Menu

Γυρίζει; Τι… λένε τα σκορ για Αρη, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό!

Γυρίζει; Τι… λένε τα σκορ για Αρη, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό!

Τρεις ελληνικές ομάδες ρίχνονται το βράδυ της Πέμπτης 11/8 στη μάχη των 3ων προκριματικών γύρων του Europa και του Conference League. Καμία του δεν νίκησε μια εβδομάδα πριν. Κι αν για Παναθηναϊκό και Αρη οι ρεβάνς ενάντια σε Σλάβια Πράγας και Μακάμπι Τελ Αβίβ, αντίστοιχα, είναι… χωρίς αύριο, για τον Ολυμπιακό υπάρχουν δύο «μαξιλαράκια»: αν περάσει τη Σλόβαν Μπρατισλάβας παίζει με τον Απόλλωνα Λεμεσού στα play offs του Europa League, αν αποκλειστεί μεταφέρεται στα αντίστοιχα του Conference League αντιμετωπίζοντας μια εκ των Ζρίνσκι ή Τόμπολ Κοστανάι.

Μα, ακόμη κι αν περάσει τη Σλόβαν κι αποκλειστεί από τους Κύπριους, αυτομάτως μπαίνει στους ομίλους του Conference League…

Μόνο αποκλεισμούς έχει ο Ολυμπιακός μετά… από 1-1

Οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν στο 1-1 με τη Σλόβαν στο Καραϊσκάκη. Ένα σκορ που τους είναι… καταραμένο μιας και ουδέποτε, ξεκινώντας σειρά διπλών αγώνων με αυτό το αποτέλεσμα ως γηπεδούχοι, δεν προκρίθηκαν!

  • το 1987-88 (1ος γύρος Πρωταθλητριών) ηττήθηκαν με 2-1 από την Γκόρνικ στην Πολωνία, σκόρερ ο Γιώργος Κωστίκος με πέναλτι)
  • το 1989-90 (3ος γύρος ΟΥΕΦΑ) έμειναν στο 0-0 με την Οσέρ.

Γυρίζει; Τι… λένε τα σκορ για Αρη, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό!

  • το 1992-93 (προημιτελικά Κυπελλούχων) λύγισαν με 3-1 από την Ατλέτικο στη Μαδρίτη, είχε μειώσει στο 61’ ο Γιώτης Τσαλουχίδης.
  • το 2016-17 (3ος γύρος Europa League) συνετρίβησαν με 4-1 από την Μπεσίκτας, το γκολ ο Ταρίκ Ελιουνούσι.
  • το 2019-20 (3ος γύρος Europa League) ηττήθηκαν με 1-0 από τη Γουλβς στο (άδειο ελέω πανδημίας) «Μόλινιου».
  • και πέρυσι, 2021-22 (3ος προκριματικός γύρος Champions League) αποκλείστηκαν στα πέναλτι από τη Λουντογκόρετς φέρνοντας 2-2 στη ρεβάνς. Σκόρερ οι Γιαν Εμβιλά και Γιουσέφ Ελ Αραμπί.

Μιας κι από πέρυσι δεν ισχύει το εκτός έδρας γκολ ως… αβάτζο, ο Ολυμπιακός για 14η φορά στην ιστορία του στα Κύπελλα Ευρώπης ξεκινά σειρά διπλών αγώνων με εντός έδρας ισοπαλία, ανεξαρτήτως σκορ. Και απέτυχε σε όλες πλην μιας! Από τη Γιουβέντους το 1967 και (ξανά) την Γκόρνικ το 1969 ως τις τελευταίες τρεις: Μπεσίκτας, Γουλβς και Λουντογκόρετς.

Γυρίζει; Τι… λένε τα σκορ για Αρη, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό!

Εξαίρεση στον «κανόνα» αποτέλεσε η πρόκριση, στους «32» του Europa League το 2016-17, με την Οσμάνλισπορ: 0-0 στο Καραϊσκάκη και 3-0 στην Αγκυρα (με δύο γκολ του Καρίμ Ανσαριφάρντ κι ένα του Ταρίκ Ελιουνούσι).

Ποτέ και ο Άρης…

Όχι ότι τα πράγματα είναι καλύτερα για τον Άρη, μετά την ήττα του με 2-0 από τη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ. Για τέταρτη φορά στην ιστορία τους οι «κιτρινόμαυροι» μπαίνουν σε διπλά ματς ξεκινώντας με ήττα με δύο γκολ διαφορά και στις προηγούμενες, οι δύο μάλιστα με το προαναφερθέν σκορ, δεν τα κατάφεραν. Είναι άραγε η… τέταρτη και φαρμακερή για τον Άρη;

  • το 1974-75 (1ος γύρος ΟΥΕΦΑ) έχασε με 3-1 στη Βιέννη από τη Ραπίντ και έμεινε εκτός παρά τη νίκη με 1-0 στο Χαριλάου, αμφότερα τα γκολ είχε σημειώσει ο Αλέκος Αλεξιάδης.

