Menu

Mundostories #114 Η γεωγραφία του Μουντιάλ 2022

Mundostories #114 Η γεωγραφία του Μουντιάλ 2022

🏆 𝟖𝟕 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 114 👇 𝚮 𝛄𝛆𝛚𝛄𝛒𝛂𝛗𝛊𝛂 𝛕𝛐𝛖 𝚳𝛐𝛖𝛎𝛕𝛊𝛂𝛌 𝟐𝟎𝟐𝟐

Προς την… Ασία, όπου και θα φιλοξενηθεί η διοργάνωση, φαίνεται να γέρνει λίγο η ισορροπία των συμμετεχόντων στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 (, καθώς στο Κατάρ θα βρεθούν για πρώτη φορά ούτε λίγο ούτε πολύ 50% περισσότερες εκπρόσωποι της ασιατικής συνομοσπονδίας από ό,τι της Νότιας Αμερικής.

Η γεωγραφία του Μουντιάλ που θα αρχίσει σε λιγότερο από τρεις στο αραβικό εμιράτο του Κόλπου, με βάση και τα αποτελέσματα των διηπειρωτικών μπαράζ αυτόν τον μήνα, δείχνουν μια ασυνήθιστη ανισορροπία, καθώς η Ασία, που δεν έχει ποτέ εκπροσωπηθεί σε τελικό Μουντιάλ, θα έχει έξι ομάδες στα τελικά, την ώρα που η Νότια Αμερική (με 14 συμμετοχές ομάδων της σε τελικό και εννέα κατακτήσεις) θα έχει μόνο τέσσερις ομάδες. Στους έξι της ασιατικής συνομοσπονδίας περιλαμβάνεται και η Αυστραλία, καθώς εκεί ανήκει ποδοσφαιρικά και όχι στην Ωκεανία – η οποία τυπικά είναι χωρίς εκπρόσωπο φέτος.

Από τις υπόλοιπες ηπειρωτικές συνομοσπονδίες, στο Κατάρ τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο θα συμμετάσχουν 13 χώρες της Ευρώπης, πέντε της Αφρικής και τέσσερις της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής.

Μπορεί αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο να γίνεται στον Περσικό Κόλπο, όμως οι μισές συμμετέχουσες χώρες (16 από τις 32) βρέχονται από τον Ατλαντικό ωκεανό. Οι εκπρόσωποι της Ανατολικής Ευρώπης είναι μόλις 3 έναντι 10 από τη Δυτική Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο Μουντιάλ έλαβε χώρα στην Ανατολική Ευρώπη (Ρωσία).

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η απουσία χωρών που στο παρελθόν έχουν φιλοξενήσει συνολικά έξι Παγκόσμια Κύπελλα, δηλαδή της Ιταλίας (δύο διοργανώσεις), της Σουηδίας, της Ρωσίας, της Χιλής και της Νότιας Αφρικής. Η Ιταλία θα είναι και η μόνη νικήτρια Μουντιάλ που θα απουσιάσει.

Από το επόμενο Μουντιάλ, που θα διεξαχθεί σε ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά το 2026, οι συμμετέχουσες χώρες αυξάνονται σε 48, και για πρώτη φορά η Ωκεανία θα έχει μία εγγυημένη θέση στα τελικά.

Η Ευρώπη, που έχει ολοένα και μικρότερο ποσοστό συμμετοχής ομάδων στα τελικά (είχε 14 στις 32 το 2018, ή 44%), θα πέσει από το 40% φέτος (13 από 32) στο 33% (16 από 48) το 2026, ενώ η Αφρική θα ανέβει από τις πέντε ομάδες φέτος (15%) στις εννέα συν μία θέση στα μπαράζ, άρα 9,33 στις 48, ή 19%.

Οι εγγυημένες θέσεις στο Μουντιάλ του 2026 θα είναι ως εξής: Ευρώπη 16, Αφρική 9, Ασία 8, Βόρεια και Κεντρική Αμερική (διοργανωτές) 6, Νότια Αμερική 6 και Ωκεανία 1.

Θέσεις στα διηπειρωτικά μπαράζ θα έχουν από μία ομάδα οι Νότια Αμερική, Ασία, Αφρική και Ωκεανία, συν δύο η Βόρεια και η Κεντρική Αμερική, για τη διεκδίκηση των δύο τελευταίων εισιτηρίων για τη διοργάνωση. Η Ευρώπη, δηλαδή, παραμένει εκτός της διαδικασίας αυτής.