Menu

Mundostories #95 Ουρουγουάη, η απογοήτευση του 1954

Mundostories #95 Ουρουγουάη, η απογοήτευση του 1954

🏆 𝟏𝟎𝟔 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 95 👇 𝚶𝛖𝛒𝛐𝛖𝛄𝛐𝛖𝛂𝛈, 𝛈 𝛂𝛑𝛐𝛄𝛐𝛈𝛕𝛆𝛖𝛔𝛈 𝛕𝛐𝛖 𝟏𝟗𝟓𝟒

Η Ουρουγουάη συμμετείχε στο τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της, έχοντας κατακτήσει τα δύο προηγούμενα στα οποία έδωσε το «παρών» (το 1930 στην έδρα της και το 1950 μέσα στη Βραζιλία).

Η κάτοχος του τροπαίου «Ζιλ Ριμέ» αποτελούσε ένα από τα φαβορί για το τρόπαιο το 1954 στην Ελβετία. Οι Ουρουγουανοί είχαν διατηρήσει τον κορμό της ομάδας του 1950, όπου και σε αυτή τη διοργάνωση δέσποζαν ο γκολκίπερ Ρόκε Γκαστόν Μάσπολι, ο εκπληκτικός Αλμπέρτο Σκιαφίνο, ο αρχηγός Ομπντούλιο Χασίντο Βαρέλα ενώ εμφανίστηκε και ο αμυντικός Χοσέ Σανταμαρία ο οποίος πραγματοποίησε μεγάλη καριέρα στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η Ουρουγουάη προχώρησε στην τελική φάση δίχως να δώσει προκριματικά (ως κάτοχος) και έκανε περίπατο στον όμιλο με 9-0 γκολ σε δύο παιχνίδια κόντρα σε Τσεχοσλοβακία και Σκωτία. Ακολούθησε η εξίσου άνετη επικράτηση επί της Αγγλίας με 4-2 και τα ημιτελικά, όπου αντιμετώπισε την πρώτη πραγματική πρόκληση, την Ουγγαρία.

Η «τελέστε» τα έχασε, έμεινε πίσω στο σκορ με 2-0 από τα τέρματα των Ζόλταν Τσίμπορ και Νάντορ Χιντεγκούτι και όδευε προς τον αποκλεισμό με την πρώτη της ήττα σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Χουάν Χόμπεργκ με δύο γκολ στο τελευταίο τέταρτο έστειλε το ματς στην παράταση, όπου οι παίκτες του Χουάν Λόπεζ χρησιμοποίησαν θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να φτάσουν στη νίκη.

Παρότι οι Ούγγροι είχαν ήδη χάσει τον Φέρεντς Πούσκας από αντιαθλητικό μαρκάρισμα και προέρχονταν από την περίφημη «μάχη της Βέρνης» με τη Βραζιλία, οι Ουρουγουανοί δεν δίστασαν να εφαρμόσουν πολύ σκληρό παιχνίδι, στα όρια του αντιαθλητικού. Ο Σάντορ Κότσις δεν πτοήθηκε και με δύο κεφαλιές διαμόρφωσε το τελικό 4-2, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους της περίφημης Ουρουγουάης. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από το επόμενο παιχνίδι, τον μικρό τελικό, όπου η Ουρουγουάη ηττήθηκε με 3-1 από την Αυστρία και η μέχρι πρότινος αήττητη «σελέστε», μέσα σε τέσσερις μέρες είχε χάσει ήδη δύο ματς.