμανούς…

Όπως και να έχει, το παιχνίδι συνεχίστηκε κανονικά. Οι Δυτικογερμανοί πέρασαν όλοι μπροστά για να ισοφαρίσουν. Ένα λεπτό πριν το τέλος της παράτασης, οι Άγγλοι κλέβουν την μπάλα και βγαίνουν στην αντεπίθεση με τον Τζεφ Χαρστ πάλι. Εκείνη την ώρα όμως, υπάρχουν φίλαθλοι οι οποίοι έχουν εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο. Η περιγραφή του Άγγλου σπίκερ είναι χαρακτηριστική: «And here comes Hurst. He’s got… some people are on the pitch, they think it’s all over. It is now, It’s four».

Ο διαιτητής έπρεπε να διακόψει το παιχνίδι για να απομακρυνθούν. Αντί για αυτό, άφησε τη φάση να εξελιχθεί και η Αγγλία σημείωσε και 4ο γκολ, σφραγίζοντας έτσι την κατάκτηση του τροπαίου. Ούτε και αυτό το γκολ έπρεπε να μετρήσει…