Menu

Mundostories #116 Τι απέγινε η θρυλική Ουγγαρία του ’54;

Mundostories #116 Τι απέγινε η θρυλική Ουγγαρία του ’54;

🏆 𝟖𝟓 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 116 👇 𝚻𝛊 𝛂𝛑𝛆𝛄𝛊𝛎𝛆 𝛈 𝛉𝛒𝛖𝛌𝛊𝛋𝛈 𝚶𝛖𝛄𝛄𝛂𝛒𝛊𝛂 𝛕𝛐𝛖 ’𝟓𝟒;

Το 1954 παρουσιάστηκε στα ελβετικά γήπεδα μία από τις πιο τέλειες ομάδες όλων των εποχών. Τι απέγινε όμως η «βασίλισσα» χωρίς στέμμα;

Η ουγγρική επανάσταση του 1956 κατέπνιξε την ουγγρική… ποδοσφαιρική επανάσταση του 1954. Οσοι περίμεναν να δουν την απάντηση της ομάδας των Μαγυάρων που στο προηγούμενο Μουντιάλ έπεσαν θύμα της μεγαλύτερης έκπληξης στην ιστορία των θεσμών (3-2 από τη Δυτική Γερμανία στον τελικό), απογοητεύτηκαν. Η ομάδα είχε διαλυθεί εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων της χώρας…

Η Ουγγρική Επανάσταση του 1956 (Os Forradalom) ήταν μια επανάσταση κατά της κυβέρνησης που είχε επιβάλλει η Σοβιετική Ενωση. Ήταν η πρώτη μεγάλη απειλή για τη Σοβιετική εξουσία αφότου ο Κόκκινος Στρατός έδιωξε τη ναζιστική Γερμανία από το έδαφός της στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

Η εξέγερση ξεκίνησε ως φοιτητική διαμαρτυρία, που συγκέντρωσε χιλιάδες άτομα καθώς προχώρησαν στο κέντρο της Βουδαπέστης προς το κτίριο του ουγγρικού Κοινοβουλίου, φωνάζοντας στους δρόμους χρησιμοποιώντας ένα βαν με μεγάφωνα. Φοιτητές πυροβολήθηκαν, τα νέα διαδόθηκαν, αναστάτωση και βία ξέσπασε σε όλη την πρωτεύουσα και η εξέγερση εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση κατέρρευσε, χιλιάδες οργανώθηκαν σε πολιτοφυλακές, πολεμώντας την ÁVH και τα σοβιετικά στρατεύματα ενώ τοπικοί ηγέτες και μέλη της ÁVH λιντσαρίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν.

Η νέα κυβέρνηση του Ίμρε Νάγκυ διέλυσε επίσημα την ÁVH, διακήρυξε την πρόθεσή του να αποσυρθεί από το Σύμφωνο της Βαρσωβίας και δεσμεύτηκε να επαναφέρει τις ελεύθερες εκλογές. Αρχικά εμφανιζόμενο ανοιχτό να διαπραγματευτεί την απόσυρση των Σοβιετικών δυνάμεων, το Πολίτμπιρο άλλαξε γνώμη και προχώρησε στη συντριβή της επανάστασης. Στις 4 Νοεμβρίου 1956 μια μεγάλη Σοβιετική δύναμη εισέβαλε στη Βουδαπέστη και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η ουγγρική αντίσταση συνεχίστηκε μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Περισσότεροι από 2.500 Ούγγροι και 700 Σοβιετικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη σύγκρουση και 200.000 Ούγγροι διέφυγαν ως πρόσφυγες.

Τις εξελίξεις εκμεταλλεύτηκαν ποδοσφαιρικά οι Φέρεντς Πούσκας, Ζόλταν Τσίμπορ και Σάντορ Κότσιτς που αυτομόλησαν από τη χώρα σε ένα διεθνές φιλικό της Χόνβεντ με την Αθλέτικ Μπιλμπάο, με συνέπεια να διαμελησθεί εκείνη η τρομερή ομάδα της Ουγγαρίας. Μόνο ο τερματοφύλακας Γκιούλα Γκρόσικς, ο μέσος Γιόζεφ Μπόζικ και ο επιθετικός Νάντορ Χιντεγκούτι είχαν παραμείνει από το 1954, αλλά τίποτα δεν ήταν ίδιο….

Τα γεγονότα εκείνου του Οκτωβρίου του 1956 οδήγησαν στη διάλυση και της Χόνβεντ λόγω της απόφασης των παικτών να αυτομολήσουν επ’ ευκαιρίας ταξιδιών εκτός χώρας για αγώνες.

Το τέλος εκείνης της ομάδας που από τις 15 Μαΐου 1950 μέχρι τις 2 Ιουνίου 1956 υπέστη μόλις μία ήττα σε 46 παιχνίδια (!) ήταν το λιγότερο άδοξο και σίγουρα βεβιασμένο. Η «χρυσή ομάδα» ανήκει κι αυτή στο πάνθεον εκείνων που δικαιούντο να απολαμβάνουν ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στην τροπαιοθήκη τους, αλλά όταν έφτασαν στην πηγή, δεν κατάφεραν να πιουν νερό…

Η υστεροφημία της, όμως, είναι τέτοια που κανείς δεν μπορεί να την τοποθετήσει κάτω από εκείνη τη Δυτική Γερμανία. Για περίπου δέκα χρόνια υπήρξε η κορυφαία εθνική ομάδα του πλανήτη, η οποία με ριζοσπαστικές ιδέες και πλάνα, κατάφερε να προσφέρει θέαμα στο κοινό και τρόμο στους αντιπάλους.

Στο Μουντιάλ του 1958, λοιπόν, έπεσε σε όμιλο με την οικοδέσποινα Σουηδία, το Μεξικό και την Ουαλία. Οι Ούγγροι με μία νίκη και μια ισοπαλία ισοβάθμησαν τους Ουαλούς και χρειάστηκε αγώνας κατάταξης στον οποίο οι Ουαλοί νίκησαν με 2-1 και πέρασαν στους «8» πραγματοποιώντας την έκπληξη.