Menu

Α’ Εθνική 1959-60. Πώς το πήρε ο ΠΑΟ, πώς το έχασε η ΑΕΚ

Α’ Εθνική 1959-60. Πώς το πήρε ο ΠΑΟ, πώς το έχασε η ΑΕΚ

31 Ιουλίου 1960. Ο Παναθηναϊκός κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής στο ποδόσφαιρο νικώντας την ΑΕΚ με 2-1 σε αγώνα μπαράζ. Οι δύο ομάδες είχαν ισοβαθμήσει στην πρώτη θέση.

Οι «πράσινοι» χρειάζονταν τουλάχιστον την ισοπαλία για να στεφθούν πρωταθλητές, ωστόσο κατάφεραν να επικρατήσουν με 2-1 και να πάρουν πανηγυρικά τον τίτλο. Έναν τίτλο που λίγες εβδομάδες νωρίτερα η ΑΕΚ κρατούσε στα χέρια της.

Μάλιστα, στα πρωτοσέλιδα της εποχής η ΑΕΚ εμφανιζόταν ως βέβαιη πρωταθλήτρια Ελλάδας. Στις 12/7/1960, τρεις αγωνιστικές πριν από το φινάλε, η ΑΕΚ δίνει ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ενώ βρίσκεται τρεις βαθμούς μπροστά από τον Παναθηναϊκό. Η Ένωση παίρνει τη νίκη με 1-0, χάρη σε γκολ που σημείωσε ο Σταματιάδης έπειτα από κόρνερ του Νεστορίδη και κρατάει τη διαφορά από τους «πράσινους». Στα δύο τελευταία παιχνίδια με Απόλλωνα Καλαμαριάς και Πανιώνιο της αρκούσε μία νίκη και μία ισοπαλία για να στεφθεί πρωταθλήτρια.

Την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός έχει επικίνδυνη έξοδο στη Θεσσαλονίκη, όπου καλείται να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ, με τη νίκη να είναι αυτοσκοπός, αφού σε διαφορετική περίπτωση οι όποιες πιθανότητες για τον τίτλο θα εκμηδενίζονταν.Την ίδια μέρα, η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, ελπίζοντας να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα μία αγωνιστική πριν το φινάλε, αν κέρδιζε εκείνη και ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερνε να επικρατήσει του ΠΑΟΚ. Το τέλος της ημέρας βρίσκει νικητές και τους δύο.

Ο Νεστορίδης οδηγεί την Ένωση στο εντυπωσιακό 6-2 επί του Απόλλωνα, ενώ ο Παναθηναϊκός επικρατεί του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη με 2-0. Όλα θα κρίνονταν στο φινάλε, όπου η ΑΕΚ αντιμετώπιζε τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη και ο Παναθηναϊκός τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Πανιώνιος και Ολυμπιακός είναι αδιάφοροι βαθμολογικά.

Λίγο πριν τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής, η διοίκηση του Πανιωνίου κάνει πρόταση στη διοίκηση της ΑΕΚ να διεξαχθεί το μεταξύ τους ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι δύο ομάδες συμφωνούν, ωστόσο ο Παναθηναϊκός παίρνει θέση, αφού θίγεται απ’ αυτή την απόφαση. Προσφεύγει στην ΕΠΟ, που ήταν η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, θέτει το θέμα σε ψηφοφορία και τελικά ψηφίζεται να γίνει το ματς στη Νέα Σμύρνη.

Ο Πανιώνιος, αν και αδιάφορος, καταφέρνει να επικρατήσει με 3-2 της ΑΕΚ. Την ίδια ώρα, τα μαντάτα για την Ένωση δεν είναι θετικά ούτε απ’ το Καραϊσκάκη, αφού ο Παναθηναϊκός θριαμβεύει με 4-0 του Ολυμπιακού και ισοβαθμεί στην κορυφή της βαθμολογίας με την Ένωση. Ο κανονισμός έλεγε μπαράζ, με τον Παναθηναϊκό, λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων να βολεύεται και με την ισοπαλία.

Το μπαράζ για τον τίτλο γίνεται στο Καραϊσκάκη, σαν σήμερα, 31 Ιουλίου 1960. Ο Παναθηναϊκός είναι καλύτερος από την ΑΕΚ σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, σκοράρει με τους Πανάκη και Παπαεμμανουήλ και παρά το γεγονός πως αγωνίζεται με δέκα παίκτες από το 40’ λόγω αποβολής του Αγγελόπουλου, καταφέρνει να κερδίσει με 2-1 και να κατακτήσει τον τίτλο.