Menu

Mundostories #111 Ωδή στον Πέπε Σκιαφίνο

Mundostories #111 Ωδή στον Πέπε Σκιαφίνο

🏆 𝟗𝟎 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 111 👇 𝛀𝛅𝛈 𝛔𝛕𝛐𝛎 𝚷𝛆𝛑𝛆 𝚺𝛋𝛊𝛂𝛗𝛊𝛎𝛐

Η Ουρουγουάη μπορεί να μην εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις της το 1950 στη Βραζιλία, ωστόσο ήταν μία πραγματική «μηχανή», η οποία λειτουργούσε στην εντέλεια. Απέδιδε σύμφωνα με τις δυνατότητές της και κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να κατακτήσει το τρόπαιο.

Βασικό «γρανάζι» αυτής της «μηχανής» ήταν ο Χουάν Αλμπέρτο Σκιαφίνο, ή Πέπε Σκιαφίνο όπως έμεινε στην ιστορία μετά και τα χρόνια του στην Ιταλία και δη στη Μίλαν. Επιθετικός ολκής, ανήκε στην εκπληκτική Πενιαρόλ της εποχής και φυσικά ήταν βασικός στην Ουρουγουάη. Τα δύο τέρματα που σημείωσε στο 8-0 κόντρα στη Βολιβία ήταν ένα απλό δείγμα των ικανοτήτων του. Το καθοριστικό γκολ ήταν αυτό στο «Μαρακανά», με το οποίο η Ουρουγουάη ισοφάρισε σε 1-1 τη Βραζιλία στο τελευταίο ματς του τελικού γκρουπ και με το οποίο έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης στους παίκτες του και την τελική νίκη.

Έπαιξε σε δύο εθνικές ομάδες, πρώτα με την εθνική ομάδα της Ουρουγουάης, από το 1945 έως το 1954. Κλήθηκε σε ηλικία 20 ετών και έκανε το ντεμπούτο του εναντίον της Αργεντινής, στις 29 Δεκεμβρίου του 1945, στην Αργεντινή. Είχε 21 διεθνείς εμφανίσεις με την «τσελέστε» και 8 γκολ. Έγινε ο ήρωας ενός ολόκληρου λαού όταν, στις 16 Ιουλίου, σκόραρε  το γκολ της ισοφάρισης και δημιούργησε το γκολ της νίκης επί της Βραζιλίας στο Μαρακανά, σε αυτό που ονομάστηκε «Maracanazo».

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1954 στην Ελβετία, ήταν ξανά ο παίκτης-κλειδί και οδήγησε την ομάδα του ως τα ημιτελικά, όπου όμως ηττήθηκε από την Ουγγαρία με 4-2 στην παράταση και περιορίστηκε στη 4η θέση. Κατόπιν απέκτησε ιταλική υπηκοότητα χάρη στον παππού του, ο οποίος καταγόταν από τη Λιγουρία και πιο συγκεκριμένα, από την επαρχία της Γένοβα. Μέτρησε 4 συμμετοχές σε προκριματικούς αγώνες με τη «σκουάντρα ατζούρα», που όμως έμεινε εκτός τελικής φάσης του Μουντιάλ του 1958.

Συλλογικά ξεκίνησε από την Πενιαρόλ και αργότερα πήγε στη Μίλαν για το, τότε, παγκόσμιο ρεκόρ των 52 εκατομμυρίων λιρετών (103.000 ευρώ), το Σεπτέμβριο του 1954!  Έκανε το ντεμπούτο του στη Serie A, σ’ ένα παιχνίδι εναντίον της Τριεστίνα και σκόραρε δύο γκολ. Αγωνίστηκε σε 171 παιχνίδια και 60 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, εκ των οποίων 149 ματς και 47 γκολ για το πρωτάθλημα. Συμμετείχε και σκόραρε το πρώτο γκολ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1958, στον οποίο η Μίλαν ηττήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 3-2 στην παράταση.

Ο Χουάν Αλμπέρτο Σκιαφίνο, πέθανε στις 13 Νοεμβρίου του 2002, στο Μοντεβιδέο, σε ηλικία 77 ετών.