Menu

Λίβερπουλ VS Σίτι για την πρώτη… κούπα της χρονιάς

Λίβερπουλ VS Σίτι για την πρώτη… κούπα της χρονιάς

H πρωταθλήτρια Αγγλίας, Μάντσεστερ Σίτι, και η Κυπελλούχος Λίβερπουλ, που και έχουν μετατρέψει σε δική τους υπόθεση όχι μόνο το αγγλικό πρωτάθλημα, αλλά και κάθε τίτλο στη χώρα τα τελευταία χρόνια, αναμετρώνται για το FA Community Shield, ήτοι το Σούπερ Καπ, ματς το οποίο ετησίως αποτελεί και το έναυσμα για τη νέα σεζόν.

Τι ισχύει

Μονός ο τελικός του αγγλικού Σούπερ Καπ. Παραδόξως, δεν διεξάγεται ως συνήθως στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου αλλά στο «Κινγκ Πάουερ» του Λέστερ.

Ο λόγος; Διότι στο… θρυλικό λονδρέζικο γήπεδο διεξάγεται ο τελικός του Euro γυναικών, ανάμεσα μάλιστα στην Αγγλία και τη Γερμανία, την Κυριακή. Για τους λάτρεις της στατιστικής, πέρασαν 51 χρόνια από τότε που το Community Shield παίχτηκε στο Λέστερ, και η τοπική ομάδα κέρδισε τη Λίβερπουλ με 1-0 (το 1971).

Σε, δε, περίπτωση ισοπαλίας στο 90λεπτο, δεν υπάρχει παράταση και οι δύο ομάδες θα οδηγηθούν απευθείας στα πέναλτι.

Preview

Η Λίβερπουλ διεκδίκησε στην περσινή σεζόν ένα μοναδικό quadruple, ήτοι την κατάκτηση 4 τίτλων: τα κατάφερε πανομοιότυπα στο Κύπελλο και στο Λιγκ Καπ Αγγλίας, αμφότερα στα πέναλτι ενάντια στην Τσέλσι, απώλεσε οριακά τον τίτλο της Premier League και ηττήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Champions League στο Παρίσι.

Μεταγραφικά, ο Σενεγαλέζος σταρ Σαντιό Μανέ αποχώρησε για την Μπάγερν και αποκτήθηκε, με τιμή κοντά στα 100 εκατ. ευρώ ο Ουρουγουανός φορ Ντάργουιν Νούνιες της Μπενφίκα. Απόντες ελέω τραυματισμών ο Βραζιλιάνος κίπερ Αλισον και ο Πορτογάλος εξτρέμ Ζότα, αμφίβολος με ενοχλήσεις και ο Κώστας Τσιμίκας. Ερώτημα αν ο Ντίας ξεκινήσει βασικός ή προτιμηθεί ο πιο μπαρουτοκαπνισμένος Φιρμίνο.

Και η Σίτι ονειρευόταν καρέ τίτλων αρχικά, εντέλει περιορίστηκε στο, κατά τους Άγγλους, δυσκολότερο και από το Champions League: το πρωτάθλημα Αγγλίας, με ένα βαθμό διαφορά από τη Λίβερπουλ. Τέταρτος τίτλος την τελευταία 5ετία για την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Τέλος εποχής για τους Ραχίμ Στέρλινγκ (Τσέλσι), Γκάμπριελ Ζέσους και Ολεξάντρ Ζιντσένκο (Αρσεναλ), εξαιρετικές οι προσθήκες τόσο του Φίλιπς της Λιντς όσο και του πολύ Χάαλαντ της Ντόρτμουντ. Στα της ενδεκάδας, ο Γκρίλις δείχνει να έχει προβάδισμα έναντι του Φόντεν. Απών ο τραυματίας στόπερ Λαπόρτ.

Stats

  • Πολυνίκης του θεσμού είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 21 τρόπαια, έπεται η Άρσεναλ με 16.
  • Η Λίβερπουλ μετρά 15 κατακτήσεις αγγλικού Σούπερ Καπ – και καμία από το 2006. Έκτοτε λύγισε το 2019 από τη Σίτι και το 2020 από την Αρσεναλ, πανομοιότυπα: στα πέναλτι.
  • Ητοι, τελευταία ήττα της Λίβερπουλ στον θεσμό, εκτός… ρώσικης ρουλέτας, ήταν το 2002 από την Αρσεναλ, με γκολ του μετέπειτα παίκτη του Παναθηναϊκού, Ζιλμπέρτο Σίλβα.
  • Η, δε, Σίτι έχει 6 τίτλους στο Σούπερ Καπ και, δη, σε επτά εμφανίσεις σε τελικούς. Μόνη της αποτυχία ήταν το 2014 από την Αρσεναλ με 3-0.
  • Πεπ Γκουαρδιόλα και Γιούργκεν Κλοπ ανταμώνουν για 25η φορά στο γήπεδο, είχαν άλλωστε κοινή πορεία και στην Bundesliga με τις (επίσης αλήστου μνήμης) κόντρες τους με την Μπάγερν και την Ντόρτμουντ αντίστοιχα.
  • Σε συνολικά 24 αγώνες ο Γερμανός έχει 9 νίκες, ο Ισπανός 8 ενώ 7 ματς έληξαν ισόπαλα.
  • Σε ουδέτερο γήπεδο, όπως στον σαββατιάτικο αγώνα, κοντραρίστηκαν άλλες τρεις φορές, με τον Κλοπ αήττητο στο 90λεπτο: στον τελικό του DfB Pokal το 2014 στο Βερολίνο (Κυπελλούχος η Μπάγερν με 2-0 στην παράταση επί της Ντόρτμουντ, το 2019 στο FA Community Shield στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου (1-1 και 5-4 η Σίτι στα πέναλτι) και, τον Απρίλιο, 3-2 η Λίβερπουλ στο Γουέμπλεϊ σε ημιτελικό FA Cup.

Πιθανές ενδεκάδες

Λίβερπουλ (4-3-3): Aντριαν – Αρνολντ, Φαν Ντάικ, Κονάτε, Ρόμπερτσον – Φαμπίνιο, Τιάγκο, Κεϊτά – Λουίς Ντίας, Φιρμίνο, Σαλάχ.

Μάντσεστερ Σίτι (4-3-3): Εντερσον – Γουόκερ, Ακε, Ρούμπεν Ντίας, Κανσέλο – Μπ. Σίλβα, Ρόδρι, Ντε Μπράινε – Γκρίλις, Χάαλαντ, Μαχρέζ.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 29/7/2022