Menu
Αλήθεια και ψέματα για τον κορωνοϊό

Αλήθεια και ψέματα για τον κορωνοϊό

Όχι, κύριοι. Οχι.

Δεν δέχομαι να μου μιλάνε πλέον για ατομική ευθύνη όταν έχω τηρήσει, και εγώ και όλοι μας, και όλοι σας, όλα τα μέτρα που μας είπαν: μάσκα, γάντια, τήρηση αποστάσεων, καθαριότητα. Μόνο στα παπάρια μου δεν έβαλα αντισηπτικό τους τελευταίους μήνες.

Προσοχή: ο κορωνοϊός υπάρχει. Δεν έφυγε ποτέ από τη χώρα. Περιορίστηκε, ΣΧΕΔΟΝ εκμηδενίστηκε. Και μερικοί αλήτες, διότι περί αυτών πρόκειται, άνοιξαν αλόγιστα τα σύνορα.

Αυτή η κυβέρνηση τσίρκο, του Μητσοτάκη, δεν λειτούργησε υπέρ της υγείας. Έπαιξε επικοινωνιακό παιχνίδι, διπλό. Πρώτον, παίρνοντας παραπάνω αυστηρά μέτρα από όσο έπρεπε, την άνοιξη. Κατ’ εμέ, 100% σωστά και της πιστώνεται: δεν είχαμε πολλά κρούσματα ή θανάτους. Θα μπορούσε όμως να μην επιβάλλει τόσο μεγάλη καραντίνα, ώστε να μη διαλυθεί η οικονομία.

Και, αίφνης, ταξιδάκια, Σαντορίνη, «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Ελλάδα και τουρισμός: παιχνίδι υπ’ αριθμόν ένα.

Όσοι τότε τολμήσαμε να γράψουμε κάτι, ότι κακώς ανοίγουν τα σύνορα τόσο αλόγιστα, μας κατηγορούσαν ως εμπαθείς, ως τρολάκια, ως, ως, ως. Και πώς τα άνοιξαν; Ακριβώς έτσι: αλόγιστα. Χωρίς έλεγχο, χωρίς τεστ. Με ένα απλό χαρτί συμπληρωμένο – διάβαζα κάπου ότι Αγγλοι έμπαιναν στη χώρα από τη Βουλγαρία, αγοράζοντας με λίγα λέβα το καρτί… υγιεινής.

Και, παιχνιδάκι του πρωθυπουργού, υπ’ αριθμόν δύο; Η περιβόητη διαπραγμάτευση με την ΕΕ για το πακέτο στήριξης μετά την πανδημία. Σας είχα γράψει και τότε, ότι τα 70 δισ. ευρώ δεν είναι 70: δεν είναι καν 20, άμεσα, και δεν είναι καν προς διοχέτευση στην πραγματική οικονομία. Λίγες ώρες μετά, ο πρωθυπουργός μίλησε για το «τεράστιο πακέτο των 70 δισ.» και «για μέτρα που αναγκαστικά θα πρέπει να γίνουν» (σ.σ. όχι «να λάβουμε», λες και θα τα κάνει άλλος). Ήταν μνημόνιο. Από την ίδια μέρα αναφέρθηκε, κι από αυτήν εδώ τη γωνιά. Μνημόνιο νο 4.

Η αλήθεια λοιπόν, νέτα σκέτα, είναι απλή. Είσαι μια χώρα που αρχικά έδειχνε να νικά τον κορωνοϊό. Πάρα πολύ ωραία. Και λες ότι πήρες 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, πάρα πολύ ωραία. Δεν ανοίγεις λοιπόν τον τουρισμό, έτσι, βιαστικά και αλόγιστα. Δεν πας στη Σαντορίνη με φόντο το ηλιοβασίλεμα να καλέσεις όλη την Ευρώπη να κάνει τουρισμό στη χώρα, ΓΤΧΣ.

Κρατάς κλειστό τον τουρισμό και αποζημιώνεις τις επιχειρήσεις με αυτά τα 70 δισ., εκτός Κυριάκο μου κι αν έχουμε δίκιο και όντως δεν πήρες τόσα. Εκτός Κυριάκο μου κι αν λες ψέματα, δίνοντας λαβή ακόμη και στη γραφική κοινότητα να λέει ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός – η ίδια που βλέπει μια παγκόσμια συμπαιγνία με τσιπάκια, Σόρος, 5G, Νεφελίμ – ξέρω κι ένα μαλάκα δήμαρχο που τα πιστεύει).

Και εκτός από ψέματα, έχεις μαζέψει ένα κάρο ανίκανους στην κυβέρνηση. Αυτοί που ρίχνουν πρόστιμα για ψύλλου πήδημα για μάσκες και σε καταστήματα, είναι οι ίδιοι που επιτρέπουν στα λεωφορεία της γραμμής να είναι κατάμεστα ή στα πλοία προς τα νησιά να εισέρχονται χωρίς έλεγχο και, αρκετοί, χωρίς μάσκες.

Όσο για τους τουρίστες; Δεν τους ενδιαφέρει. Ως άνθρωποι, ως λογική, δεν προσέχουν. Γιατί έγινε γης μαδιάμ η Ιταλία και η Ισπανία νομίζετε; Δεν πρόσεξαν το σπίτι τους, θα προσέξουν το ξένο – το δικό μας;