Γυρίζει; Τι… λένε τα σκορ για Αρη, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό!

  • το 2003-04 (2ος γύρος ΟΥΕΦΑ) υποτάχθηκε με 2-0 στην Περούτζια και έμεινε στο 1-1 στον επαναληπτικό ισοφαρίζοντας στις καθυστερήσεις με τον Νίκο Παπαδόπουλο.
  • το 2021-21 (2ος προκριματικός γύρος Conference League) έχασε με 2-0 στην Αστάνα και στη ρεβάνς το… ισοφάρισε (με Δημήτρη Μάνο στο 36’ και Λούκας Σάσα στο 78’) αλλά οι Καζάκοι σκόραραν στο 121’ της παράτασης για το τελικό 2-1…

…ποτέ και ο Παναθηναϊκός!

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 2-0 από τη Σλάβια στην Πράγα, όπως και ο Αρης και επίσης για το Conference. Και εξίσου… επίσης, δεν έχει κατορθώσει ποτέ να προκριθεί μετά από ήττα εκτός έδρας με επακριβώς αυτό το σκορ! Ζητούμενο η υπέρβαση λοιπόν και για τους «πράσινους».

  • το 1969-70 (1ος γύρος Πρωταθλητριών) έφερε 1-1 στη Λεωφόρο με την ανατολικογερμανική Βόρβατς Βερολίνου, αν και προηγήθηκε στο 10’ με τον Αντώνη Αντωνιάδη.
  • το 1974-75 (1ος γύρος ΟΥΕΦΑ) αποκλείστηκε από την Γκρασχόπερ παρά τη νίκη του με 2-1 στον επαναληπτικό, με τον Αντωνιάδη να σημειώνει και τα δύο γκολ προς το τέλος.

Γυρίζει; Τι… λένε τα σκορ για Αρη, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό!

  • το 1977-78 (2ος γύρος Πρωταθλητριών) έμεινε εκτός νικώντας με 1-0 την Κλαμπ Μπριζ με τέρμα του Κώστα Γονιού.
  • το 1982-83 (1ος γύρος Κυπελλούχων) και πάλι νίκησε δίχως να προκριθεί, αυτή τη φορά με 2-1 την Αούστρια Βιέννης, με σκόρερ τους Αγγελο Αναστασιάδη στο 27’ και Γρηγόρη Χαραλαμπίδη στο 78’.
  • το 1988-89 (2ος γύρος Κυπελλούχων) αποκλείστηκε με ήττα 1-0 από τη Σρέντετς (νυν ΤΣΣΚΑ) Σόφιας, από γκολ του Λιούμποσλαβ Πένεφ στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ.
  • το 2012-13 (play offs Champions League) έμεινε στο 0-0 με τη Μάλαγα στο ΟΑΚΑ.

Μιας και, επαναλαμβάνουμε, το εκτός έδρας γκολ δεν ισχύει, στην καταμέτρηση μπήκαν και όσες φορές ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με δύο γκολ διαφορά εκτός έδρας, με οποιονδήποτε σκορ. Πλην των προαναφερθέντων έξι (με το 2-0 στο πρώτο) υπήρξαν άλλες τέσσερις φορές. Οι «πράσινοι» απέτυχαν και το 1999 ενάντια στην Ντεπορτίβο λα Κορούνια (ήττα 4-2 στο «Ριαθόρ», 1-1 στο κατάμεστο ΟΑΚΑ με ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών) αλλά και με τη Λανς το 2006 (3-1 έξω, 0-0 στον επαναληπτικό).

Κοντολογίς, οι μόνες δύο φορές που Παναθηναϊκός προκρίθηκε αν και είχε ηττηθεί με δύο γκολ διαφορά εκτός έδρας, ήταν ενάντια σε Βίσλα και Σπάρτα.

Γυρίζει; Τι… λένε τα σκορ για Αρη, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό!

 

Το 2005-06 στον 3ο προκριματικό του Champions League, ο ΠΑΟ προηγήθηκε στο 4’ με τον Εμάνουελ Ολισαντέμπε στην Κρακοβία, ηττήθηκε όμως με 3-1 από τους Πολωνούς και στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ… ισοφάρισε το εν λόγω σκορ και πέρασε με 4-1 στην παράταση (με γκολ των Νασίφ Μόρις, Ολισαντέμπε, Δημήτρη Παπαδόπουλου και Ηλία Κώτσιου).

Και, το 2009-10 ξανά στον 3ο προκριματικό του Champions League, ο ΠΑΟ ξανά ηττήθηκε με 3-1 εκτός στο πρώτο. Ήταν, όπως και φέτος, στην Πράγα, από τη Σπάρτα και το γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο α’ ματς αποδείχθηκε… χρυσό. Στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ το «τριφύλλι» έφτασε στην πρόκριση με 3-0 με γκολ των Γιόσου Σαριέγκι, Κώστα Κατσουράνη και Σαλπιγγίδη.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 10/8/2022