Menu

Λάρισα – Ξάνθη. Το «απόρθητο κάστρο» στο ντέρμπι… της Σουζάνας

Λάρισα – Ξάνθη. Το «απόρθητο κάστρο» στο ντέρμπι… της Σουζάνας

Θα το έχετε ακούσει, ως όνομα, για κάποιον λόγο χρησιμοποιεί κατά κόρον το «Σουζάνα» ο Χρήστος Πανόπουλος όποτε αναφέρεται στον Αλέξη Κούγια. Οι δύο άνδρες έχουν χαράξει τη δική τους πορεία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κάποτε είχαν άριστες σχέσεις αλλά κάτι χάλασε τη… μαγιά. Όχι μόνο δεν μιλιούνται αλλά συχνά βγάζουν ανακοινώσεις ή κάνουν προκλητικές δηλώσεις για τον άλλον.

 

Οι Θρακιώτες δίνουν do or die ματς στη Λάρισα και, επί ημερών Κούγια, η Ξάνθη ουδέποτε κατόρθωσε να φύγει νικηφόρα από την «AEL FC Arena»! Κι όμως… Ακόμη και στη Β’ Εθνική, επί ημερών Ραζβάν Λουτσέσκου στον πάγκο στις 2 Δεκεμβρίου 2015, οι «βυσσινί» με γκολ του Μίλαν Μπόγιοβιτς είχαν αποκλείσει στο Κύπελλο τους Θρακιώτες, οι οποίοι στην προηγούμενη διοργάνωση είχαν φτάσει στον τελικό. Άλλη μια θεσσαλική νίκη στο Κύπελλο καταγράφηκε με 3-0, στις 21 Δεκεμβρίου 2017, σκορ που δεν ανετράπη στη ρεβάνς στα Πηγάδια. Στο, δε, πρωτάθλημα, η Ξάνθη αντιμετωπίζοντας εκτός έδρας την ΑΕΛ του Κούγια πήρε μεν 1-1 στις 18 Φεβρουαρίου 2019 αλλά είναι το μόνο θετικό της αποτέλεσμα στο γήπεδο της Λάρισας, καθώς υπέστη άλλες τρεις ήττες: 1-0 στις 23 Απριλίου 2017, ίδιο σκορ στις 9 Δεκεμβρίου 2017 και, φέτος, 3-0. 

Όταν η Λάρισα «έσωνε» την Ξάνθη…

Η Ξάνθη έβρισκε πάντα το… κοκαλάκι της νυχτερίδας ώστε να μην υποβιβάζεται και μετέχει ανελλιπώς στην πρώτη κατηγορία από το 1989-90, επί σειρά ετών μάλιστα ως… Skoda. Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα και, θυμάμαι σαν τώρα, την τελευταία αγωνιστική της σεζόν 1991-92 (σ.σ. τα παιχνίδια της μνήμης όταν είσαι στα 40, δεν θυμάσαι τι έφαγες χθες και ανακαλείς εύκολα αγώνα προ… 28 ετών).

Λάρισα – Ξάνθη. Το «απόρθητο κάστρο» στο ντέρμπι… της Σουζάνας

Εποχή Α’ Εθνικής ακόμη, έπεφταν απευθείας τρεις και, προ της τελευταίας αγωνιστικής, η Δόξα Δράμας και ο Πανιώνιος είχαν από 29 βαθμούς, η Ξάνθη και η Παναχαϊκή από 27, ο Πανσερραϊκός 25 και ο Εθνικός 24, οι δύο τελευταίοι είχαν ήδη υποβιβαστεί. Η Παναχαϊκή έκανε… τα δέοντα νικώντας 2-0 την Κόρινθο όμως ο Πανιώνιος συνετρίβη με 4-0 στο «Αλκαζάρ». Αρχικά, τα νέα από το Αθηναϊκός – Ξάνθη ήταν καλά για τους Νεοσμυρνιώτες καθώς οι «λόρδοι» είχαν προηγηθεί στο σκορ αλλά τα γκολ των Μαρίνου Ουζουνίδη και Χρήστου Μαλαδένη έκαναν το 1-2: η Ξάνθη σώθηκε και ο Πανιώνιος υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του από τη μεγάλη κατηγορία, υστερώντας σε τετραπλή ισοβαθμία με Δόξα, Ξάνθη και Παναχαϊκή! Εκτοτε γεννήθηκε στην… πλατεία το «δεν ξεχνώ, δεν ξεχνώ Λάρισα, Αθηναϊκό»!

Τις προηγούμενες δύο φορές που ο Πανιώνιος υποβιβάστηκε, το 1992 και το 1996, επέστρεψε αμέσως. Φέτος; Ας λήξει η σεζόν και βλέπουμε… 

…και όταν ο Πανιώνιος «έριχνε» τον Ατρόμητο!

Περιστέρι και Νέα Σμύρνη έχουν το δικό τους ντέρμπι, για το οποίο κάποια… ονομασία πρέπει να βρεθεί, μια αντιπαλότητα που γιγαντώθηκε την τελευταία 15ετία. Στις 20 Απριλίου του 2008, αντάμωσαν στην Νέα Σμύρνη, στην τελευταία αγωνιστική, με τον Ατρόμητο να σώνεται μόνο με νίκη και τον Πανιώνιο να τη θέλει εξίσου για να μπει στα play offs και, κατά συνέπεια, να βγει στην Ευρώπη. Τι ήταν πιο σημαντικό; Στο γήπεδο πάντως αποδείχθηκε… το δεύτερο. Οι Νεοσμυρνιώτες νίκησαν με 2-1 χάρη σε ισάριθμα γκολ του Λάμπρου Χούτου και οι Περιστεριώτες υποβιβάστηκαν αλλά ουδέποτε… ξέχασαν. Διότι ένιωσαν, για να το πω απλά, μ@λ@κες.

