Menu

Mundostories #87 Η πρώτη του πρώτου!

Mundostories #87 Η πρώτη του πρώτου!

🏆 𝟏𝟏𝟒 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 87 👇 𝚮 𝛑𝛒𝛚𝛕𝛈 𝛕𝛐𝛖 𝛑𝛒𝛚𝛕𝛐𝛖 ❗

30 Ιουλίου 1930. Η γηπεδούχος Ουρουγουάη κατέκτησε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της ποδοσφαιρικής ιστορίας, νικώντας στον τελικό την Αργεντινή με 4-2.

Ως τότε, οι δυο κορυφαίες ομάδες της εποχής είχαν ήδη συναντηθεί 111 φορές (!) και οι Ουρουγουανοί υπερτερούσαν σε νίκες. Για τελευταία φορά πριν τον τελικό είχαν βρεθεί αντιμέτωπες το 1927 στο Newton Cup και η Ουρουγουάη είχε κερδίσει 1-0. Από τις 27 Ιουλίου ,οπότε και βγήκε το ζευγάρι του τελικού, οι δύο χώρες δεν κοιμήθηκαν. Τα 90.000 εισιτήρια του τελικού έγιναν ανάρπαστα.

Ο φανατισμός ήταν πολύ μεγάλος. Είχαν αρκετά προηγούμενα και γι’ αυτό ο Βέλγος Τζον Λανγκενούς δέχτηκε να διαιτητεύσει το μεγάλο παιχνίδι μόνο αφού έλαβε όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις – ακόμη και το να φύγει άμεσα από την πόλη με πλοίο, αν χρειαζόταν! Το γήπεδο ήταν ασφυκτικά γεμάτο αρκετές ώρες πριν και η κατάσταση πιθανόν να έφευγε εκτός ελέγχουν αν χιλιάδες Αργεντίνοι που ξεκίνησαν με κάθε πιθανό τρόπο από το Μπουένος Άιρες (είτε με πλοία της γραμμής, είτε με μικρά καΐκια) δεν καθυστερούσαν πολύ να φτάσουν στο Μοντεβίδεο λόγω της πυκνής ομίχλης – ήταν και χειμώνας για το νότιο ημισφαίριο.

Το πρόβλημα για το ποια μπάλα θα χρησιμοποιηθεί λύθηκε έγκαιρα χάρη στη διπλωματικότητα του Βέλγου: στο πρώτο ημίχρονο θα έπαιζαν με τη μπάλα των Αργεντινών και στο δεύτερο με αυτή των γηπεδούχων! Ο Πάμπλο Ντοράδο άνοιξε το σκορ για την Ουρουγουάη στο 12’ όμως ο Κάρλος Πεουσέλε ισοφάρισε στο 20’ και ο Γκιγέρμο Στάμπιλε πέτυχε το 2-1 για την Αργεντινή στο 37’, σκορ με το οποίο έκλεισε το ημίχρονο. Στο β’ μέρος η Ουρουγουάη μπήκε πιο αποφασισμένη και ο Πέδρο Τσέα στο 57’ ισοφάρισε. Στο 68’ ο Σάντος Ιριάρτε πέτυχε μέσα σε παραλήρημα το 3-2. Οι γηπεδούχοι επέβαλλαν πλέον ολοκληρωτικά το ρυθμό τους και στο 89’ ο Έκτορ Κάστρο διαμόρφωσε το τελικό 4-2.

Ναι, μάλλον τον έχετε ακουστά τον Κάστρο, ήταν μονόχειρας! Η οικογένεια του ήταν τόσο φτωχή που αναγκάστηκε να πιάσει δουλειά από τα 10 του σε ένα κοντινό ξυλουργείο. Στα 13 του και μετά από ένα λάθος χειρισμό του ηλεκτρικού πριονιού έχασε το ένα του χέρι από τον αγκώνα και κάτω. Παρά το σοβαρό του ατύχημα, ακόμα και με ένα χέρι συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο και μάλιστα με αξιοσημείωτη επιτυχία.

Το Μοντεβίδεο το βράδυ της 30ης Ιουλίου δεν κοιμήθηκε καθώς όλος ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του τροπαίου. Η πρώτη διοργάνωση του Μουντιάλ είχε ήδη περάσει στην ιστορία…

Η Ουρουγουάη γιόρτασε τη νίκη της με κάθε επισημότητα, μετατρέποντας την επόμενη μέρα σε εθνική αργία. Την ίδια ώρα στο Μπουένος Άιρες ο Τύπος κατηγορούσε τη γειτονική χώρα για το πολεμικό κλίμα που επικρατούσε στο γήπεδο (οι Αργεντίνοι μιλάνε για τουλάχιστον 300 στρατιώτες που βρισκόταν περιμετρικά του γηπέδου και προκαλούσαν το φόβο στους παίκτες τους) ενώ κάποιοι εξαγριωμένοι οπαδοί πέταξαν πέτρες στο προξενείο της Ουρουγουάης.