Menu

Mundostories #90 Η μάχη του Μπορντό το 1938

Mundostories #90 Η μάχη του Μπορντό το 1938

🏆 𝟏𝟏𝟏 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 90 👇 𝚮 𝛍𝛂𝛘𝛈 𝛕𝛐𝛖 𝚳𝛑𝛐𝛒𝛎𝛕𝛐 𝛕𝛐 𝟏𝟗𝟑𝟖

Στις 12 Ιουνίου 1938, Βραζιλία και Τσεχοσλοβακία συμμετείχαν στην περίφημη «μάχη του Μπορντό». Η μεταξύ τους αναμέτρηση εξελίχθηκε σε ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου με δόσεις από… πάλη και πυγμαχία.

Ο τεχνικός της «σελεσάο», Αντεμάρ Πιμέντα, είχε δώσει εντολή στον Ζέζε Προκόπιο να μην επιτρέψει στον πρώτο σκόρερ του προηγούμενου Μουντιάλ, Ολντριχ Νέγεντλι, να αγγίξει την μπάλα. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός ακολούθησε κατά γράμμα τις εντολές του προπονητή του και μόλις στο 12ο λεπτό έσπασε τον αστράγαλο του Νέγεντλι και φυσικά αποβλήθηκε, ωστόσο ο άτυχος Τσεχοσλοβάκος αποφάσισε να τα δώσει όλα και να συνεχίσει στο ματς (αλλαγές δεν υπήρχαν τότε κι εάν άφηνε την ομάδα του με δέκα παίκτες η ήττα ήταν αναπόφευκτη).

Ακολούθησε το τέρμα του Λεονίντας στο 30ό λεπτό που ουσιαστικά καταδίκαζε τους Τσεχοσλοβάκους, αλλά στο 65′ με πέναλτι του «λαβωμένου» Νέγεντλι, το σκορ έγινε 1-1. Ο Φράντισεκ Πλάνιτσκα, ο κορυφαίος τερματοφύλακας του θεσμού (εν τη απουσία του Ισπανού Ρικάρντο Θαμόρα), αναγκάστηκε να αγωνιστεί με σπασμένο χέρι και εξαρθρωμένη κλείδα από τη σύγκρουση με τον Περάσιο. Στο 89ο λεπτό ο Βραζιλιάνος Μασάδο και ο Τσεχοσλοβάκος Γιαν Ρίχα αποβλήθηκαν και οι δύο ομάδες πήγαν με εννέα και δέκα παίκτες αντίστοιχαστην παράταση, ενώ ο Γιόσεφ Κόσταλεκ ολοκλήρωσε το ματς με πρόβλημα στο στομάχι. Στον επαναληπτικό οι Τσεχοσλοβάκοι παρατάχθηκαν χωρίς τα «αστέρια» τους, ενώ οι Βραζιλιάνοι με μόλις δύο παίκτες από την σύνθεση που είχαν δύο ημέρες νωρίτερα. Μεταξύ αυτών των παικτών, όμως, βρισκόταν ο Λεονίντας, ο οποίος ισοφάρισε (57′) το γκολ του Βλάστιμιλ Κοπέτσκι (25′) και με το τέρμα του Ρομπέρτο (62′) η Βραζιλία πήρε αυτήν την αμφιλεγόμενη νίκη-πρόκριση στα ημιτελικά.