Menu

Mundostories #93 Βραζιλία – Χιλή. Το σκάνδαλο… του κόνδορα

Mundostories #93 Βραζιλία – Χιλή. Το σκάνδαλο… του κόνδορα

🏆 𝟏𝟎𝟖 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 93 👇 𝚩𝛒𝛂𝛇𝛊𝛌𝛊𝛂 – 𝚾𝛊𝛌𝛈. 𝚻𝛐 𝛔𝛋𝛂𝛎𝛅𝛂𝛌𝛐… 𝛕𝛐𝛖 𝛋𝛐𝛎𝛅𝛐𝛒𝛂

Το ματς Βραζιλίας – Χιλής του 1989 αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του λατινοαμερικάνικου ποδοσφαίρου.

Οι δύο ώρες αναμετρήθηκαν για τα προκριματικά του Μουντιάλ 1990. Τότε δεν υπήρχε ένας ενιαίος προκριματικός όμιλος στη Λατινική Αμερική αλλά τρεις (των τριών ομάδων). Βραζιλιάνοι, Χιλιανοί και Βενεζουελάνοι συνέθεσαν το τρίτο γκρουπ και η πρόκριση θα κρινόταν στο «Μαρακανά»: η Χιλή προκρινόταν όμως μόνο με νίκη.

Η «σελεσάο» άνοιξε το σκορ στο 49’ με τον Καρέκα και οι 141.072 θεατές… πάγωσαν όταν στο 62’ μία φωτοβολίδα έπεσε δίπλα στον κίπερ Ρομπέρτο Ρόχας. Ο Χιλιανός σωριάστηκε στο έδαφος και η κάμερα έδειξε το ματωμένο πρόσωπό του. Ο τερματοφύλακας (της βραζιλιάνικης Σάο Πάουλο) μεταφέρθηκε εκτός αγωνιστικού χώρου και οι Χιλιανοί αρνήθηκαν να συνεχίσουν το ματς, φοβούμενοι για τη σωματική τους ακεραιότητα. Προφανής στόχος τους, να τιμωρηθεί η Βραζιλία για να πάρουν αυτοί την πρόκριση. Το ματς διεκόπη οριστικά στο 67ο λεπτό.

Ωστόσο τούτο το… σχέδιο δεν βρήκε ποτέ εφαρμογή. Το βίντεο του αγώνα έδειξε ότι η φωτοβολίδα δεν χτύπησε τον Ρόχας και ο τελευταίος… προσποιήθηκε τραυματισμό. Τι ακριβώς είχε κάνει; Μία από τις κάμερες τον εξέθεσε ανεπανόρθωτα αφού είχε κρύψει στα γάντια του ένα ξυραφάκι με το οποίο έσκισε το πρόσωπό του ακριβώς τη στιγμή που έπεφτε κοντά του η φωτοβολίδα, από Χιλιανό που είχε παρεισφρήσει στο «Μαρακανά»!

Η FIFA αντέδρασε άμεσα, απέκλεισε δια βίου τον Ρόχας από το ποδόσφαιρο, όπως και τον ομοσπονδιακό τεχνικό Αραβένα καθώς και τον γιατρό Ντάνιελ Ροδρίγες, η Χιλή αποκλείστηκε από το Μουντιάλ του ‘90 αλλά και από αυτό του ‘94. Απαντες ήταν συνεννοημένοι.

Ο Ρόχας εξελίχθηκε στη δεκαετία του ’80 ως ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στη Λατινική Αμερική. Ξεκίνησε στην μικρή Αβιασιόν, αλλά μετά από έξι σεζόν πήρε μετεγγραφή στην Κόλο Κόλο κατακτώντας τίτλους και διακρίσεις ενώ πρωταγωνίστησε με τη Χιλή σε τρία Copa America. Οι καταπληκτικές του εμφανίσεις στο το 1987 του έδωσαν μετεγγραφή στη Σάο Πάουλο και η εντυπωσιακή του παρουσία κάτω απ’ τα δοκάρια, του έδωσε το προσωνύμιο «κόνδορας». Οι πτήσεις του όμως δεν είχαν, εντέλει, μεγάλη διάρκεια…