Menu

Mundostories #94 Οι εκπλήξεις του 1982

Mundostories #94 Οι εκπλήξεις του 1982

🏆 𝟏𝟎𝟕 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 94 👇 𝚶𝛊 𝛆𝛋𝛑𝛌𝛈𝛏𝛆𝛊ς 𝛕𝛐𝛖 𝟏𝟗𝟖𝟐

Το Μουντιάλ του 1982 βρίθει εκπλήξεων, τόσο από πλευράς αποτελεσμάτων, όσο και από πλευράς πορείας.

Το Καμερούν αποκλείστηκε από τον πρώτο όμιλο, αν και αήττητο, επειδή είχε σημειώσει ένα γκολ λιγότερο (1 εναντίον 2) από την Ιταλία. Αυτό το γκολ, βέβαια, το πέτυχε στο ματς κόντρα στο Περού (0-0) με τον Ροζέ Μιλά, αλλά ακυρώθηκε λανθασμένα ως οφσάιντ από τον διαιτητή. Εάν είχε μετρήσει, τότε η ιστορία του Μουντιάλ θα είχε γραφτεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο, αφού η Ιταλία δεν θα περνούσε ποτέ από τον όμιλο.

Το ίδιο θα συνέβαινε και με την έτερη φιναλίστ του τελικού, τη Δυτική Γερμανία, εάν η Αυστρία έπαιζε επί ίσοις όροις στο μεταξύ τους ματς. Ο λόγος ήταν η Αλγερία, η οποία είχε νικήσει τα «πάντσερ» προκαλώντας παγκόσμιο θαυμασμό (το πρώτο αφρικανικό κράτος που κέρδιζε ευρωπαϊκή χώρα σε Μουντιάλ) και αργότερα τη Χιλή. Τα «μαγειρέματα» των γειτόνων, όμως, δεν της επέτρεψαν να συνεχίσει, μιας και υστέρησε στην τριπλή ισοβαθμία.

Το Βέλγιο, όμως, ήταν ασταμάτητο στην πρώτη φάση ομίλων, κερδίζοντας στην πρεμιέρα την παγκόσμια πρωταθλήτρια Αργεντινή και διπλασιάζοντας τις νίκες του, με το ίδιο σκορ, κόντρα στο Ελ Σαλβαδόρ. Η ισοπαλία στο ματς με την Ουγγαρία κράτησε τους «κόκκινους διαβόλους» στην κορυφή.

Το Κουβέιτ κατάφερε να αποσπάσει ισοπαλία 1-1 από την Τσεχοσλοβακία σε μία μίνι έκπληξη, ωστόσο η σπουδαιότερη σημειώθηκε στον 5ο όμιλο και αφορά την Ισπανία. Οι διοργανωτές για ακόμα ένα τουρνουά απογοήτευσαν. Πρώτα έμειναν στην ισοπαλία 1-1 με αντίπαλο την πρωτάρα Ονδούρα και ακολούθως έχασαν στη Βαλένθια από την Βόρεια Ιρλανδία, η οποία, μάλιστα, τερμάτισε ως πρωτοπόρος του γκρουπ.

Η, δε, Βραζιλία που τη συνέκριναν με τη «σελεσάο» του 1970, σε πέντε ματς σκόραρε 15 φορές και αποκλείστηκε πέφτοντας «θύμα» μιας από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του θεσμού, της απρόσμενης… αφύπνιση του Πάολο Ρόσι. «Ηταν η καλύτερη ομάδα που έχω δει. Δεν ήταν η πιο ανταγωνιστική, αλλά έπαιξε καλύτερα από ό,τι στο Μεξικό το 1970», δηλώνει ξεκάθαρα ο Σόκρατες, πρωτεργάτης των εμφανίσεων της «σελεσάο», έστω κι αν δεν μπορεί να είναι αρκούντως αντικειμενικός.