Menu

Mundostories #117 Τα πιο παράξενα προκριματικά σε Μουντιάλ

Mundostories #117 Τα πιο παράξενα προκριματικά σε Μουντιάλ

🏆 𝟖𝟒 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 117 👇 𝚻𝛂 𝛑𝛊𝛐 𝛑𝛂𝛒𝛂𝛏𝛆𝛎𝛂 𝛑𝛒𝛐𝛋𝛒𝛊𝛍𝛂𝛕𝛊𝛋𝛂 𝛔𝛆 𝚳𝛐𝛖𝛎𝛕𝛊𝛂𝛌

Το 1958 ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν στο αποκορύφωμά του και η FIFA, που δεν ήθελε να προκαλέσει με τον τόπο διεξαγωγής του Μουντιάλ, επέλεξε την ουδέτερη Σουηδία. Η «ζωντανή» τηλεοπτική μετάδοση έφερε τις πρώτες μεγάλες εμπορικές συμφωνίες και 56 ομάδες επιχείρησαν να λάβουν μέρος σε αυτήν τη γιορτή. Ανάμεσά τους και η χρυσή ολυμπιονίκης του 1956, η Σοβιετική Ενωση, που αυτήν τη φορά δεν φοβήθηκε να «βουτήξει» στα βαθιά των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων.

Η FIFA προσπάθησε να εξορθολογήσει τη διαδικασία των προκριματικών, χωρίζοντάς τα σε γεωγραφικές ζώνες, με βάσει τις συνομοσπονδίες. Οι πολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή κατέστησαν το Ισραήλ «μαύρο πρόβατο» των προκριματικών, οδηγώντας σε πολλές αποχωρήσεις αραβικών κρατών, αν και το φαινόμενο είχε μειωθεί σε σχέση με προηγούμενες διοργανώσεις. Δεν έλειψαν οι εκπλήξεις, με την Ιταλία να μένει εκτός εξαιτίας της Βόρειας Ιρλανδίας και την Ισπανία να χάνει το ραντεβού για δεύτερη σερί φορά. Οι αποδυναμωμένες Ουγγαρία και Αργεντινή, καθώς και η Αγγλία που λίγους μήνες πριν είχε χάσει τρεις διεθνείς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ λόγω της αεροπορικής τραγωδίας του Μονάχου, ταξίδεψαν μεν στη Σουηδία, αλλά χωρίς ρεαλιστικά υψηλούς στόχους.

Η FIFA θέσπισε έναν κανονισμό λίγο μετά την έναρξη των προκριματικών, σύμφωνα με τον οποίο καμία ομάδα δεν θα προκρινόταν στα τελικά του Μουντιάλ, χωρίς να δώσει έστω έναν προκριματικό αγώνα. Αυτός ο κανονισμός «έπιασε» το Ισραήλ που πέρασε δύο φάσεις λόγω αποχώρησης των αντιπάλων του και εν τέλει κλήθηκε να αγωνιστεί με την Ουαλία για ένα «εισιτήριο». Οι Ουαλοί είχαν αποκλειστεί, αλλά άδραξαν τη δεύτερη ευκαιρία και εν τέλει προκρίθηκαν στο Μουντιάλ, για πρώτη τους φορά.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ είχε νικήσει είτε στον αγωνιστικό χώρο είτε στα χαρτιά τα προκριματικά της Αφρικής και της Ασίας (οι αραβικές χώρες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στα ίδια προκριματικά μαζί με το Ισραήλ) κι έτσι ουσιαστικά οι δύο ήπειροι στις οποίες αντιστοιχούσε μισή θέση στο Μουντιάλ, δεν εκπροσωπήθηκαν. Η Ινδονησία αρνήθηκε να αγωνιστεί στον προκριματικό όμιλο κόντρα στη Ισραήλ επειδή η FIFA δεν έκανε δεκτό το αίτημά της να διεξαχθεί το παιχνίδι σε ουδέτερο έδαφος, ενώ το μουσουλμανικό Σουδάν αποσύρθηκε από το μπαράζ του νικητή της αφρικανικής ζώνης με τον νικητή της ασιατικής ζώνης για πολιτικούς λόγους.

Η κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στη Σόλνα της Στοκχόλμης διεξήχθη για πρώτη φορά χωρίς τον «πατέρα» της διοργάνωσης, τον Ζιλ Ριμέ, που είχε «σβήσει» δύο χρόνια νωρίτερα από έλκος στο στομάχι. Το σύστημα διεξαγωγής άλλαξε εκ νέου, αυτή τη φορά προς το καλύτερο, με μοναδικό περιορισμό στον καταρτισμό των τεσσάρων ομίλων, ο κάθε ένας να περιέχει μία ομάδα από τη Μεγάλη Βρετανία, μία από την ανατολική Ευρώπη, μία από την υπόλοιπη Ευρώπη και μία από τη Λατινική Αμερική.