Menu

Mundostories #113 Ποιος σημείωσε το πρώτο χατ-τρικ του Μουντιάλ;

Mundostories #113 Ποιος σημείωσε το πρώτο χατ-τρικ του Μουντιάλ;

🏆 𝟖𝟖 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 113 👇 𝚷𝛐𝛊𝛐ς 𝛔𝛈𝛍𝛆𝛊𝛚𝛔𝛆 𝛕𝛐 𝛑𝛒𝛚𝛕𝛐 𝛘𝛂𝛕-𝛕𝛒𝛊𝛋 𝛕𝛐𝛖 𝚳𝛐𝛖𝛎𝛕𝛊𝛂𝛌;

Για 76 ολόκληρα χρόνια, η απάντηση στην ερώτηση του τίτλου αυτού του άρθρου ήταν… λανθασμένη. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ, όμως.

Στις 17 Ιουλίου 1930, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής των ομίλων του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου της ιστορίας το οποίο έγινε στην Ουρουγουάη, οι ΗΠΑ νίκησαν συνέτριψαν με 3-0 την Παραγουάη για το 4ο γκρουπ. Το σκορ άνοιξε στο 10’ ο επιθετικός, Μπερτ Πάτενοντ. Ο ίδιος παίκτης «έγραψε» το 2-0 στο 15’ και στο 50’ διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας το πρώτο χατ-τρικ στην ιστορία της κορυφαίας διοργάνωσης εθνικών ομάδων του κόσμου.

Δύο μέρες μετά, στις 19 Ιουλίου, μπήκε το δεύτερο, ιστορικά, χατ-τρικ του Μουντιάλ. Η Αργεντινή διέλυσε με 6-3 το Μεξικό, για την 3η αγωνιστική του 1ου ομίλου και για τους νικητές έβαλε τρία γκολ (8’, 17’, 80’) ο κεντρικός επιθετικός, Γκιγέρμο Στάμπιλε, ένας πραγματικός θρύλος του ποδοσφαίρου της χώρας των γκαούτσος (ο οποίος, μάλιστα, κατά σύμπτωση, την ημέρα εκείνη έκανε το ντεμπούτο του στην «αλμπισελέστε»!).

Άρα; Ποιος σκόραρε το πρώτο χατ-τρικ του Παγκοσμίου Κυπέλλου; Ο Πάτενοντ, έτσι δεν είναι; Μπα…

Υπήρχαν διαφωνίες όσον αφορά στο ποιος σημείωσε το δεύτερο γκολ των Αμερικανών στο παιχνίδι τους με την Παραγουάη. Κατά τον RSSSF, τον διεθνή οργανισμό που συλλέγει στατιστικά στοιχεία για το ποδόσφαιρο, το δεύτερο αμερικανικό γκολ ήταν αυτογκόλ του Παραγουανού, Αουρέλιο Γκονσάλες, σύμφωνα με το επίσημο report του αγώνα από τη FIFA, το εν λόγω τέρμα έβαλε ένας άλλος Αμερικανός επιθετικός, ο Τομ Φλόρι και τέλος, όπως κατέγραψε η οΟμοσπονδία των ΗΠΑ, το γκολ ήταν του Πάτενοντ. Όσον αφορά σστο χατ-τρικ του Στάμπιλε, εκεί δεν υπήρχε καμία αμφιβολία – ο άλλοτε άσος των Ουρακάν, Τζένοα, Νάπολι και Ρεντ Σταρ Παρισιού ήταν ο σκόρερ όλων των γκολ.

Το ότι δεν υπήρχε συμφωνία ως προς το ποιος σημείωσε το δεύτερο γκολ των ΗΠΑ κόντρα στην Παραγουάη οδήγησε για χρόνια ιστορικούς, δημοσιογράφους, κ.ά. στην ανακήρυξη του Στάμπιλε ως του σκόρερ του πρώτου χατ-τρικ του Μουντιάλ. Ώσπου, το 2006, ήτοι 76 ολόκληρα χρόνια μετά τα δύο χατ-τρικ, η FIFA πήρε θέση για το φλέγον θέμα.

