Menu

Mundostories #84 Η απόλυτη ομάδα σε Μουντιάλ…

Mundostories #84 Η απόλυτη ομάδα σε Μουντιάλ…

🏆 𝟏𝟏𝟕 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 84 👇 𝚮 𝛂𝛑𝛐𝛌𝛖𝛕𝛈 𝛐𝛍𝛂𝛅𝛂 𝛔𝛆 𝚳𝛐𝛖𝛎𝛕𝛊𝛂𝛌…

Δύο χώρες που στο παρελθόν είχαν σηκώσει από δύο φορές το βαρύτιμο τρόπαιο διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1970. Οποια επικρατούσε, θα κρατούσε το τρόπαιο «Ζιλ Ριμέ» για πάντα στις προθήκες της.

Η «σκουάντρα ατζούρα» είχε κάτι παραπάνω από μία αξιοπρόσεκτη ομάδα (Ενρίκο Αλμπερτόζι, Ταρκίζιο Μπούρνιτς, Τζιατσίντο Φακέτι, Σάντρο Ματσόλα, Ρομπέρτο Μπονισένια, Τζίτζι Ρίβα, Τζιάνι Ριβέρα μεταξύ άλλων), αλλά η κούραση από τον ημιτελικό κόντρα στη Δυτική Γερμανία και κυρίως η ακαταμάχητη Βραζιλία διαμόρφωσαν την εικόνα του τελικού.

Ο Άγγλος άσος Φράνσις Λι, είχε συμβουλεύσει τους Ιταλούς να μην παίξουν κατενάτσιο, αλλά να τους χτύπαγαν με το ίδιο τους το όπλο, την επίθεση. «Αν φέρετε το ματς στην περιοχή σας, είστε χαμένοι, καθώς οι άνθρωποι σε στενό χώρο δεν παίζονται, είναι απίστευτοι τεχνίτες» είπε στον Φερούτσιο Βαλκαρέτζι. Στου κουφού την πόρτα όμως… Ο Ιταλός ομοσπονδιακός τεχνικός παρέταξε την ομάδα του με άκρως αμυντικούς προσανατολισμούς.

Η «σελεσάο» ήταν μία ομάδα που προσπαθούσε να σκοράρει περισσότερες φορές από τον αντίπαλο. Μπορεί να δέχθηκε 7 γκολ στο τουρνουά, τα περισσότερα για πρωταθλήτρια ομάδα από τότε μέχρι και σήμερα, αλλά πέτυχε και 19, περισσότερα από κάθε άλλη πρωταθλήτρια ομάδα από τότε μέχρι σήμερα!

Το τέρμα, μάλιστα, με το οποίο άνοιξε το σκορ στον αγώνα, αυτό του Πελέ στο 18’, ήταν το 100ό στο θεσμό! Παρότι δέχθηκε γκολ από τετραπλό λάθος στην ίδια φάση στο 37’ από τον Μπονισένια, η κατάληξη ήταν χαρμόσυνη. Ο Ζέρσον στο 66’ και ο Ζαϊρζίνιο στο 71’ διαμόρφωσαν συνθήκες νίκης για τη «σελεσάο». Στο 86’ είχε έρθει η ώρα της αποθέωσης, αφού ο συνδυασμός οκτώ Βραζιλιάνων απέφερε ίσως το κορυφαίο τέρμα στην ιστορία του θεσμού, με τον Κάρλος Αλμπέρτο να χρίζεται σκόρερ, διαμορφώνοντας το τελικό 4-1. Η στέψη της Βραζιλίας, η τρίτη μέσα σε τέσσερις διοργανώσεις, συνοδεύτηκε με τους αντίστοιχους χαρακτηρισμούς για εκείνη την ομάδα. «Χάσαμε από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου», ήταν η αποδοχή της ρωμαϊκής «Messagero» την επόμενη μέρα, με την εμφάνιση της Βραζιλίας σε εκείνο το τουρνουά να απολαμβάνει διθυράμβους μέχρι και τις μέρες μας.

Ο Πελέ στον τελευταίο τελικό της καριέρας του ξεπέρασε τον εαυτό του. Πέτυχε το πρώτο γκολ της Βραζιλίας ενώ δημιούργησε άλλα δύο. Δίχως αμφιβολία έκανε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του και διέλυσε την ιταλική άμυνα.

Η νίκη της Βραζιλίας ήταν η αποθέωση του επιθετικού ποδοσφαίρου και η συντριβή της Ιταλίας το πιο γερό χαστούκι που δέχθηκε ποτέ το κατενάτσιο. Η επικράτηση των Βραζιλιάνων απόλυτα δίκαιη και χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τότε δεν εμφανίστηκε ξανά μια τέτοια ομάδα με τόσα αστέρια…