Menu

Η μεταγραφή-βόμβα του Στράτου Αποστολάκη

Η μεταγραφή-βόμβα του Στράτου Αποστολάκη

27 Ιουλίου 1990. Η μεταγραφή-«βόμβα» του Στράτου Αποστολάκη από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό οριστικοποιήθηκε σαν σήμερα 1990. Τότε ήταν που η δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ απάλλαξε τον Αγρινιώτη αμυντικό από την κατηγορία της διπλής υπογραφής (βάσει της οποίας είχε τιμωρηθεί πρωτοδίκως με εννιάμηνο αποκλεισμό) και τον κατακύρωσε στους «πράσινους». Η εξέλιξη αυτή είχε ως συνέπεια να ματαιωθεί ο τελικός του Σούπερ Καπ μεταξύ των δύο «αιωνίων» αντιπάλων, μια και η ατμόσφαιρα μύριζε… μπαρούτι.

Έπαιξε αρχικά στον Παναιτωλικό από το 1981 μέχρι το 1985, όταν μετακόμισε στον Πειραιά. Τον παίκτη ήθελε και ο Παναθηναϊκός, αλλά η άρνησή του να παίξει δανεικός στον ΟΦΗ και η διαμεσολάβηση του Πέτρου Μίχου (επίσης από το Αγρίνιο) έφεραν τον παίκτη στον Ολυμπιακό. Μέχρι το 1990 έπαιξε στο λιμάνι και μάλιστα τη σεζόν 1989-90 φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, πανηγυρίζοντας το Κύπελλο Ελλάδας στον τελικό με τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ.

Και, στις 19 Οκτωβρίου 1990, ο Αποστολάκης επέστρεψε στο Καραϊσκάκη ως αντίπαλος, φορώντας την πράσινη φανέλα αφού είχε αρνηθεί τα χρήματα του Αργύρη Σαλιάρελη, με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη να του προσφέρει καλύτερο συμβόλαιο.

Η απόφασή του εξόργισε τον κόσμο του Ολυμπιακού, μιας και είχαν προηγηθεί οι Δεληκάρης, Γαλάκος, Κυράστας, Βαμβακούλας και Σαργκάνης, που επίσης είχαν κάνει προηγουμένως το ίδιο… δρομολόγιο. Μάλιστα, μια δήλωσή του πως «ήρθα στον Παναθηναϊκό για να φάω την Ευρώπη με την κουτάλα και όχι με το κουταλάκι», τρέλανε ακόμη περισσότερο τους οπαδούς του Ολυμπιακού.

Στο Φάληρο, οι εξέδρες ήταν κατάμεστες, η ένταση μεγάλη, με τους παίκτες του Ολυμπιακού να λένε στα αποδυτήρια πως «ο Στράτος είναι φίλος και συμπαίκτης από την Εθνική, δεν έχει δώσει δικαίωμα σε κανέναν και δεν θα προκαλέσει την εξέδρα. Να μην τον πειράξει κανείς». Σε μια φάση του αγώνα, ο οποίος έληξε ισόπαλος χωρίς σκορ, ο Τάσος Μητρόπουλος σήκωσε στον αέρα τον Αποστολάκη, με τον κόσμο να αποθεώνει τον «Ράμπο» και να ενθουσιάζεται λες και μπήκε γκολ. Έπεσαν και πολλά κέρματα στο ματς, το οποίο μπορεί να μην έμεινε στην ιστορία για το θέαμά του, αλλά σε κάθε περίπτωση για την επιστροφή του Αποστολάκη στον Πειραιά ως αντίπαλος με την πράσινη φανέλα, την οποία στα μετέπειτα χρόνια τίμησε για τα καλά…