Με ανακοίνωσή της, η Παγκόσμια Ομοσπονδία ξεκαθάρισε ότι, «χάρη σε μακρά έρευνα και επιβεβαίωση από την ποδοσφαιρική Ομοσπονδία των ΗΠΑ αλλά και αποδεικτικά στοιχεία από διάφορους ιστορικούς και οπαδούς του ποδοσφαίρου», ο Μπερτ Πάτενοντ και όχι ο Γκιγέρμο Στάμπιλε, είναι ο σκόρερ του πρώτου χατ-τρικ του Μουντιάλ. End of story.

Κι η αλήθεια είναι, ότι είναι αρκετά τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ του Πάτενοντ. Ο προπονητής των ΗΠΑ στον αγώνα με την Παραγουάη, Βίλφρεντ Κάμινγκς, στην αναφορά που υπέβαλε για το ματς ανέφερε ότι ο Πάτενοντ έβαλε όλα τα γκολ, ενώ το ίδιο υποστήριξαν σε συνεντεύξεις που έδωσαν οι Μπίλι Γκονσάλβες και Τζιμ Μπράουν, συμπαίκτες του Πάτενοντ στο Μουντιάλ του ’30. Κι αν δεν (σας) αρκούν οι αμερικανικές μαρτυρίες, μάθετε ότι συμφωνεί μαζί τους και ο Λατινοαμερικανικός Τύπος – η αργεντίνικη εφημερίδα «Λα Πρένσα», στο report της για το επίμαχο παιχνίδι, έγραψε ότι ο Πάτενοντ έβαλε χατ-τρικ συνοδεύοντας την αναφορά της και με σχεδιαγράμματα (!) του πώς μπήκαν τα γκολ κι ακόμη η βραζιλιάνικη «Ο Εστάδιο ντο Σάο Πάουλο» επίσης κατέγραψε τον Πάτενοντ ως σκόρερ όλων των γκολ.

Το μυστήριο λύθηκε, λοιπόν. Ο Μπερτ Πάτενοντ είναι ο σκόρερ του πρώτου χατ-τρικ του Μουντιάλ. Μόνο που αυτήν την μεγάλη τιμή ο ίδιος ποτέ του δεν την χάρηκε, καθώς είχε φύγει από τη ζωή ήδη από το 1974… Έστω και μετά θάνατον, κατάφερε να κερδίσει τη θέση του στην ποδοσφαιρική ιστορία…

Ο Μπέρτραντ «Μπερτ» Πάτενοντ γεννήθηκε το 1909 στη Μασαχουσέτη και στην καριέρα του (1928-36) αγωνίστηκε στις Philadelphia Field Club, J&P Coats, Fall River Marksmen, Newark Americans, Philadelphia German-Americans, St. Louis Central Breweries και Philadelphia Passon. Έπαιζε επιθετικός και ήταν παίκτης ιδιαίτερα παραγωγικός και αποτελεσματικός – πώς αλλιώς να περιγράψει κανείς έναν ποδοσφαιριστή που σκόραρε 170 γκολ σε 174 αναμετρήσεις πρωταθλήματος στη χώρα του;

Την εκτελεστική του δεινότητα, βέβαια, την παρουσίασε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1930. Εκτός από το ιστορικό του χατ-τρικ εναντίον της Παραγουάης έβαλε ένα ακόμα γκολ, στη νίκη με 3-0 επί του Βελγίου στην πρεμιέρα των ομίλων του τουρνουά και με τα 4 συνολικά τέρματά του αναδείχθηκε πρώτος «κανονιέρης» της αμερικανικής ομάδας. Συνδύασε, δε, την επίδοσή του αυτή με την κατάκτηση της 3ης θέσης, που είναι η καλύτερη των ΗΠΑ στο Μουντιάλ έως και σήμερα.

Τέλος, με τα 4 γκολ του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1930, ο Πάτενοντ ήταν ο πρώτος σκόρερ των ΗΠΑ στην ιστορία της διοργάνωσης έως το 2010, όταν τον ξεπέρασε ο σύγχρονος θρύλος του αμερικανικού ποδοσφαίρου, Λάντον Ντόνοβαν, φθάνοντας τα 5 μουντιαλικά τέρματα. Συνολικά, ο Πάτενοντ έλαβε μέρος σε 4 συναντήσεις των ΗΠΑ και έβαλε 6 γκολ.

Το 1971, τρία χρόνια πριν φύγει από τη ζωή, ο Μπερτ Πάτενοντ, ο σκόρερ του πρώτου χατ-τρικ στην ιστορία του Μουντιάλ, εισήχθη στο Hall of Fame του αμερικανικού ποδοσφαίρου.