Menu

«Times» και ΝΔ. Δεν βρέχει…

«Times» και ΝΔ. Δεν βρέχει…

Ξεκίνησε ως πρόθεση της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσει, εν μέσω κρίσης, τον Τύπο. Κατατέθηκε, ψηφίστηκε αλλά δεν έγινε πράξη.

Μετά τις εκλογές του 2019 η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει το εν λόγω μέτρο και να διπλασιάσει την ενίσχυση, φτάνοντάς τη κοντά στα 6,5 εκατ. ευρώ. Και στη ΝΔ αποφάσισαν να τα μοιράσουν καθέτως: δηλαδή 200.000 έπαιρνε και η «Καθημερινή» μα και το «Μακελειό». Αποκαλύφθηκε, έπεσε κράξιμο, το μάζεψαν άρον άρον (χάρη σε μια μικρή ομάδα μιντιακών ρεπόρτερ που τους τονίσαμε ρητώς ότι όλο αυτό δεν ήταν σωστό -για να το θέσω κομψά- και έκτοτε δεν μας ξανακάλεσαν για μπρίφινγκ, τυχαίο θα ήταν).

Εντέλει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του Τύπου πάγωσε, τέλη του 2019 και κάπου εκεί εμφανίστηκε η πανδημία. Ως την άνοιξη, εποχή του Σπύρου Παπαδόπουλου και τα σχολαστικά χεράκια, η κυβέρνηση έβγαλε 20 ζεστά ζεστά μύρια και τα μοίρασε. Βασικά τα ανέθεσε σε κάποια Initiative που έπαιξε τον ρόλο της μπροστάντζας για το μοίρασμα. Ήταν πολλά τα λεφτά.

Και είδαμε ανύπαρκτα sites ή ιστότοπους μερικών ημερών να λαμβάνουν χιλιάδες ευρώ ενώ άλλα, κυρίως μη φίλα προσκείμενα στον Ηγέτη, Αγαπημένο Πατέρα, Ανίκητο, Λαμπρό Ήλιο και Πατέρα του Έθνους (σόρι, αυτοί είναι τίτλοι των Κιμ) να λαμβάνουν το τρίτο το μακρύτερο. Δίχως καν εξήγηση.

Βαπτίστηκε ως «λίστα Πέτσα» – αν και ο συμπαθής Στέλιος λειτούργησε περισσότερο ως «αυτοφωράκιας» στο όλο στόρι.

Και εν μέσω αυτής, με το πρόσχημα της πανδημίας και της κρίσης, χαρίστηκαν οι ετήσιες δόσεις των καναλιών, χαρίστηκαν χρέη και έγιναν διευκολύνσεις σε καναλάρχες και εκδότες ενώ με την «αναστολή σύμβασης εργασίας» οι περισσότεροι εξ αυτών κατόρθωσαν να ξεχρεώσουν οφειλόμενα σε δημοσιογράφους και άλλους – ήταν σε αναστολή αλλά εργάζονταν, πληρώνονταν από το εν λόγω επίδομα και τα κέρδη έμεναν τσεπάτα.

Ύστερα από oοοόλα αυτά λοιπόν, τι περιμένατε; Να παίζει στα ελληνικά Μέσα θέμα των «New York Times», που στην πρώτη μνημονιακή περίοδο ήταν, μαζί με το Bloomberg, πρώτη είδηση στα δελτία και στα πρωτοσέλιδα; Όχι βέβαια.

Ο Αλεξάντερ Κλαπ, υποψήφιος για βραβείο Πούλιτζερ, ήταν αυτός που έγραψε στους ΝΥΤ για «σήψη, διαφθορά και σκάνδαλα Μητσοτάκη» (με τίτλο «Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον ολοφάνερη»).

Και μερικοί νομίζουν ακόμη ότι βρέχει…