Menu

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ. Οι 1.627 ημέρες της… τρέλας!

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ. Οι 1.627 ημέρες της… τρέλας!

Αν το Νησί έχει κάποιο ντέρμπι που μπορεί να βαπτιστεί ως… clasico, τίτλος που δεν υφίσταται εκεί, προφανώς και είναι αυτό ανάμεσα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ. Το οποίο αποκαλούν είτε North West Derby είτε το ντέρμπι του Μ62, ήτοι ο δρόμος που ενώνει τις δύο πόλεις.

Δύο πόλεις όπου οι κάτοικοι θεωρούν τη δική τους ως την καλύτερη ομάδα που έχει αναδείξει ποτέ το αγγλικό ποδόσφαιρο. Δικαίωμά τους φυσικά… Κάνοντας πάντως μια συνολική σύγκριση τροπαίων, τα δύο κλαμπ έχουν από 65 τίτλους! Μια ισοπαλία που κάνει κάθε τους αντάμωμα ακόμη πιο ξεχωριστό. Στο αγγλικό πρωτάθλημα το σκορ είναι 20-19 υπέρ της Γιουνάιτεντ, στο Champions League είναι 6-3 για τη Λίβερπουλ – και ούτω καθεξής.

Ο χρόνος δεν θα μπορούσε να απαλύνει την ασίγαστη αντιπαλότητα σε ένα ντέρμπι μεταξύ των δύο «αιώνιων» του αγγλικού ποδοσφαίρου, το οποίο «γεννήθηκε» εκτός… γηπέδων, εν έτει 1885! Τότε που αποφασίστηκε η κατασκευή ενός καναλιού που θα συνέδεε το Μάντσεστερ με την ιρλανδική θάλασσα. Ένα κανάλι μήκους 58 χλμ. που θα άλλαζε, μια για πάντα, την οικονομία των δύο πόλεων και αναπόφευκτα τις ισορροπίες μιας και ως τότε το Λίβερπουλ, ως λιμάνι, δέσποζε εμπορικά.

Το κανάλι εγκαινιάστηκε το 1894 και το 1895, 12 Οκτωβρίου, η Λίβερπουλ συνέτριψε με 7-1 τη Νιούτον Χιθ, ως ονομαζόταν αρχικά η Γιουνάιτεντ. Ήταν η αρχή μιας μεγάλης αντιπαλότητας που κρατά ως και τις μέρες μας, πρωτίστως για τα πρωτεία της Premier League. Εκεί όπου, για να δώσουμε… ασίστ στα φετινά, και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μα και η Λίβερπουλ εκκίνησαν δίχως νίκη στις πρώτες δύο αγωνιστικές. Κι αν για την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ ο απολογισμός ήταν δύο ισοπαλίες (με Φούλαμ και Πάλας), η αντίστοιχη του Ερικ τεν Χαχ ήταν οικτρή, με ισάριθμες ήττες και ερχόμενη από το επονείδιστο 4-0 στο Μπρέντφορντ, σκορ διαμορφωμένο μάλιστα από… το ημίχρονο. Και, μέγα ερώτημα πια στο «Ολντ Τράφορντ», ο Κριστιάνο Ρονάλντο με τα ήξεις αφίξεις του, εμφανώς κακώς βέβαια όποτε αγωνίζεται. Πιθανή επάνοδος για τον Μαρσιάλ, όχι και για τον Λίντελοφ στους «κόκκινους διαβόλους», με σημαντικότερη απουσία οι «κόκκινοι»: αυτή του τιμωρημένου, νεοφερμένου σταρ φορ Ντάρβιν Νουνιες. «Η ομάδα ξέρει να παίζει και με απουσίες, όπως του Ντάργουιν» είπε ο Κλοπ, χρησιμοποιώντας την αγγλική version της προφοράς του ονόματος του Ουρουγουανού φορ, ωστόσο μια πλειάδα παικτών (Μάτιπ, Φιρμίνο, Τιάγκο, Ζότα, Κονάτε) θα περάσει από τεστ ετοιμότητας πριν τον αγώνα.

Στα της παράδοσης, η Λίβερπουλ μετρά αήττητο… 1.627 ημερών στο πρωτάθλημα απέναντι στη Γιουνάιτεντ, ανεξαρτήτως έδρας. Σερί που άρχισε μετά το 2-1 του Μάντσεστερ τον Μάρτιο του 2018, με απολογισμό 5-3-0 για τους «reds» οι οποίο μάλιστα σημείωσαν 13 γκολ στις τελευταίες τρεις συναντήσεις τους με τους «κόκκινους διαβόλους»: 4-2 και 5-0 στο «Ολντ Τράφορντ», 4-0 στο «Ανφιλντ»! Εξ αυτών, μόνο ένα είχε σημειώσει ο Σαντιό Μανέ που ήδη άνοιξε λογαριασμό με την Μπάγερν.

Οι Τεν Χαχ και Κλοπ συναντιούνται για τρίτη φορά, και πρώτη μετά τα ματς της Λίβερπουλ με τον Άγιαξ στους ομίλους του Champions League το 2020-21 και με τους «reds» να επικρατούν και στα δύο με ίδιο σκορ: 1-0. Ο, δε, Κλοπ, έχει αναμετρηθεί άλλες 17 φορές με τη Γιουνάιτεντ, όλες ως «τιμονιέρης» της Λίβερπουλ και με απολογισμό 6-7-3.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 20/8/2022