Menu

Οι 10 πλουσιότερες χώρες της Καραϊβικής

Οι 10 πλουσιότερες χώρες της Καραϊβικής

Σε μία εποχή όπου η οικονομία προκαλεί ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν χώρες διαφόρων ταχυτήτων που μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για τον τρόπο με τον οποίο εκμεταλλεύονται τις παραγωγικές τους δυνατότητες. Σε ένα σημείο που βρίσκεται στην άλλη άκρη του πλανήτη και το μυαλό όλων μας πάει σχεδόν πάντα σε καταπράσινες ακρογιαλιές, κύματα και δροσερά κοκτέιλ, ο τουρισμός αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα που φέρνει κέρδη.

Η Καραϊβική είναι μία περιοχή όπου δεν θυμίζει… ποδόσφαιρο, αλλά που μπορεί να εμπνεύσει ποικιλοτρόπως κάθε άνθρωπο με τις ομορφιές της και είναι ικανή να αποτελέσει λαμπερό φάρο για κάθε χώρα που αναζητά την πρόοδο. Πολλοί, μάλιστα, πιθανώς να φαντάζονται ότι τα μαγευτικά νησιά που θαυμάζουμε όταν τα βλέπουμε στην τηλεόραση, σε κάποια ταινία ή σε κάποιο ντοκιμαντέρ, είναι φτωχότερα από τη χώρα μας ή την γωνιά της Ευρώπης στην οποία εμείς κατοικούμε. Η αλήθεια είναι μάλλον διαφορετική.

Εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή μπορούν να καυχηθούν ότι ζουν σε μία πλούσια χώρα, μία από τις 28 που απαρτίζουν την Καραϊβική. Προφανώς και υπάρχουν φτωχά νησιά, με την Αϊτή να αποτελεί το παράδειγμα προς αποφυγή, όμως η άνοδος του τουρισμού είναι τέτοια που έχει κάνει άλλες χώρες να βλέπουν τις οικονομίες τους να εκτοξεύονται. Στην παρακάτω λίστα θα βρείτε τις 10 πλουσιότερες χώρες της Καραϊβικής ανάλογα με το κατά κεφαλήν εισόδημά τους.

Πλουσιότερες όλων είναι οι Βερμούδες με κατά κεφαλήν εισόδημα να ξεπερνά τα 85 χιλιάδες δολάρια. Αποτελείται από 181 νησιά, η χώρα ανήκει στη σφαίρα επιρροής της Μεγάλης Βρετανίας, όμως πολλοί από τους κατοίκους της κερδίζουν περισσότερα χρήματα από εκείνους στην Αγγλία. Οι Βερμούδες στηρίζονται στις υπεράκτιες οικονομικές δραστηριότητες και στον τουρισμό, ενώ πάνω από 500 χιλιάδες την επισκέπτονται κάθε χρόνο, με το 80% να είναι αμερικάνοι.

Οι 10 πλουσιότερες χώρες της Καραϊβικής

Τα νησιά Κέιμαν έχουν κατά κεφαλήν εισόδημα σχεδόν 65 χιλιάδες δολάρια κατ’ έτος. Στη χώρα μας δεν είναι γνωστά για τον τουρισμό τους, αλλά για το γεγονός ότι προσφέρουν υπηρεσίες στις offshore εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί. Η χώρα των 46 χιλιάδων κατοίκων είναι ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών, ενώ και αυτά βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής του Ηνωμένου Βασιλείου. Μεγάλες πολυεθνικές και ζάμπλουτοι επιχειρηματίες έχουν εκεί την έδρα τους, αφού δεν υπάρχει φορολογική υποχρέωση για όλους αυτούς.

Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι, που είναι ένα κομμάτι του συμπλέγματος των Παρθένων Νήσων. Προφανώς ανήκουν στις ΗΠΑ, τα τρία βασικά νησιά και τα μικρότερα γύρω τους συνδέονται ακτοπλοϊκά και οι περίπου 100 χιλιάδες κάτοικοί τους κερδίζουν σχεδόν 35 χιλιάδες δολάρια έκαστος κατ’ έτος. Εδώ ο τουρισμός είναι η κυρίαρχη δραστηριότητα, χάρη στις παραλίες με τη λευκή άμμο που θυμίζει Χαβάη και έχει κάνει διάσημη τη χώρα σε όλον τον πλανήτη. Περίπου 2,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται τις αμερικανικές Παρθένους Νήσους κάθε χρόνο, οι περισσότεροι με τη βοήθεια των κρουαζιερόπλοιων που ξεκινούν από τις ΗΠΑ.

Στη μάχη για την τρίτη θέση της λίστας, οι βρετανικές Παρθένες Νήσοι… κονταροχτυπιούνται με τις αμερικανικές για το ποια θα την κατακτήσει. Το 2022 οι βρετανικές Παρθένες Νήσοι είναι τέταρτες, με ελάχιστη διαφορά στο κατά κεφαλήν εισόδημα, που είναι λίγο πάνω από τα 34 χιλιάδες δολάρια για τους κατοίκους της. Η χώρα αποτελείται από τέσσερα μεγάλα και 32 μικρότερα νησιά και, φυσικά, όπως γίνεται αντιληπτό από το όνομά τους, διοικούνται από τη Μεγάλη Βρετανία.

Την πρώτη πεντάδα κλείνουν οι Μπαχάμες με 33,5 χιλιάδες δολάρια κατά κεφαλήν εισόδημα. Διάσημες για το σύμπλεγμα των νησιών τους, τις γαλαζοπράσινες παραλίες, τα εντυπωσιακά θέρετρα και τη χαλαρή ατμόσφαιρα, τραβούν τους τουρίστες όσο ελάχιστες χώρες στον κόσμο. Ο τουρισμός φέρνει τεράστια έσοδα, αφού κάθε είδους φιλοξενούμενοι από την Ευρώπη και την Αμερική επιλέγουν να επισκεφτούν τα νησιά. Είτε αναζητούν απλώς στιγμές χαλάρωσης είτε θέλουν να κάνουν θεματικές διακοπές, όπως να εξασκήσουν τις ικανότητές τους στα θαλάσσια σπορ και να παρακολουθήσουν από κοντά κάποιο από τα δημοφιλή γεγονότα που σχετίζονται με το πόκερ, οι Μπαχάμες προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές διασκέδασης.

Την δεκάδα των πλουσιότερων νησιών της Καραϊβικής συμπληρώνουν το Τρινιντάντ & Τομπάγκο με 33 χιλιάδες, η Ανγκίλα με 29,5 χιλιάδες, το Σεντ Κιτς & Νέβις με 29 χιλιάδες, η Αντίγκουα & Μπαρμπούντα με 27,5 χιλιάδες και το Σαν Μαρτίν με 25 χιλιάδες δολάρια κατά κεφαλήν εισόδημα.