🏆 𝟏𝟎𝟑 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦
✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳
#Story No 98 👇 𝟏𝟗𝟔𝟔. 𝚨𝛄𝛄𝛌𝛊𝛂, «𝛇𝛚𝛂», 𝛅𝛊𝛂𝛊𝛕𝛈𝛔𝛊𝛆ς…
Η διαιτησία ήταν στο προσκήνιο σε όλη τη διάρκεια του Μουντιάλ του 1966, με την Αγγλία σε ρόλο βασικού, αρνητικού φυσικά, πρωταγωνιστή. Στα προημιτελικά τέθηκε αντιμέτωπη με την Αργεντινή και η αποβολή στο 36′ του αρχηγού της «αλμπισελέστε», Αντόνιο Ρατίν, σηματοδότησε την έναρξη… εχθροπραξιών των δύο χωρών στον αθλητισμό. Ο δυναμικός Αργεντινός μέσος πήγε να διαμαρτυρηθεί στον διαιτητή Ρούντολφ Κρίτλιν, εκείνος, όμως τον απέβαλλε.
Ο ίδιος ο Γερμανός διαιτητής ισχυρίστηκε ότι ο Ρατίν τον… αγριοκοίταξε και στην συνέχεια ότι τον προσέβαλε, αν και ο Ρατίν δεν γνώριζε ούτε αγγλικά, ούτε γερμανικά. Ο Αργεντινός ισχυρίστηκε ότι τον πλησίασε, του έδειξε το περιβραχιόνιο, χωρίς να προκαλέσει. Μάλιστα αρνήθηκε να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο επειδή δεν είχε καταλάβει τι του είχε πει ο διαιτητής και μόνο μετά από παρέμβαση ενός μεταφραστή και αστυνομικών δυνάμεων βγήκε έξω (μετά από δέκα λεπτά). Σε ένδειξη διαμαρτυρίας κάθισε στο κόκκινο χαλί που είχε στρωθεί προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ της 2ης και μετά από όλα αυτά πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια.
Στο 78ο λεπτό της ίδιας συνάντησης, ο Χαρστ σημείωσε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης, το οποίο έκρινε την πρόκριση, ωστόσο οι Αργεντινοί διαμαρτυρήθηκαν έντονα για οφσάιντ. Μετά το τέλος του αγώνα ο Ράμσεϊ έδωσε εντολή στους παίκτες του να μην ανταλλάξουν φανέλες με τους αντιπάλους, αψηφώντας το έθιμο, ενώ σε δηλώσεις τους χαρακτήρισε τους Αργεντινούς «ζώα», λέξη η οποία ακούστηκε κατά κόρον στις εξέδρες.
Στην Αργεντινή η αναμέτρηση αυτή έμεινε στην ιστορία ως η «κλοπή του αιώνα», ενώ την ίδια ώρα, στον προημιτελικό της Ουρουγουάης με την Δυτική Γερμανία, υπήρχαν κι άλλα λατινοαμερικανικά παράπονα. Ο Αγγλος διαιτητής Τζιμ Φίνεϊ δεν είδε χέρι του Σνέλινγκερ στη γραμμή, με το οποίο στερούσε το γκολ της ισοφάρισης από την «σελέστε», ενώ αργότερα απέβαλε τους Ουρουγουανούς Οράσιο Τρότσε και Εκτορ Σίλβα. Τα σενάρια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κάνουν λόγο για αλληλοϋποστήριξη Αγγλίας, Γερμανίας ώστε να εξοντωθεί το λατινοαμερικανικό στοιχείο…
Στα ημιτελικά, η Αγγλία άλλαξε τον τόπο διεξαγωγής του αγώνα της για το «Γουέμπλεϊ», αν και βάσει προγράμματος που είχε καταρτιστεί από τον Ιανουάριο, το ματς θα γινόταν στο Λίβερπουλ. Ο Γάλλος διαιτητής Πιερ Σβιντ αγνόησε τα χέρια των αμυντικών της Αγγλίας στην περιοχή, ώστε να μην καταλογίσει καθοριστικό πέναλτι στην Πορτογαλία. Οταν το σκορ ήταν 2-0, τότε έδωσε την ευκαιρία στον Εουσέμπιο να μειώσει από τα έντεκα μέτρα (82ο λεπτό). Και φυσικά υπάρχει και ο τελικός. Ενα ματς που έμεινε στην ιστορία για την πλέον λανθασμένη διαιτητική απόφαση στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αφού πρόκειται για ένα σφύριγμα στην παράταση του τελικού της κορυφαίας διοργάνωσης του αθλήματος. Ενα γκολ-φάντασμα, το οποίο αποδείχθηκε και μετά από έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ότι δεν μπήκε ποτέ (συγκεκριμένα ότι η μπάλα απείχε 6 εκατοστά από το να είναι γκολ).