Menu

Ρεάλ VS Αϊντραχτ για το στέμμα της… υπερπρωταθλήτριας

Ρεάλ VS Αϊντραχτ για το στέμμα της… υπερπρωταθλήτριας

Με κάθε επισημότητα, ως ετησίως, ανοίγει η αυλαία και για φέτος των ευρωπαϊκών διοργανώσεων με την καθιερωμένη διεξαγωγή του UEFA Super Cup. Ενός αγώνα που συνήθως διεξαγόταν βράδυ Παρασκευής, την επομένη των κληρώσεων των ομίλων, ωστόσο πλέον μπαίνει «σφήνα» ανάμεσα στα προκριματικά και, εξίσου σημαντικό, η έδρα δεν είναι πια μόνιμη: από το εξωτικό Μονακό κάθε χρόνο και μια ευρωπαϊκή πόλη υποδέχεται τους πρωταγωνιστές της προηγούμενης σεζόν.

Πράγα, Κάρντιφ, Τιφλίδα, Τρόντχαϊμ, Σκόπια, Ταλίν, Κωνσταντινούπολη, Βουδαπέστη, Μπέλφαστ και, φέτος, Ελσίνκι. Εκεί όπου έδωσαν ραντεβού η νικήτρια του Champions League, Ρεάλ Μαδρίτης, και η νικήτρια του Europa League, Αϊντραχτ Φρανκφούρτης.

Ο εν λόγω αγώνας δεν είναι μονάχα για ένα λόγο ιστορικός, καθότι ο πρώτος σπουδαίος ευρωπαϊκός επί φινλανδικού εδάφους, αλλά θα εγκαινιαστεί και η ημι-αυτόματη τεχνολογία του οφσάιντ, καινοτομία που θα καθιερωθεί από το επικείμενο Μουντιάλ του Κατάρ. Το νέο σύστημα θα λειτουργεί χάρη σε εξειδικευμένες κάμερες που μπορούν να παρακολουθούν 29 διαφορετικά σημεία του σώματος ανά παίκτη.

Η πρόκληση για την UEFA

Αυτό το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ θα είναι επίσης μια νέα πρόκληση για την UEFA, αφού, μετά τις υπερβολές που «στιγμάτισαν» τον τελικό του Champions League στο «Σταντ ντε Φρανς» στο Παρίσι στις 28 Μαΐου, οι φίλαθλοι θα έχουν στραμμένη την προσοχή τους πάνω της και στο μικρό Ολυμπιακό στάδιο στο Ελσίνκι (36.000 θέσεις).

Ρεάλ VS Αϊντραχτ για το στέμμα της… υπερπρωταθλήτριας

Ειδικά από τη στιγμή που οι Γερμανοί οπαδοί είναι γνωστό ότι κινούνται μαζικά, όπως κατά τη διάρκεια του τελικού του Europa League στη Σεβίλλη στις 18 Μαΐου, όπου η Αϊντραχτ επικράτησε στα πέναλτι (1-1/5-4 εναντίον της Ρέιντζερς), όταν είχαν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 50.000 οπαδοί της.

Ένα μήνα νωρίτερα, 30.000 Γερμανοί οπαδοί είχαν συγκεντρωθεί στο «Καμπ Νου» για να δουν την ομάδα τους να νικάει την Μπαρτσελόνα με 3-2 στον αγώνα ρεβάνς της προημιτελικής φάσης!

Το παρελθόν τους στον θεσμό

Αυτή θα είναι η πρώτη εμφάνιση της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης στο Σούπερ Καπ της UEFA. Όταν κατέκτησε το Κύπελλο UEFA το 1980, δεν αγωνίστηκε στο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, γιατί το τρόπαιο απέναντι στην -πρωταθλήτρια Ευρώπης- Νότιγχαμ Φόρεστ διεκδίκησε η -κάτοχος του Κυπέλλου Κυπελλούχων- Βαλένθια.

Η Ρεάλ Μαδρίτης πραγματοποιεί την όγδοη παρουσία της στο Σούπερ Καπ, έχοντας προκριθεί σε κάθε περίπτωση ως πρωταθλήτρια Ευρώπης. Έχει σημειώσει τέσσερις νίκες και τρεις ήττες στα επτά προηγούμενα ματς.

