Menu

Mundostories #88 Οι 14 κάρτες, η παράταση και το ρεκόρ

Mundostories #88 Οι 14 κάρτες, η παράταση και το ρεκόρ

🏆 𝟏𝟏𝟑 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 88 👇 𝚶𝛊 𝟏𝟒 𝛋𝛂𝛒𝛕𝛆ς, 𝛈 𝛑𝛂𝛒𝛂𝛕𝛂𝛔𝛈 𝛋𝛂𝛊 𝛕𝛐 𝛒𝛆𝛋𝛐𝛒

Ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010 στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, ανάμεσα στην Ισπανία και την Ολλανδία, είχε τις περισσότερες κίτρινες κάρτες από κάθε άλλο σε τελικό της διοργάνωσης. Συνολικά 14 κάρτες (9 εξ αυτών σε Ολλανδούς παίκτες) και μία κόκκινη στον Τζον Χέιτινγκα, βγήκαν από το τσεπάκι του διαιτητή του αγώνα, Χάουαρντ Γουέμπ εκείνο το βράδυ.

Ωστόσο, στο 29ο λεπτό του ματς, σημειώθηκε η φάση που σημάδεψε την αναμέτρηση. Σε διεκδίκηση της μπάλας από τους Νάιτζελ ντε Γιονγκ και Τσάμπι Αλόνσο, ο πρώτος κάνει ένα «δολοφονικό» μαρκάρισμα στον Ισπανό, υψώνοντας το πόδι του στο σημείο του θώρακα και ξαπλώνοντάς τον στο χορτάρι. Το βλέμμα όλων των φιλάθλων που βρίσκονταν μέσα στο γήπεδο, αλλά και όσων παρακολουθούσαν από τις τηλεοράσεις τους, πάγωσε.

Ευτυχώς, όλοι είδαν με ανακούφιση τον Αλόνσο να σηκώνεται και να συνεχίζει τον αγώνα, μέχρι το 87ο λεπτό που έδωσε τη θέση του στον Σεσκ Φάμπρεγας. Το παράδοξο της ιστορίας είναι πως για αυτό το τάκλιν, ο Ντε Γιονγκ τιμωρήθηκε μόνο με κίτρινη κάρτα. Όπως δήλωσε ο Γουέμπ αρκετό καιρό μετά το ματς, όμως έπρεπε να του είχε βγάλει απευθείας κόκκινη: «Βλέποντας το ματς αρκετές φορές από την πολυθρόνα μου σε αργή κίνηση και από διαφορετικές γωνίες, καταλαβαίνω πως έπρεπε να του είχα βγάλει κόκκινη. Η απόφασή μου δεν επηρεάστηκε επειδή το ματς ήταν τελικός, αλλά από τη θέση στην οποία βρισκόμουν και δεν είχα καλή οπτική γωνία».

Ο Ινιέστα ήταν αυτός που χάρισε το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ισπανία, πετυχαίνοντας το μοναδικό γκολ του τελικού στο 116′ της παράτασης. Μετά από σέντρα του Φερνάντο Τόρες, έκοψε ο Ραφαέλ Φαν ντερ Φάαρτ, η μπάλα έφτασε στον Φάμπρεγας και αυτός έβγαλε την ασίστ στον Ινιέστα, ο οποίος από δεξιά στην περιοχή με διαγώνιο σουτ νίκησε τον Στεκέλενμπουργκ.

Η «ρόχα» κατάφερε να φτάσει στην κορυφή του πλανήτη στον πρώτο τελικό της ιστορίας της και κατόρθωσε να γίνει η δεύτερη ομάδα μετά τη Δυτική Γερμανία (1972 και 1974) που κατακτά το Μουντιάλ αφού έχει κατακτήσει το Euro, δύο χρόνια νωρίτερα.

O Αντρές Ινιέστα αναδείχθηκε MVP του τελικού του Μουντιάλ 2010, ενώ η χώρα του έγινε η πρώτη που κατάφερε στην ιστορία να κατακτήσει το τρόπαιο έχοντας ξεκινήσει την διοργάνωση με ήττα (στην πρεμιέρα με την Ελβετία).

Οι, δε, «οράνιε» έχασαν και τον τρίτο τελικό που έχουν αγωνιστεί, έπειτα από αυτούς του 1974 και του 1978, όταν και ηττήθηκαν από τους διοργανωτές, Γερμανούς και Αργεντινούς, αντίστοιχα.