Menu

69 χρόνια μετά, δύο μπομπέρ με 30+ γκολ

69 χρόνια μετά, δύο μπομπέρ με 30+ γκολ

Σεζόν 1949-50, Serie A. Η Γιουβέντους κατακτά το 8ο, από τα συνολικά 36 (μαζί με το φετινό) πρωτάθλημα, και με άνεση αλλά οι δύο πρώτοι μπομπέρ του πρωταθλήματος ανήκουν στο Μιλάνο: ο τρομερός Σουηδός Γκούναρ Νόρνταλ της Μίλαν σκοράρει 35 φορές και ο Ούγγρος Ιστβαν Νίερς της Ιντερ βάζει άλλα 30. Το σκηνικό επαναλαμβάνεται και την επόμενη σεζόν, με τον τίτλο αυτή τη φορά να καταλήγει στη Μίλαν και τον Νόρνταλ να βάζει 34 ενώ ο Νίερς σταματά ξανά στα 30.

Προς τι η ιστορική αναφορικά; Διότι ακριβώς από εκείνη τη διετία είχαν οι πρώτοι δύο σκόρερ του Campionato να βάλουν από τουλάχιστον 30 γκολ! Ακριβώς τόσα έχουν ο Τσίρο Ιμόμπιλε της Λάτσιο και ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Γιουβέντους και αναμένεται να ανεβάσουν κι άλλο τον πήχη ως τη λήξη αυτής της πρωτοφανούς, ελέω πανδημίας, σεζόν.

Όσο και για τον Κριστιάνο, τι να πρωτοπείς… Ο τύπος είναι, απλά, μύθος. Έγινε ο παίκτης που έφτασε γρηγορότερα από οποιονδήποτε άλλο τα 50 γκολ στη Serie A (σε μόλις 61 αγώνες, μετρώντας ήδη 51) και ο μοναδικός με 50+ γκολ σε Premier League, Primera Division και Serie A, αλλά και ο πρώτος παίκτης που πετυχαίνει 30+ γκολ σε μια σεζόν στις ίδιες κατηγορίες!

Στο κυνήγι του Λεβαντόφσκι

Πάντως ο Πορτογάλος δεν θα έχει την ευκαιρία να κατακτήσει άλλη μια «Χρυσή Μπάλα» καθώς το ετήσιο βραβείο του «France Football» δεν θα δοθεί φέτος, κατόπιν απόφασης των συντελεστών του γαλλικού περιοδικού ελέω των ειδικών συνθηκών από τον κορωνοϊό. Από τη μια, πάλι… καλά λέω εγώ διότι εκ νέου, άνευ λόγου και αιτίας, θα δινόταν στον Λιονέλ Μέσι: ως πέρυσι, που δεν έκανε σχεδόν τίποτε (για τα κυβικά του) ενώ ο Βίρτζιλ φαν Ντάικ πήγε τη θέση του στόπερ σε άλλο επίπεδο. Τέσπα. Ο Μέσι έχει 6 χρυσές μπάλες, ο Ρονάλντο 5 και οι Μισέλ Πλατινί, Γιόχαν Κρόιφ και Μάρκο φαν Μπάστεν από 3 – αν είναι δυνατόν κοτζάμ Ζινεντίν Ζιντάν να έχει πάρει μονάχα μία (1998).

69 χρόνια μετά, δύο μπομπέρ με 30+ γκολ

Ωστόσο, ο Ρονάλντο διεκδικεί «Χρυσό Παπούτσι» ως πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη, έχοντας 30 γκολ κι ενώ ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι της Μπάγερν Μονάχου σταμάτησε στα 34. Κάτι ανάλογο, βεβαίως, μπορεί να κάνει και ο… ισόβαθμος Ιμόμπιλε, με τον Ρονάλντο να έχει λάβει άλλες τέσσερις φορές το συγκεκριμένο βραβείο στο παρελθόν (2008, 2011, 2014 το μοιράστηκε με τον Λουίς Σουάρες και 2015), όντας δεύτερος στην λίστα όλων των εποχών, πίσω μόνο από τον Λιονέλ Μέσι (με έξι).

Παράλληλα ο Ρονάλντο έγινε ο πρώτος παίκτης της Γιουβέντους που σημειώνει 30 γκολ από το 1952 (!), όταν τα είχε καταφέρει ο Δανός Γιον Χάνσεν και κυνηγάει τα 31 του Μπορέλ το 1934 και τα 35 του Ούγγρου Φέρεντς Χίρτσερ το… 1926.