Ανανεωμένη η «βασίλισσα»

Η Ρεάλ Μαδρίτης έκλεισε τη σεζόν με τον τελικό ενάντια στη Λίβερπουλ, κατακτώντας για 14η φορά το Champions League κόντρα σε όλους και σε όλα (ήταν αουτσάιντερ σε όλα τα νοκ άουτ αλλά και στον τελικό…), και ανοίγει τη νέα επίσης με τελικό. Μάλιστα έχει υποκύψει μόνο σε δύο από τους τελευταίους 18 τελικούς ε όλες τις διοργανώσεις από το 2014, έσχατος το UEFA Super Cup του 2018 (στα πέναλτι από την Ατλέτικο).

Ρεάλ VS Αϊντραχτ για το στέμμα της… υπερπρωταθλήτριας

Με αλλαγές το ρόστερ ενώ ο εμβληματικός Κάρλο Αντσελότι συνεχίσει στον πάγκο: αποχώρησαν όσοι… περίσσευαν (Γιόβιτς, Μπέιλ, Ισκο, Μαρσέλο) και αποκτήθηκαν ο στόπερ Ρούντιγκερ της Τσέλσι και ο τρομερά ταλαντούχος χαφ Τσουαμενί της Μονακό.

Με την κλασική του ενδεκάδα θα παρατάξει τη «βασίλισσα» ο «Καρλέτο», ουδείς εκ των δύο νεοφερμένων ξεκινά, ψιλοενοχλήσεις είχαν Αλάμπα και Βαλβέρδε αλλά παίζουν κανονικά.

Με το αριστερό

Η Αϊντραχτ έκανε τεράστια υπέρβαση κατακτώντας το περσινό Europa League στον τελικό ενάντια στη Ρέιντζερς, «παράσημο» στην εν λόγω πορεία η πρόκριση επί της Μπαρτσελόνα. Ήταν μια σεζόν-όνειρο για τους «αετούς» που εξασφάλισαν, χάρη στο τρόπαιο, την παρθενική τους παρουσία σε ομίλους Champions League. Ωστόσο μπήκε με το… αριστερό στο νέο πρωτάθλημα καθώς την Παρασκευή συνετρίβη με 6-1 υποδεχόμενη την πανίσχυρη, έστω και χωρίς Λεβαντόφσκι πια, Μπάγερν…

Ρεάλ VS Αϊντραχτ για το στέμμα της… υπερπρωταθλήτριας

Εννοείται πως ο Ολιβερ Γκλάζνερ συνεχίζει στον πάγκο, δημιουργώντας πια ένα δυνατό όνομα στην Bundesliga. Αρκετές ήταν οι μεταγραφικές της κινήσεις για να δυναμώσει το ρόστερ, ξεχώρισαν αυτές του φορ Αλάριο της Λέβερκουζεν, του πολύπειρου μέσου Γκέτσε της PSV Αϊντχόφεν, του στόπερ Σμόλιτσιτς της Ριέκα, του φορ Μουανί της Ναντ και του εξτρέμ Αλιντού από το Αμβούργο ενώ αποχώρησε μόνο ο στόπερ Χίντερεγκερ. Απών ο μέσος Φιλίπ Κόστιτς, καθώς ο Σέρβος σταρ των «αετών» έχει έρθει σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τη Γιουβέντους, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, και περιμένει μόνο να συμφωνήσουν οι δύο σύλλογοι για το ύψος της μεταγραφής.

Κλασικά με τρεις στόπερ η διάταξη των Γερμανών, πιθανές μερικές αλλαγές εν συγκρίσει με την… 6άρα της Παρασκευής.

Πιθανές ενδεκάδες

Ρεάλ Μαδρίτης (4-3-3): Κουρτουά – Καρβαχάλ, Μιλιτάο, Αλάμπα, Μεντί – Κρόος, Κασεμίρο, Μόντριτς – Βινίσιους, Μπενζεμά, Βαλβέρδε

Αϊντραχτ Φρανκφούρτης (3-4-3): Τραπ – Τούτα, Εντικά, Τουρέ – Ρόντε, Γιάκιτς, Σο, Κνάουφ – Λίντστρεμ, Μουανί, Γκέτσε.

Stats

  • Σε περίπτωση νίκης της Ρεάλ, ο Κάρλο Αντσελότι θα γίνει ο πρώτος προπονητής στην ιστορία που θα μετράει τέσσερα ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ.
  • Αν σκοράρει, ο Καρίμ Μπενζεμά θα ξεπεράσει τον Ραούλ και τα 323 γκολ του, μένοντας μόνος στη δεύτερη θέση του πίνακα των σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου (πάντα πρώτος ο Κριστιάνο Ρονάλντο με… 450).