Λάρισα – Ξάνθη. Το «απόρθητο κάστρο» στο ντέρμπι… της Σουζάνας

Γιατί; Διότι δύο χρόνια νωρίτερα, 16 Απριλίου 2006, ο αδιάφορος βαθμολογικά Ατρόμητος του Γιώργου Παράσχου υποδεχόταν για την 28η αγωνιστική της Α’ Εθνικής τον Πανιώνιο του Βαγγέλη Βλάχου που «καιγόταν» για βαθμούς ώστε να παραμείνει στην κατηγορία. Μέσα σε κλίμα υποψίας και με τον αγώνα να μην εμφανίζεται ποτέ σε στοιχηματικά κουπόνια, ο Ατρόμητος προηγήθηκε μεν με πέναλτι του Ζαχαρόπουλος στο 52’ αλλά ο Πανιώνιος αποχώρησε εντέλει νικηφόρα με 3-1. Μια νίκη που ήταν, όντως, εντέλει, σωτηρίας.

Γενικά στον αθλητισμό πάντως, Περιστέρι και Νέα Σμύρνη είχαν αντιπαλότητα από την… Α1 μπάσκετ και τα χρόνια που Περιστέρι και Πανιώνιος μεσουρανούσαν και είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατηγορίας, με παιχνίδια τους να συνδυάζονται συχνά με επεισόδια και εντάσεις.

Περί αναδιάρθρωσης και κινήτρων

Η βαθμολογία των play out ορίζει λοιπόν: τελευταίος ο Πανιώνιος με 22 βαθμούς μετά την ήττα-μαχαιριά από τον Παναιτωλικό, προτελευταία η Ξάνθη με 23. Και όλα αυτά μπορεί να αποδειχθούν τόσο… άκυρα με το που γίνει γνωστή η αναδιάρθρωση και όπου προορίζονται τέσσερις ομάδες για άνοδο από τη Super League 2: ΠΑΣ Γιάννινα, Απόλλων Σμύρνης, Χανιά και Λεβαδειακός!

Λάρισα – Ξάνθη. Το «απόρθητο κάστρο» στο ντέρμπι… της Σουζάνας

Και φυσικά εκκρεμεί η δικαστική υπόθεση της Ξάνθης, όπου με ενδεχόμενη επιστροφή των 7 από τους 12 βαθμούς της αλλάζουν όλα, ακόμη και… για τον Παναιτωλικό. Ας είναι. Ατρόμητος – Πανιώνιος το ματς, αίφνης οι Περιστεριώτες έβαλαν 8 γκολ σε τρία ματς, όσα είχαν βάλει στα προηγούμενα… 13 παιχνίδια τους, στα play out έχασαν μόνο στην Ξάνθη, ερώτημα πάντως αποτελεί η ενδεκάδα. Ο Πανιώνιος, ανεξαρτήτως σεναριολογίας για αναδιάρθρωση (προσωπικά τη θεωρώ δεδομένη) στοχεύει σε νίκη, μπας και βγει προτελευταίος. Στα της παράδοσης, η νίκη του Πανιωνίου τον Ιανουάριο του 2017 είναι η μοναδική στα τελευταία 9, όπου ο Ατρόμητος έχει 7-1-1 και μετρά 11-3-5 στο Περιστέρι και 16-8-14 συνολικά ενάντια στους «κυανέρυθρους».

Ειρήσθω εν παρόδω, αν τυχόν Πανιώνιος και Ξάνθη ισοβαθμήσουν (με ισοπαλία στο Περιστέρι και άσο στη Λάρισα), ευνοείται ο Πανιώνιος.

Η ΑΕΛ ξεπέρασε τις 11 ώρες χωρίς γκολ εκτός έδρας με το 0-0 στη Λαμία, έχει μονάχα μια νίκη στα play out και μόνο δύο μέσα στο 2020. Αδιάφορη ούσα μεν αλλά με… κίνητρο, το προαναφερθέν του ιδιοκτήτη της, ενάντια σε μια Ξάνθη που έχασε και στην Τρίπολη από τον Αστέρα και την ευκαιρία να «αγκαλιάσει» την παραμονή. Και δεν έχει διπλό από τις 11 Ιανουαρίου και τον Βόλο, 0-2-6 έκτοτε στα επίσημα.

Λάρισα – Ξάνθη. Το «απόρθητο κάστρο» στο ντέρμπι… της Σουζάνας

Στο 14-8-12 η παράδοσή τους συνολικά, ο εκάστοτε γηπεδούχος νίκησε στα 10/11 τελευταία με τελευταίο «διπλό» τον Φεβρουάριο του 2010 στην Ξάνθη. Επιμέρους είναι 12-3-2 στη Λάρισα, με 5-1-0 μετά το τελευταίο διπλό, Σεπτέμβρη του 2008 με 1-0 αλλά στο «Αλκαζάρ» (και με γκολ του Βίκτορ Αγκάλι).


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 18/7/2020