Menu
Η απίστευτη ιστορία του Αρμένιου κολυμβητή Καραπετιάν
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Η απίστευτη ιστορία του Αρμένιου κολυμβητή Καραπετιάν

Το πρωινό της 16ης Σεπτεμβρίου 1976 ο 24χρονος Αρμένιος παγκόσμιος πρωταθλητής της τεχνικής κολύμβησης (κολύμβηση με πτερύγιο) Σαβάρς Καραπετιάν έκανε την καθημερινή του προπόνηση με 20 χιλιόμετρα τρέξιμο, παρέα με τον αδερφό του Κάμο, στις όχθες της λίμνης Γιερεβάν.

Ξαφνικά, είδε ένα λεωφορείο να χάνει τον έλεγχο και να πέφτει στα παγωμένα νερά της λίμνης. Χωρίς να το πολυσκεφτεί, βούτηξε και κολύμπησε μέχρι το λεωφορείο, το οποίο βυθίστηκε σε βάθος περίπου 10 μέτρων, μαζί με τους 92 επιβαίνοντες. Αφού κατάφερε να σπάσει το πίσω παρμπρίζ με τα πόδια του, ο Καραπετιάν άρχισε να κουβαλάει έναν-έναν τους επιβάτες στην επιφάνεια.

Δεν μπορούσε να διακρίνει ποιον τραβούσε, ούτε να κάνει επιλογή, καθώς η ορατότητα ήταν σχεδόν μηδενική εξαιτίας της λάσπης που αναδυόταν από τον πυθμένα. Ο Κάμο, παραλάμβανε τα άτομα που ανέσυρε ο αδερφός του και τους παρείχε τις πρώτες βοήθειες. Σε περίπου 15-20 λεπτά ο Καραπετιάν έκανε παραπάνω από 30 βουτιές βγάζοντας αρκετούς ανθρώπους από τη λίμνη, όμως μόνο 20 εξ αυτών κατάφεραν να επιζήσουν. Το σώμα του είχε γεμίσει πληγές από τα θραύσματα γυαλιών, ωστόσο συνέχισε μέχρι που έφθασε τα όρια του.

Στην τελευταία του –όπως αποδείχθηκε- βουτιά, ο Καραπετιάν κατέρρευσε και έχασε τις αισθήσεις του. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου παρέμεινε σε κώμα για 46 ημέρες, ενώ διαγνώστηκε με βαριά πνευμονία αλλά και σηψαιμία, καθώς τα νερά της λίμνης ήταν μολυσμένα. Εν τέλει, ο Καραπετιάν τα κατάφερε και έζησε αλλά δυστυχώς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την καριέρα του, επειδή μετά από αυτό το συμβάν δεν άντεχε να βρίσκεται κάτω από το νερό. Η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε ο πρώην πρωταθλητής να ξαναβρεθεί σε παρόμοια κατάσταση.

Στις 19 Φεβρουαρίου 1985, ο Καραπετιάν έτυχε να βρίσκεται κοντά σε ένα φλεγόμενο κτίριο στην περιοχή Κοτιάκ της Αρμενίας. Παρόλο που δεν ήταν εξοικειωμένος με τη φωτιά αλλά ούτε διέθετε προστατευτικό εξοπλισμό, όρμησε στο κτίριο και άρχισε να απεγκλωβίζει ανθρώπους. Κατάφερε και έσωσε αρκετούς, μέχρι να καταρρεύσει από τα εγκαύματα που υπέστη και τα τοξικά αέρια που είχε εισπνεύσει. Αρχικά, θεωρήθηκε νεκρός, όμως ένας ταξιτζής εντόπισε σφυγμό στο σώμα του και τον μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί έδωσαν μεγάλη μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή. Ο Καραπετιάν βγήκε νικητής και από αυτή τη μάχη αλλά απέκτησε πολλά προβλήματα υγείας.

Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014, οι Ρώσοι του έδωσαν την ολυμπιακή φλόγα για δύο φορές, όντας ο μοναδικός στην ιστορία που έχει βιώσει τέτοια τιμή. Σήμερα, ο 68χρονος πρωταθλητής ζει μια λιτή ζωή στη Μόσχα, όντας ιδιοκτήτης ενός εμπορικού καταστήματος παπουτσιών, την οποία ονόμασε –διόλου τυχαία- «Δεύτερη Αναπνοή». Έκλεισε την καριέρα του ως κάτοχος 11 παγκόσμιων ρεκόρ, 17 φορές πρωταθλητής κόσμου, 13 φορές πρωταθλητής έναν πραγματικό ήρωα.

ΥΓ. Στην τελευταία του βουτιά προτού λιποθυμήσει, ο Καραπετιάν είχε αρπάξει κατά λάθος μία θέση καθίσματος αντί για άνθρωπο και αργότερα δήλωσε το εξής:

«Ήξερα ότι μπορούσα να σώσω μόνο μερικούς, γι’ αυτό φοβόμουν μην κάνω κάποιο λάθος».