Ρεάλ VS Αϊντραχτ για το στέμμα της… υπερπρωταθλήτριας

  • Ο Γάλλος επιθετικός διεκδικεί επίσης να ισοφαρίσει τους 23 τίτλους του θρύλου Πάκο Χέντο και να βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά στη «Χρυσή Μπάλα», την οποία φαίνεται να πλησιάζει ήδη δύο μήνες πριν από την τελετή (17 Οκτωβρίου).
  • Η «βασίλισσα» διεκδικεί το 98ο τρόπαιο στην ιστορία της (στα 96 είναι η Μπαρτσελόνα).
  • Οι Γιάρι Λιτμάνεν (με τον Αγιαξ το 1985 και τη Λίβερπουλ το 2001) και ο Σάμι Χιίπια (με τη Λίβερπουλ το 2001 και το 2005) είναι οι μόνοι Φινλανδοί νικητές του τροπαίου – μιας και το τελικός διεξάγεται στη χώρα των χιλίων λιμνών (που είναι χιλιάδες, στην πραγματικότητα, όχι απλά χίλιες)!.

Η ρεβάνς άργησε… 62 χρόνια!

Ρεάλ και Αϊντραχτ ανταμώνουν μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία τους και για πρώτη μετά τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1960. Τότε που το τελικό σκορ μπήκε στα… βιβλία των ρεκόρ Guiness: «η βασίλισσα», σε μια εποχή που κυριαρχούσε στη «γηραιά ήπειρο», συνέτριψε με 7-3 τους (Δυτικούς, ακόμη) Γερμανούς.

Με εκείνη την επικράτηση η Ρεάλ κατακτούσε το τρόπαιο για πέμπτη διαδοχική φορά ενώ ο τελικός του «Χάμπντεν Παρκ» έγραψε ιστορία και για τα 4 γκολ που είχε σημειώσει ο θρυλικός Φέρεντς Πούσκας, με τον έτερο μύθο Αλφρέδο ντι Στέφανο να σημειώνει άλλα τρία. Ο Ρίτσαρντ Κρες είχε βάλει για λίγο μπροστά την Αϊντραχτ και ο Ερβιν Στάιν σημείωσε δύο γκολ για τη δυτικογερμανική ομάδα στο δεύτερο μέρος.

Ρεάλ VS Αϊντραχτ για το στέμμα της… υπερπρωταθλήτριας

Εκείνο το βράδυ το φοβερό δίδυμο Πούσκας και Ντι Στέφανο ηγήθηκε τεσσάρων ακατάρριπτων ρεκόρ:

  • καμία ομάδα από τότε δεν μπόρεσε να πάρει πέντε συνεχόμενους τίτλους και φαντάζει αδύνατον να συμβεί και στο μέλλον (η Ρεάλ έφτασε, πριν κάτι χρόνια, μέχρι τους τρεις…).
  • καμία ομάδα στους 59 τελικούς μέχρι σήμερα, δεν μπόρεσε να πετύχει τόσα γκολ όσα εκείνη η Ρεάλ.
  • ουδείς παίκτης δεν κατάφερε να πετύχει ξανά καρέ τερμάτων σε τελικό όπως έπραξε ο Πούσκας.
  • και, ο τελικός του 1960 ήταν εκείνος με τους περισσότερους θεατές από οποιονδήποτε άλλον καθώς κόπηκαν 127.621 εισιτήρια!

Συμπτωματικά ή όχι, οι Γερμανοί έκτοτε δεν αγωνίστηκαν ποτέ σε επίπεδο Πρωταθλητριών / Champions League ως… και φέτος. Και εκκινούν τη σεζόν με την αντίπαλο που ολοκλήρωσαν πριν από 62 ολόκληρα χρόνια!

Η λίστα των τροπαιούχων

Μόλις δύο φορές, σε συνολικά εννέα… απόπειρες, κατέκτησε το UEFA Super Cup ομάδα από τη (Δυτική και Ανατολική μαζί, ενόσω υπήρχαν) Γερμανία, αμφότερες η Μπάγερν και με τελευταία φορά πρόπερσι. Ιδού η πρόκληση για τη φετινή Αϊντραχτ…

Πρώτες στη λίστα των κατακτήσεων είναι η Μπαρτσελόνα και η Μίλαν, έχοντας από 5 τρόπαια και έπονται Ρεάλ και Λίβερπουλ (από 4) και η Ατλέτικο είναι στα 3.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 10/8/2022