Menu

Το εκπληκτικό με τους τίτλους της Γαλλίας

Το εκπληκτικό με τους τίτλους της Γαλλίας

Γαλλία – Αυστραλία το πρώτο ματς της ημέρας για το Μουντιάλ της Ρωσίας, εκτάκτως νωρίς (13:00)! Η Γαλλία έχει το εξής εκπληκτικό: έχει διοργανώσει έξι φορές μεγάλα τουρνουά και πήρε τρία τρόπαια, τα… μόνα της έως σήμερα. Πήρε το Μουντιάλ του ’98 με το 3-0 επί της Βραζιλίας στη «μυστήρια» βραδιά με τον ωσεί παρόντα Ρονάλντο, είχε διοργανώνει και εκείνο το 1938 αλλά, γνωστό πια, ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μπενίτο Μουσολίνι και έπεσε με την Ιταλία στα προημιτελικά, όπου και αποκλείστηκε.

Το 1960 διοργάνωσε την τελική φάση του Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης (κάτι σαν Final 4 ήταν τότε) και έμεινε 4η, το 1984 ήταν ξανά οικοδέσποινα σε τουρνουά οκτώ ομάδων και το κατέκτησε με το 2-0 επί της Ισπανίας χάρη στα λάθη του Λουίς Αρκονάδα, και το 2016, σε εποχή Euro πια, ως οικοδέσποινα έφτασε ως τον τελικό για να ηττηθεί από την Πορτογαλία στην παράταση του τελικού. Εχει πάρει κι ένα Συνομοσπονδιών, ναι ξανά ως διοργανώτρια, το 2003 με 1-0 επί του Καμερούν.

Οι «μπλε» (σ.σ. τούτο το «τρικολόρ» είναι ελληνική πατέντα, όπως οι «εφοπλιστές» για την Εβερτον), ενόψει Ρωσίας έχουν, κακά τα ψέματα, ίσως το πληρέστερο ρόστερ ανάμεσα στις 32 φιναλίστ, με λύσεις για κάθε θέση. Και, δη, παρά τις απώλειες όπως του άτυχου Ντμίτρι Παγέτ, του διαρκώς παροπλισμένου (και αδίκως, ελέω των ακροδεξιών πεποιθήσεων του Ντιντιέ Ντεσάν καθώς λέγεται, το ανέλυσα σήμερα στη «Sportday») Καρίμ Μπενζεμά ή του Λοράν Κοσιελνί ενώ, πλην του μπακ Παβάρντ της Στουτγκάρδη, άπαντες αγωνίζονται σε top class συλλόγους, ενδεικτικό ότι στις κλήσεις υπάρχουν διεθνείς από Ρεάλ, Μπάρτσα, Ατλέτικο, Τσέλσι, Σίτι, Μονακό, Γιουνάιτεντ κ.ο.κ.!

Η ομάδα του Ντεσάν έπεσε σε όμιλο μάλλον… βατό για τα δόντια της: Αυστραλία, Περού και Δανία. Και ερώτημα δεν είναι αν θα προκριθεί, σοβαροί να είμαστε, αλλά με πόσους βαθμούς θα ολοκληρώσει τις τρεις αγωνιστικές… Θυμίζω ότι έχω ποντάρει ακριβή σειρά πρόκρισης, Γαλλία και Περού.

Η Αυστραλία είναι παρούσα για τέταρτη σερί τελική φάση Μουντιάλ και συνολικά πέμπτη, ωστόσο σε 13 ματς έχει κάνει μόνο δύο νίκες, μια εξ αυτών το 2006 τη βοήθησε να περάσει στους «16», στην καλύτερή της διάκριση (έμεινε εκτός με 1-0 από την Ιταλία). Ωστόσο το κλίμα στα «καγκουρό» είναι επιεικώς περίεργο καθώς ο εκλέκτορας της πρόκρισης και ομογενής, Αγγελος Ποστέκογλου, παραιτήθηκε μετά την πρόκριση και τον διαδέχθηκε ο Ολλανδός Μπερτ φαν Μααρβάικ με εξάμηνο συμβόλαιο, αμέσως μετά τη Ρωσία θα τον διαδεχθεί ο τέως τεχνικός του Σίδνεϊ, Γκρέιαμ Αρνολντ. Δεν μπήκαν στην προεπιλογή οι γνώριμοί μας Νέιθαν Μπερνς και Απόστολος Γιάννου, αντίθετα δηλώνει παρών το… τοτέμ ονόματι Τιμ Κέιχιλ, στα 39 του, αν κι έπαιξε ελάχιστα φέτος σε Μέλμπουρν Σίτι και Μίλγουολ.

O δε Φαν Μααρβάικ οδήγησε τη Σαουδική Αραβία στην πρόκριση, απολύθηκε και πήγε στη Ρωσία με άλλη ομάδα: θεούλης!


Δημοσιεύτηκε στο Bet-hoven.net στις 16/6/2018