Menu

Ολυμπιακός – Σλόβαν. Πάλι… εσύ; Το «ελληνικό» παρελθόν της

Ολυμπιακός – Σλόβαν. Πάλι… εσύ; Το «ελληνικό» παρελθόν της

Τη Σλόβαν Μπρατισλάβας αντιμετωπίζει… και πάλι ο Ολυμπιακός, με τη σλοβάκικη ομάδα να τίθεται αντιμέτωπη ελληνικής για τρίτη φορά μέσα σε 12 μήνες! Πέρυσι οι δύο ομάδες είχαν ανταμώσει στα play offs του Europa League (ενώ φέτος, στην ίδια διοργάνωση αλλά στον 3ο προκριματικό) και ο αποκλεισμός της Σλόβαν την «έστειλε» στους ομίλους του Conference League, μαζί με τον ΠΑΟΚ.

Εχει 2/2 προκρίσεις με τη Σλόβαν

Ο Ολυμπιακός μετρά δύο προκρίσεις κι έναν αποκλεισμό ενάντια σε Σλοβάκους, με απολογισμό 3-1-2 και γκολ 11-6. Δύο εκ των τριών συναντήσεων ήταν με τη… φετινή αντίπαλο, τη Σλόβαν.

Το 2009-10 στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν 2-0 στην Μπρατισλάβα με γκολ του Αβραάμ Παπαδόπουλου στο 2’ και του Λεονάρντο στο 21’ και, στη ρεβάνς του Πειραιά, ξανά με το ίδιο σκορ με τέρματα από τον Μαρέσκα στο 35’ και από τον Ντιόγκο στο 56’.

Και, πέρυσι, 2021-22 στα play offs του Europa League «καθάρισαν» την πρόκριση από τον πρώτο αγώνα στο Καραϊσκάκη, 3-0 με τέρματα από Μαντί Καμαρά στο 37’, Παπέ Αμπού Σισέ στο 52’ και αυτογκόλ του Βασίλι Μποζίκοφ στο 68’. Στη ρεβάνς αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2, με τους Γιουσέφ Ελ Αραμπί (33’) και Χένρι Ονιεκούρου (54’) να σημειώνουν τα γκολ τους ενώ οι Σλοβάκοι έπαιζαν από το 26’ με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του Βέρνον ντε Μάρκο.

Η Σλόβαν δεν είναι η μόνη ομάδα από τη χώρα που έχει αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός. Το 1961-62 στο Κυπελλούχων συναντήθηκε με την Ντινάμο Ζίλινα (σ.σ. σήμερα… σκέτο Ζίλινα), στην πρώτη της παρουσία στα Κύπελλα Ευρώπης. Και αποκλείστηκε, στη μόλις τρίτη του ευρωπαϊκή εμφάνιση, με δύο ήττες. Στο «Ποντ Ντούμπνομ» με 1-0, σε ματς με δύο αποβολές για την κάθε ομάδα και στη ρεβάνς, δίχως τους τιμωρημένους Αριστείδη και Σάββα Παπάζογλου, με 3-2 στο Καραϊσκάκη παρά τα δύο γκολ του Γιώργου Σιδέρη.

Η Σλόβαν… του Γουέμπλεϊ

Αρκετά χρόνια νωρίτερα, από τα ματς του Ολυμπιακού με τη Ζίλινα, είχε λάβει χώρα το πρώτο αντάμωμα της Σλόβαν με ελληνική ομάδα. Ήταν με τον Παναθηναϊκό τη χρονιά που οι «πράσινοι» έφτασαν στον τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών αντιμετωπίζοντας τον Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ. Η τότε πρωταθλήτρια Τσεχοσλοβακίας ήταν από τις πιο ισχυρές της Ευρώπης, το 1969 είχε κατακτήσει μάλιστα το Κυπελλούχων ενάντια στην Μπαρτσελόνα, αλλά το «τριφύλλι» του Φέρεντς Πούσκας ήταν καταιγιστικό: 3-0 στη Λεωφόρο με γκολ των Δομάζου, Αντωνιάδη και Δεληγιάννη, ανώδυνη ήττα με 2-1 στην Μπρατισλάβα με σκόρερ τον Αντωνιάδη.

Ολυμπιακός – Σλόβαν. Πάλι… εσύ; Το «ελληνικό» παρελθόν της

Συνολικά η Σλόβαν αριθμεί μια πρόκριση και τρεις αποκλεισμούς από ελληνικές ομάδες (μία από τον Παναθηναϊκό και δύο από τον Ολυμπιακό).

Και… έσπασε την «κατάρα» ενάντια σε ελληνικές ομάδες όταν απέκλεισε τον ΠΑΟΚ στα play offs του Europa League το 2020-21. Στη Σλοβακία, ο «δικέφαλος» του Βορρά είδε τον Αμπένα να «λυτρώνει» την ομάδα του και σκοράρει στο 94’. Κι ενώ το 1-0 έδειχνε, βάσει απόδοσης του ΠΑΟΚ εκείνο το βράδυ, ανα(σ)τρέψιμο, ο Μεντβέντεφ έβαλε μπροστά στο σκορ τους Σλοβάκους στην Τούμπα, Λημνιός και Σβιντέρσκι γύρισαν το σκορ ως το 50’ όμως το γκολ του Ντε Μάρκο για 2-2, «έκοψε» τα πόδια των παικτών του ΠΑΟΚ, που πήρε (με γκολ του Σβιντέρσκι) μια νίκη γοήτρου με 3-2.

Με τον ΠΑΟΚ συναντήθηκε και πέρυσι, στους ομίλους του νεοσύστατου Conference League, με τις δύο ομάδες να μένουν στην ισοπαλία και στα δύο παιχνίδια: 1-1 στην Τούμπα (9’ Ακπομ / 14’ Αντρε Γκριν) και 0-0 στην Μπρατισλάβα.

Ο συνολικός απολογισμός της Σλόβαν ενάντια σε ελληνικές ομάδες είναι 2-3-5 και, επιμέρους ως γηπεδούχος, 2-2-1.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 2/8/2022