Menu

Mundostories #85 Εξι… πρώτοι σκόρερ σε ένα Μουντιάλ

Mundostories #85 Εξι… πρώτοι σκόρερ σε ένα Μουντιάλ

🏆 𝟏𝟏𝟔 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 85 👇 𝚬𝛏𝛊… 𝛑𝛒𝛚𝛕𝛐𝛊 𝛔𝛋𝛐𝛒𝛆𝛒 𝛔𝛆 𝛆𝛎𝛂 𝚳𝛐𝛖𝛎𝛕𝛊𝛂𝛌

Η χαμηλή ποιότητα της διοργάνωσης και οι σκληρές αμυντικές γραμμές είχαν ως συνέπεια να μην σημειωθούν πολλά γκολ και να μην ξεχωρίσει κανείς ως πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Χιλής το 1962, όπου συνέβη το εξής παράδοξο: έξι ποδοσφαιριστές μοιράστηκαν το «χρυσό παπούτσι», δύο εκ των οποίων στέφθηκαν και πρωταθλητές κόσμου.

Το επιθετικό δίδυμο της Βραζιλίας, Γκαρίντσα και Βαβά, σκόραραν δις στον ημιτελικό με τη Χιλή, ενώ ο Γκαρίντσα πέτυχε και δύο γκολ κόντρα στην Αγγλία, όπου ο Βαβά σκόραρε μία φορά. Ενα γκολ σημείωσε, όμως,και στον τελικό, φτάνοντας τον συμπαίκτη του στην κορυφή των σκόρερ. Εγινε μάλιστα ο πρώτος παίκτης που σκοράρει σε δύο διαφορετικούς τελικούς Μουντιάλ, κάτι που θα πετύχει ο Πελέ το 1970 (είχε πετύχει δύο γκολ το 1958).

Τα 4 γκολ έφτασε και ο Βαλεντίν Ιβάνοφ της Σοβιετικής Ενωσης πετυχαίνοντας όλα τα τέρματά του στη φάση των ομίλων, ενώ ο Ντράζεν Γέρκοβιτς σημείωσε 3 γκολ στον όμιλο και ένα στον ημιτελικό κόντρα στην Τσεχοσλοβακία, όπου η Γιουγκοσλαβία γνώρισε την ήττα με 3-1. Ο 20χρονος Ούγγρος Φλόριαν Αλμπερτ, ένας από τους πιο χαρισματικούς Μαγυάρους της ιστορίας, έκανε και αυτός αισθητή την παρουσία του αναλαμβάνοντας ρόλο ηγέτη στην Ουγγαρία και σημειώνοντας 4 γκολ, όλα στον όμιλο, με χατ-τρικ στο 6-1 επί της Βουλγαρίας.

Τέλος, ο Χιλιανός Λεονέλ Σάντσεζ ήταν ο βασικός λόγος που η διοργανώτρια χώρα έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, σκοράροντας δύο φορές στη νίκη επί της Ελβετίας στον όμιλο και μία φορά στη νίκη επί της Σοβιετικής Ενωσης στα προημιτελικά.

Άλλο ένα παράδοξο, ότι κοτζάμ Αλφρέδο ντι Στέφανο έχει πετύχει… μηδέν γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο και μόνο ένα σε προκριματική φάση. Το σημείωσε το 1961 με τα χρώματα της Ισπανίας βοηθώντας τη να νικήσει 2-1 στο Κάρντιφ και να προκριθεί στην επόμενη φάση. Σημειωτέον ότι ήταν η τρίτη διαφορετική εθνική που αγωνίστηκε, μετά την Κολομβία και την Αργεντινή!