Menu

Όταν το «ζευγάρι» της πρεμιέρας συνέθεσε κι αυτό… του τελικού!

Όταν το «ζευγάρι» της πρεμιέρας συνέθεσε κι αυτό… του τελικού!

Στο Μουντιάλ της Ελβετίας το 1954, η Γερμανία επανεμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το κακό που προκάλεσε στον πλανήτη, ως Δυτική βέβαια. Μεγάλο φαβορί ήταν τότε η θρυλική «αράντσιπατ» (σ.σ. χρυσή ομάδα), η Ουγγαρία που ήταν αήττητη από τον Μάιο του 1950.

Ηταν τέτοια η ισχύς των Μαγυάρων που στον όμιλο συνέθλιψαν με 9-0 την (αδύναμη) Νότια Κορέα και με 8-3 τους Δυτικογερμανούς (τέσσερα γκολ ο Κότσιτς, δύο ο Χιντεγκούτι κι από ένα οι Πούσκας και Τοθ). Στα προημιτελικά ήρθε η σειρά της Βραζιλίας με 4-2, στα ημιτελικά με το ίδιο σκορ, αλλά στην παράταση, της Ουρουγουάης και στον τελικό τέθηκαν αντιμέτωποι με τη Δυτική Γερμανία.

Το «θαύμα της Βέρνης», ως ονομάστηκε εκείνος ο τελικός (που έγινε και ταινία) περικλείεται από πέπλο μυστηρίου ακόμη και σήμερα. Βεβαίως, πολλά ακούστηκαν και άλλα τόσα γράφτηκαν από τότε, για την απόδοση των Δυτικογερμανών, κυρίως περί ντοπαρίσματος και, άλλωστε, τέσσερις μήνες μετά τους αγώνες οι Τούρεκ, Μάι, Βάλτερ, Εκελ, Κόλμαϊερ και Λίμπριχ προσβλήθηκαν από ίκτερο με αποτέλεσμα να σταματήσουν το ποδόσφαιρο…

Δεν ήταν βέβαια, η εν λόγω, η μόνη μουντιαλική περίπτωση που «ζευγάρι» της πρεμιέρας αναμετρήθηκε και στον τελικό. Το 1962 στη Χιλή, Βραζιλία και Τσεχοσλοβακία είχαν έρθει 0-0 στον όμιλο και η «σελεσάο» του Αϊμόρε Μορέιρα είχε επιβληθεί με 3-1 στον τελικό του Σαντιάγο, κατακτώντας δεύτερο συνεχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Γερμανία όπως… Ελλάδα

Ευλόγως υπάρχουν ανάλογες περιπτώσεις και στο Euro με… κορυφαία, ελέω μεγέθους έκπληξης αλλά και δυσκολίας, το 2004 στην Πορτογαλία. Εκεί όπου η Εθνική μας με τα γκολ του Καραγκούνη και του Μπασινά είχε νικήσει με 2-0 τους Ιβηρες στην πρεμιέρα, και τους νίκησε και στον τελικό χάρη στην κεφαλιά του Χαριστέα.

Πρώτη χρονικά περίπτωση ήταν το 1988 στη Δυτική Γερμανία όταν η εξαιρετική, τότε, Σοβιετική Ενωση ξεκίνησε με νίκη 1-0 επί της Ολλανδίας στον όμιλο, με γκολ του Ρατς. Οι δύο τους έφτασαν ως τον τελικό, όπου το τέρμα του Γκούλιτ και η γκολάρα του Φαν Μπάστεν χάρισαν στους «οράνιε» τους Ρίνους Μίχελ το μοναδικό διεθνές τρόπαιο στην ιστορία τους.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε το 1996 στην Αγγλία. Η Γερμανία νίκησε την Τσεχία με 2-0 στην πρεμιέρα του ομίλου με γκολ των Τσίγκε και Μέλερ, για να την… υποτάξει και στον τελικό του «Γουέμπλεϊ» με 2-1 χάρη στο «χρυσό γκολ» του Μπίερχοφ στο 95’. Το δε 2012 στη συνδιοργάνωση Πολωνίας και Ουκρανίας, Ιταλία και Ισπανία είχαν έρθει 1-1 στον όμιλο (με γκολ των Φάμπρεγας και Ντι Νατάλε» αλλά οι «φούριας ρόχας» στον τελικό έκαναν… περίπατο με 4-0.

Η πεντάρα και το νταμπλ

Το 2008 στην Γκάνα το Καμερούν και η κάτοχος του τίτλου Αίγυπτος ήταν από τα φαβορί για το τρόπαιο και η κλήρωση τις έφερε αντιμέτωπες στην πρεμιέρα του ομίλου, με τους «Φαραώ» να νικούν με 4-2, με τους Μοχάμεντ Ζιντάν και Αμπντ Χοσνί να σκοράρουν από δύο φορές, όπως και ο Σάμουελ Ετό. Και αντάμωσαν και στον τελικό, στην Ακρα, με τον Αμπουτράικα να χαρίζει εκ νέου το τρόπαιο στους Αιγύπτιους (1-0). Ο οποίος Αμπουτράικα, δύο χρόνια νωρίτερα στο Copa Africa της Αιγύπτου, είχε σκοράρει στο 3-1 της πρεμιέρας με την Ακτή Ελεφαντοστού, με τους «Φαραώ» να κατακτούν το τρόπαιο, στον τελικό του Καΐρου ενάντια στους Ιβοριανούς, με 4-2 στα πέναλτι.

Το δις εξαμαρτείν

Προσκεκλημένες δεν υπάρχουν μόνο στο Copa America αλλά και στο αντίστοιχο τουρνουά της βόρειας Αμερικής, το Gold Cup. Το 2003 ήταν παρούσες η (πρωταθλήτρια Κόσμου, ένα χρόνο νωρίτερα) Βραζιλία και η Κολομβία. Στην πρεμιέρα του ομίλου της η «σελεσάο» είχε ηττηθεί με 1-0 από το Μεξικό από τέρμα του Χάρεδ Μπορχέτι και με το ίδιο σκορ, αλλά στην παράταση, ηττήθηκε και στον τελικό. Βέβαια τότε η αποστολή των «καριόκας» ήταν νεανική με μέσο όρο τα 20,5 έτη.

Από τη συντριβή… στο τρόπαιο

Copa America 1953. Το Περού φιλοξενεί το νοτιοαμερικάνικο τουρνουά, ένας όμιλος των επτά ομάδων το σύστημα διεξαγωγής και στην κορυφή ισοβαθμούν η Παραγουάη με τη Βραζιλία ελέω της νίκης των «γκουαρανί» την τελευταία αγωνιστική επί της «σελεσάο» με 2-1. Ενα αποτέλεσμα που ξένισε τότε. Οι δύο χώρες οδηγήθηκαν σε μπαράζ τελικού για τον τίτλο και η Βραζιλία λύγισε εκ νέου ενάντια στην εξαιρετική τότε Παραγουάη που κατέκτησε το πρώτο Copa America της ιστορίας της.

Κι όμως τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το… σκηνικό είχε επαναληφθεί. Στη διοργάνωση του 1949 στη Βραζιλία η «σελεσάο» ήταν… τρομακτική: 6-0-1 στον όμιλο με 39-7 γκολ, μόνη ήττα από την Παραγουάη, με την οποία ισοβάθμησε. Στον τελικό όμως η Βραζιλία την είχε… διαλύσει με 7-0 (με χατ τρικ του σταρ της εποχής, Αντεμίρ).


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 8/7/2019