Menu

Γερμανία – Μεξικό. «Φαγούρα» 56 ετών, «κατάρα» έξι Μουντιάλ

Γερμανία – Μεξικό. «Φαγούρα» 56 ετών, «κατάρα» έξι Μουντιάλ

Στα 88 χρόνια… ζωής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μόλις δύο χώρες κατόρθωσαν να κάνουν το back to back σε τίτλους: η Ιταλία το 1934-38 επειδή ο Μπενίτο Μουσολίνι τα είχε εξασφαλισμένα, και η Βραζιλία το 1958-62 επειδή έπαιζε χωρίς… αντίπαλο σε Σουηδία και Χιλή αντίστοιχα.

Σε τούτη τη «φαγούρα» 56 ετών καλείται να βρει… γιατρικό η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, η οποία το 2014 στη Βραζιλία επέστρεψε με εμφατικό τρόπο στην κορυφή, ύστερα από μια μακρά περίοδο μετριότητας και αποτυχιών. Και η αλήθεια είναι πως τα «πάντσερ» δίνουν την αίσθηση της ήρεμης δύναμης τόσο καιρό, με χαμηλά τους τόνους, λίγες και μετρημένες κουβέντες και μια κρυφή αίσθηση ανωτερότητας. Λογικό. Ο δε Αγκέλα Μέρκελ δεσμεύτηκε ότι θα είναι παρούσα στον τελικό της Μόσχας, για τέτοια βεβαιότητα μιλάμε. Αγωνιστικά, πλην Μάριο Γκέτσε (λογικό…) δεν υπάρχει άλλη απουσία για τον Γιόακιμ Λεβ καθώς μέχρι και το… βουνό ονόματι Μάνουελ Νόιερ πρόλαβε να αναρρώσει.

Η Γερμανία, ακόμη και επί ημερών… Δυτικής, διακρινόταν για τη σοβαρότητά της, πάντως προ 4ετίας στη Βραζιλία άργησε να πάρει μπρος: ισοπαλία 2-2 με την Γκάνα στον όμιλο, κατόπιν «χλωμή» στο 1-1 με τις ΗΠΑ, κατόπιν πρόκριση επί της Αλγερίας στην παράταση. Και μετά, φόρτσαρε: Γαλλία, Βραζιλία, Αργεντινή.

Η νυν Γερμανία όμως γύρισε… τρεις δεκαετίες πίσω: είχε (έως το 2-1 επί της Αυστρίας) αρνητικό σερί των πέντε αγώνων χωρίς νίκη (0-4-1), κάτι που της είχε να συμβεί 30 χρόνια, όταν ακόμα η Γερμανία ήταν χωρισμένη στα.. δύο. Βέβαια οι με Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία και η ήττα από τη Βραζιλία δεν λένε κάτι, και φιλικά ήταν, και ανταγωνιστικά…

Το Μεξικό ρίχνεται σε ακόμα ένα Μουντιάλ με σκοπό να… σπάσει την «κατάρα» του πέμπτου αγώνα, καθώς από το 1994, και για έξι σερί διοργανώσεις, πάντα προκρίνεται από τον όμιλο και πάντα αποκλείεται στο πρώτο νοκ άουτ! Κατ’ επιλογή του Χουάν Κάρλος Οσόριο δίνει φιλικά μόνο κόντρα σε ευρωπαϊκές ομάδες, αξιοσημείωτοι απόντες δεν υπάρχουν πλην του ποιοτικού μέσου Πισάρο της Γουαδαλαχάρα ενώ μικροέκπληξη ήηταν η κλήση του εμβληματικού Ράφα Μάρκες, που στα 39 του έχει ανακοινώσει ήδη ότι αποσύρεται, αλλά πριν από αυτό θα κάνει πραγματικότητα το όνειρο της 5ης συμμετοχής σε ένα Μουντιάλ, «ισοφαρίζοντας» Ματέους και Καρμπαχάλ!

Α, και κάτι άλλο. Σημαντικό! Πόσες ομάδες έχουν πάει σε τελική φάση Μουντιάλ έχοντας σημειώσει μόνο νίκες στα προκριματικά; Από το 1930 μέχρι και φέτος, μόλις τέσσερις. Οι πρώτες δύο ήταν η Βραζιλία πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 και η Δυτική Γερμανία πριν από αυτό του 1982. Η πρώτη το κατέκτησε, τα «πάντσερ» έφθασαν ως τον τελικό. Κι αν δεν σας λέει κάτι, το ίδιο έπραξαν η Ισπανία και η Ολλανδία ενόψει Νότιας Αφρικής και, ως γνωστόν, ο τελικός του Μουντιάλ του 2010 ήταν… Ισπανία – Ολλανδία! Εκπληκτικό; Ε, στη Ρωσία και στο φετινό Μουντιάλ, μόνο νίκες (10/10) έκανε η Γερμανία…


Δημοσιεύτηκε στο Bet-hoven.net στις 17/6/2018